Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Avelina Lésper

Avelina LésperÇağdaş Sanatın Sahtekârlığı yazarı
Yazar
10.0/10
2 Kişi
139
Okunma
3
Beğeni
661
Görüntülenme

Hakkında

Doğum:
5 Mayıs 1973

Okurlar

3 okur beğendi.
139 okur okudu.
5 okur okuyor.
63 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Düşünmek ve yaratmaktan oluşan temel sürecin yokluğunda sanat yalnızca düşünmeye indirgenir. Düşünmek ve çalışmak, sanat icra eden kişiyi estetik arayışlara yöneltir; sadece düşünmek ise onu spekülatif arayışlara sevk eder.
"Eserler, sanatsal oluşlarını haklı çıkaracak estetik değerden yoksun olduklarından felsefi bir değerle desteklenmeye ihtiyaç duyarlar; bu değer genellikle eserlerde sanatçının bir şey amaçladığından, bunun da ahlaki açıdan iyi bir şey olduğundan yola çıkar." (anlamın yanılmazlığı dogması)
Reklam
Danto'dan anlatırsam: "Felsefi bir tanım hiçbir boşluk bırakmayacak şekilde her şeyi kapsayabilir." Bu sahte sanatın temeli tanımlarındadır ve başka anlamlara yer vermemek için önceden tanımlanması gerekir.
Küratörler gücü her şeye yeten kişilerdir ve eseri sahiplenirler, çünkü eseri kendi yazdıkları metinler meydana getirir. Anna Jóelsdóttir'in üstüne boya sıçratılmış sopaları "resim anlatısının mantıksal temsille bağını koparmak için soyut bir diyalog kuran metaforik bir görüş" olarak var eden bu metinlerdir. Böylece nesne yere konmuş boyalı sopalar olmaktan çıkıp "sanatçının deneyimlediği kaosun temsili"ne dönüşür.
Sayfa 20 - TellektKitabı okudu
Boğucu derecede aşikar olan performanslar, videolar ve yerleştirmelerin ezici çoğunluğu pek az uğraş gerektiren eserlerdir ve yaratıcılıktan yoksun oluşlarıyla bize adeta herkes tarafından yapılabileceklerini söylerler. Bu olanak, yani "herkes tarafından yapılabilmek", sanatçının gereksiz bir lüks olduğu anlamına gelir. Artık yaratı diye bir şey yoktur; dolayısıyla sanatçılara da ihtiyacımız kalmamıştır.
Sayfa 22 - TellektKitabı okudu
Biraz tartışma açık bir konu
Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı
Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı
Artık herkes sanatçı, ahmaklık çukurunun dibi sonsuzluğa uzanıyor, Herkese yer var.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
56 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Avelina Lesper sıra dışı bir sanat eleştirmeni. 20 bin dolarlık bir sanat eserini beğenmeyip, meşrubat kutusu eklemeye çalışırken kırması haberiyle dikkatimi çekmişti :) Sözünü sakınmayan bir eleştirmen. Borges’in siyah kuğusu geldi aklıma Çağdaş Sanatın Sahtekarlığı @emrahimre çevirisiyle yeni yayımlandı. 50 sayfalık bir eleştiri metni ve benim
Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı
Çağdaş Sanatın SahtekârlığıAvelina Lésper · Tellekt · 2022139 okunma
56 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Bu bir ihtiyaçtı, bunları birisinin bu şekilde yazılı olarak dile getirmesi gerekiyordu. Okudukça daha çok hak verdiğim nokta olduğunu gördüm. Kitapta değinilen isimler ve eserlere de ayrıca internetten bakıp daha net anlayabiliyorsunuz. Naçizane eleştirim adı geçen eserlerin görselleri de kitaba eklenebilirdi. Daha vurucu olabilirdi böylelikle. Bu arada zaten yazı haliyle de bayağı vurucu olmuş.
Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı
Çağdaş Sanatın SahtekârlığıAvelina Lésper · Tellekt · 2022139 okunma
56 syf.
·
Puan vermedi
·
36 günde okudu
“Nasıl iyi bir fikir aşırı derecede sömürüldüğünde ölürse vasat bir fikrin aşırı sömürüsü de sanatçının, hatta daha da fenası piyasanın ölümü anlamına gelir.” . Çağdaş Sanata düşman değilim ama hikayesi olmayan eserlere bakmaya alışamıyor, anlatılsa da yaşanmışlığı olmadığı için, gözümde ve aklımda herhangi bir objeden (ki o da hep neden yani dediklerimden) öteye geçiremiyorum. Birçok insan gibi benim için de galeriden ya da müzeden çıktıktan sonra nerede olursa olsun herhangi ‘bir şeye’ dönüşüyor. Anlattığı bir hikaye olmayan, geçmişin izlerini taşımayan, baktığımda dokusuyla, rengiyle, ahengiyle beni heyecanlandırmayan ‘şeyler’ bütününü Avelina Lesper çok nokta atışı dokunuşlarla anlatıyor. . Sanatın estetik ile kurduğu bağ, duygularda eklendiğinde gözümüze, gönlümüzü titrettiğinde asıl amacına ulaşıyor. Anlattığı hikayeler, etkilendiği dönemler ve olaylar konunun özünü oluşturduğunda değerli oluyor, aksi takdirde ne malzeme kullanılırsa kullanılsın (en çok da geri dönüşüm olsun diye) anlamlandırılmaya çalışan ‘eser’ yaratıcı anlatıma geçmediği sürece havada asılı kalıyor. . Her geçtiğim sayfada ‘evet işte ben de tam bunu söylemeye çalışıyorum, ben de böyle hissediyorum, aynen öyle’ diye diye kitabına sonuna keyifle geliyorum. İyi ki diyorum hepimizin duygularına tercüman olmuş, ciddi bir özgüven ile kararında yazılmış bu kitabı okudum. Lütfen Çağdaş Sanat hassasiyeti olan herkes okusun, okuttursun.
Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı
Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı
Avelina Lésper
Avelina Lésper
Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı
Çağdaş Sanatın SahtekârlığıAvelina Lésper · Tellekt · 2022139 okunma