8.9/10
26 Kişi
90
Okunma
13
Beğeni
2.324
Görüntülenme

Daniel Yergin Sözleri ve Alıntıları

Daniel Yergin sözleri ve alıntılarını, Daniel Yergin kitap alıntılarını, Daniel Yergin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Lloyd George bu soruya başka bir soruyla yanıt verdi veİngiltere'nin komşu ülke Suriye üze­rindeki Fransız kontrolünü tanıması koşuluyla Fransa'nın Musul üzerindeki iddiasından vazgeçip vazgeçmeyeceğini sordu. Clemenceau'nun bu soruya verdiği cevap olumluydu. Musul'dan gelen petrol üretiminden kendisine bir hisse verilmesi koşuluyla Fransa'nın buna itirazı olmayacaktı. Lloyd George da bu kararı kabul ediyordu. Ancak her iki başbakan da aralarında anlaştıkları bu çözümü kendi Dışişleri Bakanlıkları'na duyurmadılar. Aslında, doğal olarak aralarında yaptıkları bu sözlü anlaşma hiçbir şekilde resmi bir çözüm sayılmazdı. Bu sözlü anlaşma daha çok, Ortadoğu'da ve baştan başa tüm dünyada savaş sonu gelişen büyük ve kırıcı petrol mücadelesinin başlangıç noktası sayılabilir. Bu sözlü anlaşma hem Fransızlar'ı İngilizler'e karşı kışkırtmıştır hem de Amerika'nın da konuya girmesi sonucunu doğurmuştur. Artık bundan böyle yeni bulunan petrol bölgeleri üzerindeki rekabet ve mücade­leler, riski omuzlayan rnüteşebbislerle ve mütecaviz işadamlarıyla kısıtlanmayacaktı. Büyük Dün­ya Savaşı petrolün ulusların stratejisinde temel unsur olduğu gerçeğini açık seçik ortaya çıkarmış­tı. Daha önceleri ortalarda zor görünen politikacılar ve bürokratlar birdenbire ortaya çıkmış, mü­cadelenin merkezine doğru balıklama atlayıp yol alıyorlardı. Bunları yarışmaya sokan ortak bir sa­bit fikir vardı. Savaş sonrası dünyasında ekonomik refah ve milli güç sağlamanın yolu daha çok petrol elde etmekle mümkündü.
Petrol endüstrisinin kendine özgü dili içinde devasa büyüklükteki bir petrol alanına " fil" adı verilir.
Sayfa 473 - Türkiye İŞ bankası kültür yayınları 5.baskı çeviri Kamuran TuncayKitabı okudu
Reklam
İngilizler'i cezalandırmak isteyen Libya, iki bin dört yüz mil uzakta olmasına rağmen British Petroleum'ün (BP) bu ülkedeki holdinglerini kamulaştırdı. Irak da, Irak Petrol Şirketi'nin ülkedeki son kalıntıları olan, 1920'lerde keşfedilen çok verimli imti­yazları kamulaştırdı. Kerkük petrolleri hem Gülbenkyan'ın büyük şirketlerle olan çekişmesinde odak noktasını oluşturmuş ve hem de Irak üretiminin büyük kısmının temelini teşkil etmişti. Bir taraftan da Yamani şirketleri uyarıyor ve "Kamulaştırmaya doğru dünya çapında bir akım var. Su­udiler bu akıma kendi başlarına dayanamazlar" diyordu. Ayrıca şunları da söylemiştir: "Petrol sa­nayii bunun bilincine varmalı ve karşı tarafla anlaşmaya gitmelidir; böylece güncel koşullar altı­na ellerinden geldiği kadar çok şeyi kurtarabilirler."
Nobel kardeşlerin Rus imparatorluğu sınırları içinde petrol dağıtımında egemen oldukları doğrudur; ancak bu sınırların dışında Rus petrolü fazla bir anlam taşımıyordu. Ülke coğrafyası, petrolü imparatorluk sınırları içimde hapsetmişti. ... Örneğin, Tiflis kentine, gazyağını 8000 mil uzaktaki Amerika'dan ithal etmek, 341 mil doğudaki Bakü'den ithal etmekten daha ucuza geliyordu.
Ortadoğu petrolleri
19.Yy sonlarinda Antoine Kitabgi adında ufak tefek, general rütbeli bir Sayın Bay, Paris'e gel­mişti Bazılarınca Amerikan, bazılarınca da Gürcistan kökenli olduğu sanılan Kitabgi, Acem hü­kümetinde gümrük hizmetleri genel müdürlüğü dahil çeşitli görevlerde bulunmuştu. Bir İngiliz diplamatın sözleriyle "Batı'yla ilgili konularda iyi yetişmiş
Petrol Piyasası En Başta Coin Piyasası Gibi Çok Fazla İnişli Çıkışlıydı
Petrol 1860 ve 1870'll yıllarda ticari meta olarak satıldığı günlerden beri her zaman için bir tüketim maddesi olmuştu ve Batı Pennsylvania'da fiyatların korkunç iniş çıkış gösterdiği günlerden beri daima böyle kalmıştı. Ancak entegrasyona duyulan sürekli açlığın bir sonucu olarak fiyatın değişkenliği dışa bağımlı olmaktan çıkmıştı; bu da, bir şirketin kuyu başından benzin pompalamaya kadar birbirine sıkıca bağlı her ünitesinde kendini gösterdi. Ayrıca petrole diğer metalardan daha başka bir gözle bakılmaktaydı. Yamani'nin üstüne basa basa vurguladığı gibi "Petrolün çay veya kahve gibi sıradan bir madde olduğunu unutmamak gerekiyordu. Petrol stratejik bir maddeydi ve spot piyasalarda gelecekteki marketlerin veya diğer herhangi spekülatif bir teşebbüsün keyfine terk edilemeyecek kadar önemliydi." Ne var ki durum Yamani'nin istemediği gibi gelişmeye bağlamıştı. Bunun birinci nedeni dünya pazarına inanılmaz büyüklükte fazla petrol çıkarılmasıdır.
Sayfa 825 - 1. baskı - Mart 1995
Reklam
105 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.