Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cevâd Alî

8.1/10
12 Kişi
40
Okunma
4
Beğeni
659
Görüntülenme

Cevâd Alî Sözleri ve Alıntıları

Cevâd Alî sözleri ve alıntılarını, Cevâd Alî kitap alıntılarını, Cevâd Alî en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Peygamber (sas) zamanında insanlar ezanla emrolunmadan önce Hz. Peygamber (sas)'in bir münadisi "es-salatü camiatun" diyerek çağrıda bulunurdu.
Rivayete göre; "Rasülullah (sas) Mescid-i Haram'da namaz kılarken, Beni Abduddaroğullarından iki kişi kalkmış onun sağına ve soluna geçerek ıslık çalıp el çırpmış, namazlarını ifsat etmeye çalışmışlardır.
Reklam
...bir ibadet olarak namaz her ne kadar, her dine göre kılınış şekilleri farklı da olsa, bütün dinlerde mevcut olan ibadetlerden biridir.
Diğer bir sebep ise ezbere dayalı rivayette bulunan ravilerin, her ne kadar haberin içeriğini ve özünü iyice ezberleseler de, rivayetin ayrıntılarını ve detaylarını zihinlerinde tutmaya güç yetirememeleridir.
Yahudilik ve Hıristiyanlık da aynı şekilde herhangi bir yaygara, övünme ve başa kakma olmaksızın zekat vermeyi teşvik etmiştir.
Müslümanlara zekat verdikleri kimselere, [yaptıkları bu hayrı] başa kakmaksızın ve eziyet etmeksizin yerine getirmeleri emredilmiştir.
Reklam
Rasülullah (sas) : "Haydin namaza!" dediğinde, "Sarhoş olanlar namaza yaklaşmasın!" diye nida ederdi. Bu durum şu ayet ininceye kadar devam etti: Ey iman edenleri İçki. kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.
Ancak cahiliye dönemi insanlarından ve Müslümanlardan bir grup, içkinin içilmesini akıl ve mala zarar ve sıkıntı veren, arkadaş ve dostun arasını açan, ifsad edici bir nesne olarak görmüşlerdir. Bu sebeple, onu içmekten uzak durmuşlar, içmedikleriyle iftihar etmişler ve içenleri de kınamışlardır.
Namaz, cahiliye devri Arapları nezdinde bilinmiyordu.
Sayfa 19 - Takdim
Cahiliye şiiri, Cahiliye tarihi hakkında bilgi edinmemize yardımcı olan, (hatta önemli) bilgiler veren kaynaklardan bir diğeridir. Öteden beri "Şiir Arapların divanıdır," denilmiştir. Nitekim İkrime, " İbn Abbas ne zaman Allah'ın kitabından bir ayet tefsir etse, şiirden bir beyti delil olarak getirir ve şöyle derdi: ' Allah'ın kitabından bir ayetin tefsirini yapmakta zorlandığınız zaman çözümünü şiirde arayın. Zira şiir Arapların divanıdır. Nesep onunla korundu, kültür ve dil onunla öğrenildi.' Şiir, Allah'ın kitabında ve Hz.Peygamber'in hadislerinde, sahabe ve tabiinin sözlerinde geçen garip ifadelerin anlaşılmasında delildir," demektedir. İbn Sirin de Ömer b. el-Hattab'ın şöyle dediğini nakletmektedir: " Şiir bir kavmin (Arapların) ilmi idi, ondan daha doğru ilimleri yoktu." el-Cumahi ise bu konuda yani Cahiliye şiiri hakkında şöyle demektedir: "Cahiliye döneminde şiir, onların ilimlerinin divanı ve hikmetlerinin başvuru kaynağıydı. Bilgilerini ondan alır, ona başvururlardı." Cahiliye şiiri, Arap şiirini rivayet etmekle yetenekli raviler tarafından, İslami dönemde derlendi.(Nitekim) Muhammed b. Sellam el-Cumahi (bu hususta) şöyle demektedir: " Arap şiirlerini ilk derleyen, ve bunları ilk nakleden kişi Hammad er-Raviye olup kendisi güvenilir biri değildi. Bir adamın şiirini başkasına isnad etmekle kalmıyor (zaman zaman kimi) şiirlere ekleme(ler de) yapıyordu.
122 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.