Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cevdet Kırpık

Cevdet KırpıkOsmanlı'da Şehzade Eğitimi yazarı
Yazar
Editör
8.5/10
6 Kişi
25
Okunma
5
Beğeni
1.262
Görüntülenme

Cevdet Kırpık Gönderileri

Cevdet Kırpık kitaplarını, Cevdet Kırpık sözleri ve alıntılarını, Cevdet Kırpık yazarlarını, Cevdet Kırpık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
424 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Erkeğin düğünü sünnet töreni, kadinin düğünü evliliğidir.
Kitap daha önce bu konuda ender rastlanan bir konuya değiniyor. Tanzimant, Abdülhamit ve II.MEŞRUTİYET(İttihat ve terakki) çerçevesinde hanedan evliliği, düğünleri, törenleri, boşanmaları esas alıyor. Ve bu konu üzerinde hanedanin kadinlari üzerinden anlatiyor. Diğer devletler gibi Osmanli içinde evlilik siyasi bir otoritenin elinde ve çıkar ilişkisine dayalıydı.Hanedan içinde erkeklere değil hanim sultanlara düğün yapılırdı. Ve bu düğünler çoğu zaman gösteriş ve büyük masraflara neden olurdu.Hanedana damat almak iç güveyi almak demektir. Sultanın maaşı, evi hatta boşanma hakki kadına veriliyordu. Tabi erkekte damat olma avantajı ile her zaman olmasa da rütbe atlayabiliyordu. Çoğu evlilik siyasi nedenlerle yapıldığı için bu evliliklerin çoğunda sevgi az rastlanan bir durumdu. Tabi istisnalar var Mesela Enver Paşa bulunduğu yere mücadele ederek ve ihtilal yaparak gelmişti ve eşine bağlı aşık bir damatti.(Enver Paşa, torunun deyimiyle "Vatan,Millet,Naciye'dir")
Haremin Son Yüzyılı
Haremin Son YüzyılıCevdet Kırpık · Timaş Yayınları · 201212 okunma
Mesela Naciye Sultan son devrin meşhur şairlerinden Nigâr Hanım zor durumda kaldığından ona bir süre maaş bağlamıştı. Fehime Sultan ise kadın derneklerinin kurucuları arasina katılarak kadin sorunları ile ilgilenmekteydi.
Reklam
Ayrıca sarayda bir de meşk hocası vardı. Son dönem sultan saraylarinin en vazgeçilmez eğitim alanlarından ve zevklerinden biri müzik olduğundan meşk hocasının bulunması şaşırtıcı değildir.
Sayfa 207Kitabı okudu
Osmanli tarihinin en uzun düğünü bir sultana ait olmayıp 3.Murat'in oğlu 3.Mehmed'e yaptırdığı sünnet düğünü idi. Düğün 55 gün sürmüştü.
Sayfa 202Kitabı okudu
Kafes hayatının sonu
Kafes hayatının başka bir yönü de evliliklerle ilgiliydi. Şehzadeler Kafes'te yaşarken onların hizmetlerine cariyeler verilirdi. Şehzadeler bu cariyelerle münasebette bulunup da gebe kalırlarsa çocukları bir şekilde düşürülür yok edilirdi..
Sayfa 78 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
Ortaçağ'ın eğitim anlayışıyla Rönesans eğitimi arasındaki en belirgin fark müfredatın ezberden ziyade anlamaya ve yaparak öğrenmeye, öğrencilerin eleştiri kabiliyetlerini geliştirmeye yönelik olmasıydı.
Sayfa 47 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Cesaret ve kahramanlık yüce değerler uğruna yapıldığında anlam kazanmaktaydı. İslam'ı yayma ve îlâ-yı kelimetullah için yapılan mücadelenin içselleştirilebilmesi için İslami eğitim şarttı.. Başarılı, adil, kalıcı ve barış esaslı bir yönetim için hükümdarla yönettiği toplumun değerlerinin örtüşmesi gerekmekteydi.
Sayfa 36 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
Klasik Dönemde Şehzade Eğitimi
Yıldırım Bayezid ile Yavuz Sultan Selim önemli örneklerdendi. Her ikisine de taht yolunu açan unsur askeri ve idare konularındaki kabiliyetlerini göstermeleri olmuştu. Birincisi savaşlardaki ataklığı ve cesareti nedeniyle Yıldırım; ikincisi de Yavuz lakabını almıştı. İslam'ı yaymayı ve Allah'ın adını yüceltmeyi kendisine gayret edinmiş bir devlet ve toplumda padişahın cesur olması hemen herkes tarafından kabul gören bir özellikti..
Sayfa 35 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
Padişahın geniş yetkileri olup, her türlü güç padişahtan gelirdi. Padişah görünüşte hiçbir kontrol ve teftişe tabi değildi ; fakat serbest de değildi. Zira İslam hukuku prensiplerine kesinlikle riayet etmeye mecburdu. Padişah şeriat hükümlerini korumak ve uygulamak zorundaydı. Bu hususlara riayet etmedikleri takdirde tahttan indirilme tehlikesiyle karşı karşıya kalır veya tahttan indirilirlerdi...
Sayfa 32 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
"II.Meşrutiyetin ilk yıllarında hür iradesiyle seçme işinin daha arttığı görülmüştü. Konu gönül meselesi ve damat seçimi olduğunda padişahın gücününde bir noktaya kadar etki edebildiğini ortaya koymaktadır."
Reklam
D İ K K A T ..
Herkese iyi günler. Bu ileti hepinizi çok yakından ilgilendiriyor. İki video izledim: 1) youtu.be/sdw26RVQxkM 2) youtu.be/ieEhsS6mYjQ
232 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nun devletleşme öyküsünü yine onun en önemli unsurlarından biri olan yönetici kadrosunun tarihsel kayıtları üzerinden izlemeye ve anlamaya fırsat bulduğum bu araştırmada tarafsız, belgelere dayandırılmış sağlıklı ve yorumlanabilir bilgiye ulaştığımı söyleyebilirim. Osmanlı hakkında akademik ihtisası bulunmayan sıradan bir okuyucu olarak kitaptan oldukça etkilendim. Hanedanlık üyelerinin eğitiliş biçimlerinde alınan tercihlere paralel olarak, devletin yükselme ve gerileme grafiğinde izdüşümler buldum; Örneğin şehzadelerin sancak beyliklerine gönderilerek, burada devlet yönetimine hazırlanmalarını ve diğer şehzadelerle rekabetlerinde kendi yeteneklerini sergilemeye fırsat bulmalarını sağlayan "sancağa çıkmak" uygulamasının terkedilmesinden sonra, bunun yerine seçilen "kafes yöntemi" ile yönetici kadronun dinamizmini yitirdiğini ve devlette duraklama devrinin başladığını söyleyebilirim. Keza, aynı dönemde diğer başat dünya devletlerinin hanedanlık ailelerinin eğitim yöntemleriyle bizimkini kabaca karşılaştırmaya ve treni nerede kaçırdığımızı anlamaya imkan buldum. Eser, tarihsel araştırma kitabı olmaktan hareketle kronolojik bir dizin içeriyor; dolayısıyla konuya burada detay vererek, filmi siz izlemeden önce anlatan adam durumuna düşmeyi istemem. Rakamlara ve beşer olaylara boğulmaksızın, temiz ve sade bir dille anlaşılır halde konuyu toparlayan bu kitabı, benim gibi sıradan tarih okuyucularına tavsiye ediyorum.
Osmanlı'da Şehzade Eğitimi
Osmanlı'da Şehzade EğitimiCevdet Kırpık · Ötüken Neşriyat · 201618 okunma