Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Biltekin Özdemir

Biltekin ÖzdemirOsmanlı Devleti Dış Borçları yazarı
Yazar
9.5/10
3 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
462
Görüntülenme

Biltekin Özdemir Sözleri ve Alıntıları

Biltekin Özdemir sözleri ve alıntılarını, Biltekin Özdemir kitap alıntılarını, Biltekin Özdemir en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
OSMANLILARDA PARA BİRİMLERİ VE 1844 PARA REFORMU
1850-1914 döneminde Osmanlı altın lirasının diğer paralara göre paritesi şöyle idi: 1 İngiliz Sterlini = 1,1 Osmanlı Lirası 1 Fransız Frangı = 0,044 Osmanlı Lirası 1 ABD Doları = 0,229 Osmanlı Lirası
DÜYUN-U UMUMİ YÖNETİMİNE TAHSİS EDİLEN GELİRLER
Düyun-u Umumiye İdaresi'nin yönetim ve sorumluluğuna; 1)RÜSUM-U SİTTE İdaresi'ne bırakılan; *Pul resmi (Damga Vergisi), *Alkollü içkiler (rakı, şarap ve bira gibi ispirtolu içkiler) vergisi (gümrük resimleri hariç) *Tütün tekeli geliri (bu kaleme Reji İdaresi'ne kiralanan tütün gelirleri girer; tömbeki tütününün gümrük resmi ve öşürü hariç), *İstanbul, Bursa, Edirne ve Samsun ipek kozası aşar gelirleri, *İstanbul ve çevresi balık avı (saydı mahi) vergisi, *Tuz tekeli resim gelirlerinin oluşturduğu, 6 kalem gelir türüne ek olarak, 2)Ayrıca: *Halen %8 olarak dondurulmuş bulunan gümrük resminin ileride yükseltilmesi halinde elde edilecek gümrük geliri fazlası ile , *Temettü vergisinin (gelir veya kazanç vergisinin) yükseltilmesinden sağlanacak gelir fazlasından, *Doğu Rumeli eyaleti gelirlerden, *Kıbrıs Adası yıllık gelirlerinin fazlası, *Bulgaristan emaretinin yıllık gelirlerinden, Yapılacak düzenlemeler sonucu Devlet gelirlerinde sağlanacak ek artışlardan, oluşan gelirler de bırakılmıştır.
Reklam
Ziraat Bankası'nın ilk kuruluşundaki görevleri şunlardı: *Satılması mümkün olmayan gayrimenkul rehini ve kuvvetli kefalet karşılığında çiftçiye kredi kullandırmak, *Faiz karşılığında tevdiat kabul etmek, *Ziraat'le ilişkin sarraflık ve aracılık işleri yapmak
Sayfa 150Kitabı okudu
1838 yılında İngiltere ile imzalanan Balta Limanı Ticaret Anlaşması Osmanlı İmparatorluğu'nu Avrupa kapitalizminin pazarı haline getirmiş, onu önce sanayi kapitalizminin, ardından da finans kapitalin egemenliği altına sokarak, dünya sistemine eklemleştirmiştir.
Düyunu Umumiye
Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk yurtdışı borçlanma Padişah Abdülmecid tarafından 1854 yılında Kırım savaşını finanse etmek için alınmıştır. Tutarı 3,3 Osmanlı altın lirasıydı. Bu borçlanmanın ardından peş peşe borçlanan Osmanlı İmparatorluğu borçlarını ödeyemeyecek duruma gelince borç veren batılı ülkeler bu borçları tahsil etmek için, 1881 yılında, kendi temsilcilerinin yönetiminde, Düyunu Umumiye idaresini kurdurmuşlardır. Böylece Osmanlı İmparatorluğu mali yönetimini başkalarına teslim etmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun dağılmasından sonra bu borçlar Lozan Antlaşmasıyla imparatorluğu oluşturan ülkelere ilgisine göre paylaştırılmıştır.
Sayfa 18