Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Celal Şengör

Celal ŞengörDahi Diktatör yazarı
Yazar
Çevirmen
8.5/10
2.528 Kişi
12,2bin
Okunma
1.931
Beğeni
56,2bin
Görüntülenme

Celal Şengör Gönderileri

Celal Şengör kitaplarını, Celal Şengör sözleri ve alıntılarını, Celal Şengör yazarlarını, Celal Şengör yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ama ilham mistik bir şey değildir ve tanımı da çok basittir. Örneğin ben, bazen çıkıp bahçedeki yapraklara bakıyorum ve “Bir fotoğrafını çekeyim, “diyorum. Bir gün fil şekli, bir gün timsah, bir gün de dinazor kafası görüyorum. İlham budur. Bir şey sende bir çağrışım yapar, bir kıvılcımdır ilham. Herhangi bir şey bunu verebilir, bunun ne olacağı hiç belli olmaz. Yani ilham beklenmesi gereken bir şey değildir ve en çok da hazır olan akıllara gelir.
Reklam
İnsan geleceğini kurmak için ilhamı beklememelidir, elindeki ve elde edebileceği imkanlara dayanarak iyi plan yapmalıdır. Ayrıca bu planın tutmayabileceğinin de farkında olmalıdır. Bunun için planın tutmadığı yerlerde yeni bir plan kurmaya hazır olmalıdır. İşte bunu yaparsan geleceğini kurtarırsın.
çocuklar için
Mesela Tommiks kitabı benim çok hoşuma gider çünkü hikâyedeki Kulver Kulesi'ni bizim Yeşilköy'deki filoya benzetirim. Doğan Kardeş Yayınları'ndan Carl Ewald'ın yazdığı Tabiat Ana Anlatıyor da şahane bir kitaptır. Çocukken Red Kit ile Tenten'i çok severdim. Okurken çok dikkatimi çekmişti, Tenten'deki uçaklar gerçek uçaklardı ve ben hepsini tanıyabiliyordum. Seneler sonra da doktora hocamı Tenten'le tanıştırdım. O da trenleri çok severdi ve bütün lokomotiflerin gerçek lokomotifler olduğunu söyledi. Düşünebiliyor musun, bu kitabı yazabilmek için Hergé müthiş bir araştırma yapmış. Bunların yanında Asteriks de son derece önemli kitaptır.
İnsanın ailesinden gelen imkanları nasıl ve ne için değerlendiği önemlidir.
Reklam
Cehaletimizin altında ezildiğimizi bilerek başladığımız her gün, hayatın aslında bir “hiç” olduğumuzu kabul etmekten geçtiğini de biliyoruz.
Aşk, aşık olmak bittikten sonra geri kalandır.
Sayfa 81
İnsanın ve hayatın gelip geçiciliğine şahane bir örnektir tarihi yapıları gezmek, insana kibirinin ne kadar yersiz olduğunu gösterir.
Reklam
Meselâ Hatay hikayesinde İnönü korkar, Atatürk'e gidip "Ya Fransızlar harp ederse? Karşı çıkmayız, yeniliriz," der. Atatürk'te "İsmet işin kolayı var, beni asarsınız olur biter," diye cevap verir. Zaten hasta olduğunu biliyordur. "Bu herifin kafasından çıktı, bu diktatördü dersiniz, kurtarırsınız paçayı," diye ekler.
... bir gün Dolma Bahçe Sarayı'nda bakarlar ki Atatürk yok, herkesi müthiş bir telâş alır. Onu bulmak için bütün İstanbul'u ararlar. En sonunda onu Beşiktaş'ta, Dolmabahçe'ye yürüme mesafesinde bir meyhaneye oturmuş, halkla rakı içip şarkı söylerken bulurlar. Sonrasında birden meyhanenin kapısı açılır; kapıda İstanbul Valisi, İstanbul Emniyet Müdürü görünür. Atatürk bakar, "Benimkiler geldi çocuklar, beni alıp götürecekler, kusura bakmayın," diyerek oradan ayrılır.
İlginçtir, Atatürk ömrünün sonuna kadar şahsi notlarını eski yazıyla yazmıştır.
Atatürk Nedim Paşa Oteli'nde geldiğinde yere Yunan bayrağı serildiğini görür. "Bu nedir?" diye sorar. "Çiğneyin Paşam, Kral Konstantin geldiğinde bizim bayrağımızı ezmişti," yanıtını alır. Fakat, Atatürk, "Hata etmiş. Bayrak, bir milletin şerefidir, kaldırın onu oradan!" der. Daha sonra, "Peki Konstantin geldiğinde burada rakı içti mi?" diye sorar. "İçmedi Paşam," derler. "O zaman niye geldi!" diye keyiflenir.
Herkes okuyor, çoğu kişi farkında bile değil.
... Biz hakka âşıkız, isteğimiz hak; Doyurmaz ahrette saadet ummak; Dileriz dünyada kurulsun "uçmak" Bu yolun ümmetsiz peygamberiyiz! Mabudu göklerden gönüle indirdik; Halikle mahlûku biz sevindirdik; Gözlerde çağlayan yaşı dindirdik; Biz zemzem değiliz, alın teriyiz! ...
Sayfa 1 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.