Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cengiz Yazoğlu

Cengiz YazoğluOsmanlı'nın Tasfiyesi yazarı
Yazar
Derleyen
8.0/10
3 Kişi
11
Okunma
1
Beğeni
1.401
Görüntülenme

Cengiz Yazoğlu Gönderileri

Cengiz Yazoğlu kitaplarını, Cengiz Yazoğlu sözleri ve alıntılarını, Cengiz Yazoğlu yazarlarını, Cengiz Yazoğlu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1224 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Tanzimat - Islahat Fermanları ile başlayan ve Mondros - Lozan Anlaşmaları ile son bulan bir dönemi ele almakta olan eser, içerdiği kaynaklar bakımından da sağlam bir bilgi birikimi sunmaktadır. Bir taraftan kitabı okurken diğer taraftan da kendinizi "daha sonra okuyacak olduğum kitaplar" listesi yaparken bulabilirsiniz. Dönem ile alakalı daha önce hiçbir yerde okumadığınız ve gizli saklı tutulan bilgileri bu eserde bulabileceğinize emin olabilirsiniz. Kitabın en önemli eksiği ise konuların bir bütün olarak değil de parça parça ele alınması ve tarihi bir kronolojiyi takip etmemesi olup bu düzen sağlanıp bir de sağlam bir içindekiler kısmı ile daha faydalı bir çalışma olacağını düşünmekteyim.
Osmanlı’nın Tasfiyesi (2 Cilt Takım)
Osmanlı’nın Tasfiyesi (2 Cilt Takım)Cengiz Yazoğlu · İthaki Yayınları · 201511 okunma
Halifeliğin kaldırılması Hint Müslümanları için çok şaşırtıcı olmuştur. Hıristiyan devletlerce işgal edilen İstanbul'da bulunan Halife'nin kurtarılmasında kullanılması amacı ile halktan para toplanmış ve İslam'ın kılıcı olan Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya gönderilmişti. Gazi Mustafa Kemal Paşa ise Halife'yi Hıristiyan işgalinden kurtarmış fakat bu kez Halifeliği ortadan kaldırmıştı.
Sayfa 594 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Reklam
Hindistan'dan gelen 300.000 lira Maliye kayıtlarına girmemiş, Mustafa Kemal Paşa'nın emrinde durmuştur. Büyük taarruz arefesinde Maliye'nin bütün imkanları tükenince Mili Müdafaa Vekili Kazım Paşa ile Maliye Vekili Hasan Fehmi Bey bu parayı da kullanmayı düsünmüşlerdir. Mustafa Kemal'e zaferden sonra Maliye'nin iade ettiği bakiye, İş Bankası'nın sermayesi teşkil etmiştir.
Sayfa 592 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Lozan Konferansına Türk Heyeti, konferansın taraflarından biri olarak değil, varılacak kararları imzalayan bir hir devlet olarak katılmıştı.
Sayfa 591 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
İsmet Paşa'nın Türk Temsilci Heyetinin başkanlık konseyine katılması teklifini Lord Curzon "Konferansça ögrenilmiştir" gerekçesiyle geri çeviriyordu.
Sayfa 591 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Konferansa (Lozan) İngiltere, Fransa ve İtalya dönem başkanları olarak önerildi. İsmet Paşa, buna Türkiye'nin de eklenmesini istedi. İngiltere reddetti ve konferansın bir de "Genel Sekreterlik" makamı olduğunu söyleyince İsmet Paşa da bu göreve talip oldu.
Sayfa 590 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Reklam
Osmanlı, konferansın (Lozan) tek başına bir tarafı olmasına rağmen Türkçe, konferans dili olmamıştı. Osmanlı delegeleri, başta İsmet Paşa olmak üzere bu duruma itiraz etmediler.
Sayfa 590 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Konferansın adı "Doğu İşlerine İlişkin Konferans" adını almıştı. İsmet Paşa, konferansın adına itiraz ederek "Lozan Konferansı" adının verilmesinin uygun olacağını öne sürdü. Lord Curzon bunu "Yakın Doğu İşlerine İlişkin Lozan Konferansı" biçiminde değiştirdi.
Sayfa 590 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Lozan'da alınan kararla, Türkiye'de verilen demecin birbirinin zıddı olduğunu, sonunda İngiliz ne istemişse onun olduğunu, uluslararası anlaşmalarda atılan imzanın, içeride halka tam tersi anlam verircesine anlatılarak, gerçeklerin halktan gizlendiğini öğreniyoruz.
Sayfa 589 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Rauf Orbay;
Adaların tamamının Yunanistan'a terki, Yunanların tazminat ödememesi mevzuunda, İsmet Paşa'nın tekliflerine reddedeceğiz diye cevap verdim. Bunun üzerine İsmet Paşa, beni atlayıp direkt Atatürk'e muhabereye başladı. Atatürk de bu hususu uygun bulduğundan derhal istifa ettim.
Sayfa 580 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Reklam
Mondros'u Rauf ile birlikte, bir baskın biçiminde hazırlamış olan General Townshend, Yunanistan'ın Anadolu’dan çıkartılması konusunu, Büyük Taarruz'dan önce Mustafa Kemal ile son kez karar bağlıyordu.
Sayfa 575 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Townshend'in tarih kitaplarımızda geçiştirilen, çoğu kez de hiç sözü edilmeyen ziyaretinin asıl amacının Yunanistan'ın Anadolu’yu boşaltması idi. Yunanlar, Anadolu’da görevlerini tamamlamış, Anadolu’da Osmanlı'dan ayrı bir Milli Devlet kurulmuştu.
Sayfa 573 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Söylediğine göre İtalyanlar, milliyetçi kuvvetleri silah ve cephane bakımından destekledi. Geçenlerde üç İtalyan gemisi Kemalistler için silah ve mühimmat yüklü olarak Toronto'dan Antalya'ya hareket etti. Ayrıca iki Fransız ve üç İtalyan subayı Kemalist karargahta hizmet veriyorlar ve Eskişehir'de, Türk ölüleri arasında üniforması sırtında bir de Fransız subayı vardı.
Sayfa 525 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
Vahdeddin tahta geçtiği zaman, Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'i, özellikle Rumların uzun zamandır sürdürdükleri Pontus Cumhuriyetini kurma amaçlarını engellemek maksadıyla Anadolu’ya gönderdi. Bu maksatla ona 40.000 Türk lirası verdi ve onu Kuzey bölgesine müfettiş olarak gönderdi.
Sayfa 500 - İKİNCİ CİLTKitabı okudu
771 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.