Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dana Sajdi

8.5/10
2 Kişi
10
Okunma
1
Beğeni
515
Görüntülenme

Hakkında

Dana Sajdi, İslam tarihi üzerine çeşitli dersler öğretir, ancak modern Doğu Akdeniz'in (Levant, Mısır ve Türkiye) tarih, toplum ve kültürlerinde uzmanlaşır. Çalışmaları, 8. sırada olduğu gibi sıra dışı yazarlar tarafından metinlerin üretilmesine odaklandı. -üçlü kadın şair, Layla al-Akhyaliyya ve bir 18. yüzyıllık berber, İbn Budayr. Soruları, metinlerin üretimi ve tüketiminin siyaseti ve yeni yazar türlerinin ortaya çıkmasına izin veren sıra dışı durumlar ile ilgiliydi.
Unvan:
Doçent- Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
10 okur okudu.
10 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Naima'ya göre, kahvehaneler halkın yüksek makamlardaki insanları eleştirmek ve devlet işleri,tayinler ve aziller hakkında asılsız dedikodular çıkarmak için toplandığı yerlerdir. Nitekim, böyle toplantıların fesada yol açmaması için IV. Murad gece gündüz şehirde dolaştı ve tütün ve kahve içenleri sıkı gözetim altında tuttu.Hatta bazen kahvehaneleri yıktırdı."
Merkezî idarenin zayıflayışı
Güçün padişahtan hareme ve sarayın kıyısında köşesinde yer tutanlara geçmesinden merkezde ve bazı vilayetlerde sık sık isyan çıkmasına, taşrada eşkiyalığın alıp yürümüş olmasından hazinenin açık vermesine, fiyatların yükselip paranın değerinin düşmesinden insafsızca sömürülen reayanın kaçmasına, bir zamanlar örnek gösterilen Yeniçerilerin askeri kimliğini kaybetmesinden imparatorluğun sınırlarının dağılmasına kadar pek çok olay, padişahın kontrolünün zayıflığının işareti kabul edilir
Sayfa 18
Reklam
Albert Hourani'nin "gerileme" inancı üzerine düşüncesi
Muhteşem Süleyman'ın imparatorluğunu genellikle "gerçek" imparatorluk olarak görüyor, ondan önce ve sonra gelenleri onunla kıyaslayarak yargılıyoruz. Bu şekilde bakıldığında, ardından gelen tam bir gerilemedir; bunun bir gerileme olduğunu söylerken aslında sadece Osmanlıların kendi inandığı ya da en azından söyleyegeldiği şeyi yansıtmıl oluyoruz. Koçu Bey'den beri Osmanlı yazarları yenilik önerilerini Sultan Süleyman'ın muhteşem zamanına geri dönmek için yapılması gerekenler şeklinde ortaya koymayı adet edinmiştir.
Sayfa 21
İthalatı/ihracatı yasak malların ticaretinin artması, Osmanlı tüccar sermayesinin kapitalist dünya ekonomisiyle bütünleşmesine katkıda bulundu. Artık fiyatlar devlet tarafından kontrol edilemiyor, sınırların dışındaki dünya pazarı tarafından belirleniyordu. Osmanlı devletinin iltizam usulüne geçmesi, on sekizinci yüzyılda Avrupa pazarı için ticari tarım ürünlerinin üretildiği ticari emlakın, çiftliklerin dağılmasına sebep oldu.
Sayfa 28
On yedinci yüzyılda Köprülü ailesinden sadrazamların ve on sekizinci yüzyıl başında III. Ahmed'in yaptığı reformlara rağmen; on sekizinci yüzyılda bölgesel güç olduğunu iddia ederek imparatorluk merkezi olan İstanbul'un kontrolünü reddeden ayânın yükselişiyle, padişahın kontrolünün giderek zayıfladığı iyice açığa çıkmıştır.
Sayfa 18
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok