Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bernard Victorri

Bernard VictorriDilin Kökenleri yazarı
Yazar
5.7/10
11 Kişi
46
Okunma
0
Beğeni
268
Görüntülenme

Bernard Victorri Gönderileri

Bernard Victorri kitaplarını, Bernard Victorri sözleri ve alıntılarını, Bernard Victorri yazarlarını, Bernard Victorri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendi kendine "Büyük bir beyin neye yarar?" diye soran yazarın cevabı şu olmuştur: "Çölde şarkı söyleyerek yürümeye yarar."
Kendi kendine “Büyük bir beyin neye yarar? diye soran yazarın cevabı şu olmuştur: “Çölde şarkı söyleyerek yürümeye yarar.”
Reklam
112 syf.
5/10 puan verdi
Gelişime, antropolojiye ve psikolojiye ilginiz varsa zevkle okuyacağınız kısa bir kitap. Yaşam boyu biyolojik ve bilişsel gelişim dersimizin bağlamında önerilen bir kitap olduğu için okumuştum ve derste anlatılanlar bağdaşması benim için çok faydalı oldu.
Dilin Kökenleri
Dilin KökenleriPascal Picq · Bilge Kültür Sanat · 046 okunma
Dil eğer özü itiba­riyle enformasyonel bir kaide üstüne yaslanıyorsa, faydasız lakırdılar için bunca zaman harcanması şaşırtıcıdır.
... türümüzü Homo sapiens narrans diye adlandırmak gerekecektir; çünkü, türümüzü, onu önceleyen diğer Homo sapiens türlerinden ayıracak olan şey zekası değildir: insan gruplarının -insanlık için kurucu ve yeni bir ''bilgelik'' kaynağı olan- kendi tarihlerini anlatma kapasitesidir.
İnsan ile diğer sosyal memeliler arasındaki büyük farklılık şudur: İnsanda sosyal kontrol biyolojik düzeyde gerçekleşmez,sosyokültürel düzeyde gerçekleşir. Yasaklar, söz yoluyla ve sosyal grubun baskısıyla ve de yasaklar biyolojik olarak bloke edilmiş olmadığı için insana em­poze edilir; bu, kültürel olarak yasaklanan ve cezalandırılan o tür fiiller işlemeye muktedir oluşumuz (ki maalesef örnekleri az değildir) dolayısıyla böyledir. Bu farklılık, hominidlerin biyolojik evrimi çerçevesi için­de açıklanabilir. İnsanlaşma, beynin dikkat çekici bir gelişimiyle karakterize olan bir süreçtir; bilhassa da, evrimsel açıdan bakıldığında en yeni olan kısmının, yani neokorteks'in gelişmesi. Bu bölgeler, memelilerde içgüdüsel tepkilerden sorumlu olan, alt-kortikal ve daha ''arkaik" merkezleri kont­rol eder. Demek ki hominidlerin bilişsel kapasitelerinin artı­şı, yerleri daha uyumlanabilir ve daha ''düşünceye dayalı'' davranışlarla ikame edilen içgüdüsel davranışlara giderek daha fazla hakim olmaya sevk eder. Bir başka deyişle, bireysel zekanın gelişimi, in fine, (grup içindeki saldırganlığı kontrol eden içgüdüler gibi, türün devamlılığı için hayati olduklarından) en sağlamca yerleşmiş olanları da dahil iç­güdüsel tepkilerin kaybıyla orantılı gerçekleşmiştir.
Reklam
Öyküleme işlevinin son derece geniş bir kullanım yelpa­zesine yayıldığını belirtmek gerekir. Öncelikle, öyküleme işlevi elbette, mevcut duruma doğrudan bağlı olmayan bir olay hakkında (o olay geçmişte ve/veya başka bir mekansal çerçevede yer aldığından) enformasyon verme sözkonusu olur olmaz olgusal enformasyon aktarmaya yarar. Bu bakımdan, Dessalles'in de dikkat çektiği gibi, olaysal işlevle belirli bir iç içe geçmişlik sergiler. Ama, bunun ötesinde, öyküleme işlevinin başka kullanımları vardır: Çocuklara yönelik masallardan ve türeyiş efsanelerinden tutunuz da düşsel anlatılara ve bilim-kurgu romanlara varıncaya kadar öyküleme bambaşka bir anlamda ''enforme eder'': Zihinleri, hayal güçlerini kullanacak, zaman ve mekan bakımından uzaktaki bireylerin yaşamlarına dalacak, hemcinslerinin duygu derinliklerini ve zenginliklerini sezecek, onların ey­lemlerinin arkasındaki itilimleri ve saikleri çözecek, niçin birtakım davranışların hayranlık verici diye değerlendirildi­ğini ve diğer bazılarınınsa genel bir kınamaya yol açtığını anlayacak surette biçimlendirerek enforme eder ... Kısacası, öyküleme, bütün toplumları karakterize eden kültürel dünyanın tesisinde ve sürekli yenilenmesinde temel bir rol oy­namıştır ve daima oynayacaktır. Sadece hoşa gitmeye tahsis edilmiş anekdotik bir etkinlikten ibaret olmayan öyküler anlatmak, her şeyden önce ortak kültürel değerlerin paylaşılmasına dayanmaları itibariyle toplumların yapılanması­nın canevini oluşturur.
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.