Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bassam Tibi

Dünya, İslamiyet, Demokrasi yazarı
Yazar
8.3/10
3 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
1.195
Görüntülenme

Bassam Tibi Gönderileri

Bassam Tibi kitaplarını, Bassam Tibi sözleri ve alıntılarını, Bassam Tibi yazarlarını, Bassam Tibi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Renan'ın görüşleri
Renan, ulusu, ortak bir mazi bilincinden oluşan “ruhsal bir ilke” veya “bir ruh” olarak tanımlar. Ulusun “ruhsal ilkesi , sadece ortak mirasa ve paylaşılan bir tarihi hafızaya dayanmaz, ayrıca o bugün birlikte yaşama ve mazinin mirasını zenginleştirme isteğini de ima eder.”
Sayfa 211Kitabı okudu
Renan'ın görüşleri
Ulusu, modern tarihin bir ürünü olarak tanımlamasından sonra“ Renan mevzunun birçok farklı yorumuna da değinir. Ulusu tek bir ırk olarak sunan etnografik ve antropolojik ölçütün, siyasette kullanılmasına şiddetle karşı çıkar. Dünyanın hiçbir yerinde saf bir ırk mevcut olmadığından, ulus ve ırk terimlerinin karıştırılmasının terakkiye ve ulus prensibine zarar vereceğine inanır.”
Sayfa 210Kitabı okudu
Reklam
El-Husri askerî hizmeti de, etkili bir millî eğitim için uygun bir araç olarak görüyordu. “Kışlalar millî okullar kadar millî eğitim kurumlandır da.”“ Çünkü askerî yaşamda kişi, egoizminin üstesinden gelmeyi, vatanı için fedakarlık yapmayı ve orada katı bir disiplin altında yaşamayı öğrenecektir.
Sayfa 208Kitabı okudu
El-Husri'nin temel fikirleri en doğru şekilde kendi ifadelerinde mevcuttur: Ortak bir dil ve ortak bir tarih ulus teşekkülünün ve milliyetçiliğin temelidir. Bu iki alanın birleşmesi, duyguların, amaçların, acıların, umutların ve kültürün birleşmesidir. Bu yüzden bir grubun üyeleri kendilerini tek bir ulusun üyeleri olarak görürler ve bu ulus onları diğerlerinden ayırır. Bununla birlikte ne din, ne devlet, ne de paylaşılmış bir iktisadi yaşam, bir ulusun temel unsurlarıdır ve ne de ortak bir toprak parçası... Eğer dilin ve tarihin bir ulus için rolünü tanımlamak istiyorsak, kısaca deriz
Sayfa 207Kitabı okudu
“Dilini koruyan ve tarihini unutan bir ulus bilincini kaybetmiş ancak yaşayan bir insan gibidir. Yaşamı sadece tekrar uyandığı ve kaybolan bilincine tekrar kavuştuğu zaman anlamına kavuşmuş olur.
Sayfa 206Kitabı okudu
Dil bir ulusun ruhu iken, tarihi onun bilincidir.
Sayfa 206Kitabı okudu
Reklam
Bir ulus, yabancı tahakküm altında dilini koruyabilirse, “bir gün özgürlüğünü ve özerkliğini kazanabilir.” Çünkü yönetimi kaybetmesine rağmen dilini koruduğundan dolayı, canlı kalır ve bir ulus olarak varlığım kaybetmez.
Sayfa 195Kitabı okudu
Bir ulus, diline önem verdiği müddetçe canlı kalır ve kendi kişiliğine sahip olur. Eğer bir ulus yabancı bir yönetimin tahakkümü altında ise, varlığının devamı tamamen dilini koruma ve geliştirme kapasitesine bağlıdır.
Sayfa 205Kitabı okudu
Hem el-Husri ve hem de İbn-i Haldun'a göre, “insan” siyasî bir hayvandır ve onun toplumsallaşması da millî bir bağla ifade edilir; bu da asabiyetin.
Sayfa 195Kitabı okudu
Her ulus kendi sembollerini sakladığı düşünce ambarlarına sahiptir. Bu da o halkın millî dilidir, yani yüzyıllar boyunca oluşturdukları bir “depo”dur.
Sayfa 178Kitabı okudu
46 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.