Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Azizüddin Nesefi

Azizüddin NesefiTasavvufta İnsan Meselesi İnsan-ı Kamil yazarı
Yazar
7.8/10
6 Kişi
39
Okunma
7
Beğeni
1.050
Görüntülenme

Azizüddin Nesefi Sözleri ve Alıntıları

Azizüddin Nesefi sözleri ve alıntılarını, Azizüddin Nesefi kitap alıntılarını, Azizüddin Nesefi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ey derviş! Birinin sohbetine istekli olan kimsenin ilk isteğine "meyil" derler. Meyil artıp ifrat derecesine gelince, o aşırı isteğe "irâde" derler. İrâde fazlalaşıp ifrat hâline gelince, o aşırı irâdeye "muhabbet" derler. Muhabbet çoğalıp ifrat derecesine gelince, o aşırı muhabbete de "aşk" derler.
Ey derviş! Her kim peygamberin buyurduğu şeyi kabul ederse ehl-i şerîattandır ve her kim peygamberin yaptığını yaparsa ehl-i tarikattandır ve her kim peygamberin gördüğünü görürse ehl-i hakikattandır.
Reklam
Kuyruğunu ısıran yılan sembolizmini hatırla!
. “Nihâyetin işâreti odur ki kendi evveline vâsıl ola, kendi evveline vâsıl olan her şey nihâyete erişir. Her şeyin meyvesi o şeyin tohumudur. Vaktâki kendi tohuma erişti, kendi nihâyetine erişir. Ve dâire tamam olur.” Azîzüddîn Nesefî
Bir kimse bir mutluluk için bin mutsuzluğa nasıl katlanabilir?
Sayfa 148Kitabı okudu
Fenalık ettiğin vakit âfetlerden emin olma.
Sayfa 172 - Gelenek Yayınları, Tasavvuf KlasikleriKitabı okudu
Reklam
Vazifemiz vaz’-ı cedid değil, keşf’-i kadimdir. Azizüddin Nesefi
Ey derviş! Kesin olarak malum olduğu gibi insan, istidat, çalışıp çabalama ölçüsünde maksat ve muradına ulaşır. İstidatta mecburdur. Çalışıp çabalamada ise muhtardır. Şu halde hepsi cebrdir diyen kimse hata eder. Hepsi kaderdir diyen kimse de hata eder. Hem cebr, hem kaderdir. "Cebr kendi yerinde, kader kendi yerindedir" diyen kimse doğru söyler.
Sayfa 140 - DergahKitabı okudu
Ma'lüm olsun ki her bir şeyin ta'âmı ve şarabı o şeyin lâyıkıdır. Ve her bir şeyin lezzeti ve rahatı o şeyin hâline münasib olan bir şeyde olur. Nitekim aklın lezzeti ve rahatı ilim ve hikmeti bilmek ve öğrenmektedir. Ve cismin lezzeti ve rahatu ağziyeyi bedeniyyede ve cismânî şehvetleri icra etmektedir. Melekûtî olan her bir şeyin lezzeti ve rahati melekûtî olan şeylerdedir.
Sayfa 152 - Gelenek Yayınları, Tasavvuf KlasikleriKitabı okudu
Ey derviş! Sûretin hiç itibarı yoktur. Mânanın itibarı vardır. İsmin itibarı yok, sıfatın itibarı vardır. Nesebin itibarı yok, hünerin itibarı vardır. Köpek, köpek görünüşüyle pinti ve pis değildir. Yırtıcılık ve ısırganlık sıfatıyla pis ve pintidir. Bu sıfat insanda olsa, insan bu sıfatla bir köpek olur.
Sayfa 103 - DergahKitabı okudu
Reklam
Ey derviş! O mahlükâtın her birinin bir işi vardır ve her biri kendi işini yapar ve diğerlerinin işini yapamaz. Kurtun mahiyeti asla koyunun mahiyeti olamaz ve koyunluk yapamaz. Ve koyunun mahiyeti asla kurtun mahiyeti olamaz ve kurtluk yapamaz. Eşya'nın cümlesi hakkında da bunu böyle bil.
Sayfa 164 - Gelenek Yayınları, Tasavvuf KlasikleriKitabı okudu
Enbiyâyı tasdik etmemiş âdemiler her ne kadar âdemi sûretinde iseler de onlarda ma'nayı âdemi yoktur.
Sayfa 99 - Gelenek Yayınları, Tasavvuf KlasikleriKitabı okudu
الشريعة أقوالي والطريقة افعالي والحقيقة احوالي Şeriat sözlerim, Tarikat yaptıklarım, Hakikat ahvalimdir. Risâlet-penâh
Hudâ yok görünen bir vardır. Ve âlem var görünen bir yoktur.
Sayfa 94 - Gelenek Yayınları, Tasavvuf KlasikleriKitabı okudu
Ey derviş! Yakin ile bil ki dünyâda rahatlık yoktur.
Sayfa 108 - Gelenek Yayınları, Tasavvuf KlasikleriKitabı okudu
96 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.