Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cevâd Alî

8.1/10
12 Kişi
40
Okunma
4
Beğeni
650
Görüntülenme

Cevâd Alî Gönderileri

Cevâd Alî kitaplarını, Cevâd Alî sözleri ve alıntılarını, Cevâd Alî yazarlarını, Cevâd Alî yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Peygamber (sas)'in Mekke'deki namazı, iki rekattan ibaret idi. Medine'deki namazına gelince; bunu artırmış ve böylece hazar (mukim) namazı ile sefer namazı olmak üzere iki namaz çeşidi olmuştur.
İslam'da namaz emri bir defada değil, aksine öncelikle Mekke'de, sonra Medine'de olmak üzere tedrici olarak inmiş, Hz. Peygamber (sas)'in Medine'ye hicretinden sonra kemale ermiş ve tamamlanmıştır.
Reklam
Mecusilik, inananlarından dini sorumluluk çağına ulaşmış olan her şahsa sabah, ikindi ve yatsı (akşam) vakti olmak üzere günde üç defa ibadette bulunmayı farz kılmıştır.
Dinlerin ekseriyeti, güneşin doğuşunu ve batışını ibadet vakti edinmişlerdir. Bunun sebebi, antik dönem insanının vakti hesaplamayı bilmemesidir. Bir diğer sebebi ise, özellikle güneş ve ay gibi semavi varlıkların kutsal sayılmasıdır.
Araplara göre secde eden birey secde esnasında vücudunun arkasını kaldırmış olur. Kişinin dübürünü yukarıya kaldırması ise çirkin bir davranıştır. Bu sebeple, Arabın içinde rüku ve secde bulunduğundan dolayı, kabullenmekte en çok zorlandığı ibadet namaz olmuştur.
Arap'a gelince o, [herhangi bir şeye) rüku ve secde yapmayı zül addeder. Bunu bir zillet, çirkinlik ve alçaklık olarak görürdü. O, secde yapmaktan özel olarak hoşlanmaz.
Reklam
Yahudilik, secdenin doğrusunun Yaratan'a yapılan secde olduğunu kabul etmiştir. İnsan için yapılan secde ise, putperestlik secdesi olarak görülmüştür.
Antik dönemin insanı sırf putlara [veya ibadet edegeldiği] ilahlarına [sığınmak] ya da [onların] büyüklüğünü itiraf etmek için kendilerine ibadet etmez; aynı zamanda yaptığı ibadetin, [bizzat] kendisine yarar sağlayacağına, hayır, servet ve sıhhat getireceğine inanırdı.
Mecusiliğin [kutsal metinlerinden biri olan] Yesna'da şöyle denilmektedir: "Ey [Ahura] Mazda, Bu ayin ve ibadetimle, benden kötü ve habis ruhları uzaklaştırmanı dilerim.
İnsan ibadet ettiğinde ve ibadetinde kutsal kelimeleri tekrar ettiğinde, bu ibadetinin, kendisinden habis ruhları, kötü yaratıkları, hastalıkları ve fenalıkları uzaklaştırmada yararlı olacağına inanırdı.
128 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.