Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

August Thalheimer

August ThalheimerDiyalektik Materyalizme Giriş yazarı
Yazar
8.2/10
61 Kişi
249
Okunma
12
Beğeni
1.720
Görüntülenme

August Thalheimer Sözleri ve Alıntıları

August Thalheimer sözleri ve alıntılarını, August Thalheimer kitap alıntılarını, August Thalheimer en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dini anlayışlar, egemen sınıfın; sömürülen ve ezilen sınıfı itaate ve boyun eğmeye zorlamakta kullandığı bir araçtır.
Sayfa 25
Dini anlayışlar, egemen sınıfın; sömürülen ve ezilen sınıfı itaate ve boyun eğmeye zorlamakta kullandığı bir araçtır.
Sayfa 25
Reklam
Toplumda sınıflar arasındaki çelişkiler öne çıktığın­ da dini anlayışların kaynakları alabildiğine artar, çünkü bu durumda dini anlayışlar egemen sınıfın sömürülen ve ezilen sınıfı itaate ve boyun eğmeye zorlamakta kullandığı bir araca dönüşür.
Ortaçağda, tıpkı yeryüzünde egemen sınıfların örgütlenmesi gibi, tanrılar da örgütlenmiştir. Feodal düzende aşağı yukarı şöyle bir örgütlenme vardır: Önce basit feodal toprak sahipleri, yani bir kont ya da dükün vassalı gelir. Düklerin bir basamak üstünde de hükümdarlar vardır. Prens, dük, kral ya da başka bir ad verilen hükümdarın üstünde en üst düzey yönetici, yani imparator bulunur. Ortaçağda tanrılar ve azizler de aynı şekilde örgütlenmişti. Önce köy azizleri ardından tek tek eyaletlerin kendi azizleri vardı. Sonra Almanya, Fransa, İngiltere gibi tekil ulusların azizlerini görüyoruz. Bu örgütlenme cennette de devam ediyordu. Çeşitli kategorilere ayrılmış melekler, başmelekler vardır ve en tepede de Baba, Oğul ve Kutsal Ruh bulunur.
Sayfa 30
Karl Marx bir keresinde şöyle demişti: Felsefenin -bununla materyalizmi kast ediyordu- görevi dünyayı çeşitli biçimlerde yeniden yorumlamak değil, dünyayı değiştirmektir.
Reklam
Faşizm, devrimci sosyalizmi bastırmak amacıyla değil de, reformist sosyalizmin kopardıklarını geri alabilmek için iktidara getirilmiştir.
Karl Marx bir keresinde şöyle demişti: Felsefenin -bununla materyalizmi kast ediyordu- görevi dünyayı çeşitli biçimlerde yeniden yorumlamak değil, dünyayı değiştirmektir.
Sayfa 187 - YordamKitabı okudu
Tanıdık
İnsan -teknolojik ve ekonomik olarak- ne kadar az gelişmişse doğaya o kadar bağımlıdır, dolayısıyla tüm doğa olguları­na dini fantazi gözlüğüyle bakmaya da o kadar eğilimlidir.
Aydınlar, mesleklerinin bir gereği olarak, genel çıkarları ve genel düşünceleri temsil ettiklerinden, sınıf çatışmasının acı gerçeklikleri üstüne milli birlik, beraberlik, fedakarlık şurubunu dökmeye de çok meraklıdırlar.
Sayfa 57 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
"Kapitalizmden söz etmek istemeyen kişi, faşizm kelimesini de ağzına almamalıdır." Max Horkheimer
Dinlerin en gelişmiş şekillerinde sayısız tanrı, ruh veya iblis yoktur, yalnızca doğanın en üstteki yöneticisi olan tek bir tanrı vardır
Tanrı insanı kendi benzeri olarak değil, insan tanrıyı kendi benzeri olarak yaratmıştır
Sayfa 91 - YordamKitabı okudu
Fruerbach tanrıyı ve tanrıları doğadan kovmuştu, Marx ve Engels, tanrıyı ve tanrıları tarihten de kovdular.
Bildiğiniz gibi tek değil, çok sayıda din vardır. Bunların her biri de yalnızca kendisinin haklı olduğunu ve yalnızca kendisinin insana hayatta doğru yolu gösterebileceğini ve ölümden sonra da mutlu bir hayata gösterebileceğini ya da insanlığı her türlü kötülük ve ıstıraptan kurtarabileceğini iddia eder.
237 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.