Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ayten Koç Aydın

Ayten Koç AydınBilim Tarihine Giriş yazarı
Yazar
8.1/10
9 Kişi
55
Okunma
0
Beğeni
1.301
Görüntülenme

Ayten Koç Aydın Gönderileri

Ayten Koç Aydın kitaplarını, Ayten Koç Aydın sözleri ve alıntılarını, Ayten Koç Aydın yazarlarını, Ayten Koç Aydın yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlılar Dönemi' nde mevcut Kuramsal Çerçeve, mevcut bilgi arama yöntemleriyle desteklenmiş ve yeni bir bilgi arama yöntemi arayışına girilmemiştir . Mevcut bilgi ar ama yöntemleri ise, temelde 16. yüzyıla kadar Batı 'da da kullanılmıştır ve ' 'Aristoteles Mantığı '', ''Sınırlı Gözlem ve Deney'' ve ''Kutsal Kitab'a (Kuran-ı Kerim'e) Bakma'' olmak üzere üç tanedir (...) (Demir 2014; 18).
384 syf.
8/10 puan verdi
·
20 saatte okudu
Bilim Tarihine Giriş - Remzi Demir
Yazarımız, akademisyen. Kitap, insanlığın varolduğu günden bu yana bilgi üretim serüveninin tarihini ve bilgi paradigmalarındaki temel kırılma noktalarını, tasviri bir şekilde anlatan bir kitap. Daha çok ders notları niteliğinde olan güzel bir kitaptır. Puan olarak 8/10 veriyorum. Bilimseverlerin kesinlikle okumasını tavsiye ederim.
Bilim Tarihine Giriş
Bilim Tarihine GirişRemzi Demir · Nobel Yayınları · 201854 okunma
Reklam
Newton fiziğinin belli hız ve büyüklük sınırlan içinde geçerli olduğu, atom altı boyutlarda ve ışık hızına yakın büyüklükteki hızlarda yetersiz kaldığı anlaşıldı. Bu yetersizliği gidermek üzere 20. yüzyıl başlarında iki büyük kuram ortaya çıktı. Bunlardan birincisi, Einstein'ın ileri sürdüğü Görelilik Kuramı, diğeri de Max Planck'ın ortay koyduğu Kuantum Kuramı'dır (Demir 2018; 333).
Türklerin sadece kılıç ehli değil, aynı zamanda kalem ehli de olduklarını kanıtlamak isteyen Mehmed Tahir Bey'e göre, Türkler İslamiyet'i kabul ettikten sonra, Arap alfabesi ile kelimelerini de benimsedikleri için, Gazneliler ve Selçuklular arasından çıkan ilim ve kemal erbabı, dini ve ilmi eserlerinin hemen hemen hepsini Arapça, edebi eserlerinin ekserisini ise Farsça yazmışlar ve İslam medeniyetinin tarihini yazan Avrupalı tarihçiler bu noktaya dikkat etmediklerinden, Türk bilginlerini Arap ve Acem bilginleri ile karıştırmışlardır. Halbuki akli ilimlerde eserler veren alimlerin üçte birinin, nakil ilimlerde eserler veren alimlerin ise yarısının Türk asıllı oldukları künye ve memleketleri nedeniyle meydandadır (Demir 2018; 305).
Fakat Fatih Sultan Mehmed'den sonra, İslamiyet'in ilk dönemleri için söz konusu olan bu yasaklamaya ilişkin rivayetleri işiten bir sürü boş kafalı kimseler, meselenin aslını düşünüp taşınmadan, bilimleri red ve inkar etmişler ve bunun neticesinde Anadolu'daki bilim pazarına kıtlık girmiştir. Halbuki Katib Çelebi'ye göre, bilimden kimseye zarar gelmez ve bu nedenle bilimleri öğrenmek için elden geldiğince çabalamak gerekir. Bilimleri reddedenler onların yararlarından mahrum kalacaktır (Demir 2018; 298).
Bilim adamları ilgilendikleri problemleri, gözlem ve deneye giderek değil, Aristoteles'e başvurarak çözmeye çalışıyorlardı. İşte Bacon bu 'koşullar altında doğaya ilişkin doğru ve güvenilir bilgi edinmenin olanaksız olduğunu belirtir. Ona göre, bu zamana kadar uygulanmakta olan Aristoteles mantığının bilinenleri tartışmakta fevkalade yararı olmasına karşın, doğaya ilişkin yeni bilgi elde etmekte hiçbir yaran yoktur. Bu nedenledir ki Bacon, Aristoteles'in mantık kitabı olan Organon (Araç)'a karşılık, yeni bir mantık olan tümevarımsal mantığı konu alan Yeni Organon'u (Yeni Araç) yazmıştır (Demir 2018; 228). OKUR NOTU: Bacon, bilimsel tümevarımın mucidi.
Reklam
İslam Dünyası'nda yürütülen ilmi ve felsefi uğraşların ürünleri, bazı kişisel temaslar bir yana bırakılacak olursa, üç· kanaldan Avrupa'ya akmış ve Batı bilim ve felsefesinin biçimlenmesinde uyarıcı, besleyici ve yönlendirici etkilerde bulunmuştur. Bu kanallar, Endülüs, Sicilya ve Haçlı Seferleri esnasında Haçlıların ulaşabildikleri ve uzun süre tutunabildikleri Ortadoğu kentleridir (Demir 2018; 203).
İbn Haldün'un, Kitabü'l-'Iber'i uzun bir süre boyunca ilgisini çekmemiştir; değeri ilk defa Türk tarihçileri tarafından anlaşılmış ve 16. yüzyıl Osmanlı bilginlerinden Muhammed ibn Ahmed Hafızüddin Acemi (öl.l550) Medinetü' 'İlm (Bilim Kenti) adlı yapıtında İbn Haldün ile yapıtlarından söz etmiştir (Demir 2018; 202).
129 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.