Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ayşe Zarakol

Ayşe ZarakolYenilgiden Sonra yazarı
Yazar
Çevirmen
0.0/10
0 Kişi
5
Okunma
0
Beğeni
722
Görüntülenme

Hakkında

Ayşe Zarakol, İstanbul'da büyüdü. Amerika Birleşik Devletleri'nin Vermont Eyaleti'nde Middlebury College'de siyaset okudu. Doktorası Siyaset Bilimi Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden olan yazarın araştırmaları uluslararası sistemde Doğu-Batı ilişkilerine odaklıdır. Halen Washington DC'de Dış İlişkiler Uluslararası İlişkiler Konseyi ve İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır.
Unvan:
Yazar, Akademisyen

Okurlar

5 okur okudu.
2 okur okuyor.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kemalist ve Bolşevik devrimi farkı!
Kemalistlerden farklı olarak Bolşevikler iktidara popüler, toplumsal bir devrimle geldiler. Lenin ve yoldaşları ideolojik güdülere sahip entelektüellerken, Kemal ve takipçileri, her şeyden önce pragmatik askerlerdi. Akademik söyleyişle, Rusya'daki tabandan gelme bir devrimken, Türkiye'deki tepeden inmeydi.
Sayfa 207Kitabı okudu
Reklam
Türkler için bir imparatorluğu kaybetmenin acısı, batılı olmama/yeterince modern olmama kaynaklı aşağılık hissiyle kaynaşmıştır.
"Lekenemiş birey 'kendi türünden olanları' lekeleri görünür ve rahatsız edici olacak derecede tabakalaştırma eğilimi sergiler. Daha sonra normallerin kendisine karşı takındığı tavırları kendisi de kendisine göre daha açıkça lekelilere karşı takınabilir.
Sayfa 242Kitabı okudu
Avrupalı olma sevdası ve Doğu Dünyası!
Yaşayışımız daha çocukluktan başlayarak, Avrupa görüşüne, geleneğine göre düzenlenmiştir. Hangimizin gücü yeterdi bu gidişe karşı koymaya, bu baskıyı yenmeye. Niçin hâlâ tam Avrupalı olamadık? Çünkü ( sanırım bu konuda herkes, bazıları seve seve, tâbi bazıları da diş bileyerek, kabul edecektir bu görüşümü) evet, hâlâ tam Avrupalı olamadık çünkü olabilecek kadar olgunlaşamadık henüz. Ama bu bambaşka bir konudur. Benim demek istediğim, bizlerin böylesine güçlü etkiler altında bile Avrupalılaşamadığımızdır. Aklım ermiyor buna. Fyodor Dostoyevski Batı, Batı Dedikleri (1863)
Batıya bakışımız ve aşağılık kompleksi!
İki yüz yıla yakın bir süredir kendimize başkasının gözünden bakıyoruz; bu, bir şeyi Batılı diye alıp benimsiyorsak da öyle, yeterince Batılı değil diye atıyorsak da öyle; ya da tam tersi, bu duruma başkaldırma hissiyle bir şeyi Batı'dan farklı diye övüp göklere çıkarıyorsak da öyle. Bunların hepsi aynı hastalıklı sabit bakış açısını temel alan tepkiler.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok