Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

David Damrosch

David DamroschDünya Edebiyatı Nasıl Okunmalı? yazarı
Yazar
7.3/10
8 Kişi
25
Okunma
4
Beğeni
946
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar
Doğum:
Bar Harbor, Maine, ABD, 13 Nisan 1953

Okurlar

4 okur beğendi.
25 okur okudu.
2 okur okuyor.
32 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
...okuyacağımız eserlere daha önceden sahip olduğumuz beklentiler üzerinden yaklaşmazsak, onlar da özgün nitelikleriyle bizi etkilerler; görüş açımızı genişletirler ve bize, zaten bildiğimiz şeyler hakkında yeni bir kavrayış kazandırırlar.
...Batı edebiyatının önemli bir kısmı ...özünde belirgin biçimde bireyici olmuştur. Pek çok modern roman, genelde topluma bütünüyle muhalif bir erkek ya da kadın kahramanın içsel dönüşümüne odaklanır... Batı edebiyatının önemli bir parçası "bireysel düşüncenin tasviridir"
Reklam
Her zaman okuyacak daha çok şey vardır, ancak okuduğumuz ilk eserle, hiç değilse başlangıçta doğru bir şekilde yönlendirildiğimiz takdirde okumalarımız bizi daha ileriye taşır.
20. yüzyılın başlarında roman, kuramcı Georg Lukács tarafından "Tanrının terk ettiği bir dünyanın destanı" olarak tanımlanmıştır.
Sayfa 40
Pamuk bakış açısı ve edebi referanslar yönünden bütünüyle Avrupalı, malzeme seçimi yönünden ise istikrarlı biçimde yerli olan bir romancıdır.
Sayfa 132
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
164 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Umberto Eco, Borges’in Yolları Çatallanan Bahçe hikâyesinin adından esinlenerek anlatıları birer ‘yolları çatallanan bahçe’ olarak görmenin doğru olabileceğini söyler. Bahçede ya da Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti adlı kitabında geçtiği gibi “orman”da gezecek okurun “örnek” olmasını ister. Örnek Okur anlatı ormanında dolaşırken, kendi yaşamıyla
Dünya Edebiyatı Nasıl Okunmalı?
Dünya Edebiyatı Nasıl Okunmalı?David Damrosch · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201019 okunma
334 syf.
6/10 puan verdi
Kısa bir eleştiri
Dünya edebiyatına duyduğum merak dolayısıyla bu kitabı büyük bir hevesle satın aldım. Fakat birkaç açıdan hayal kırıklığı oldu benim için. Kitabın adıyla içeriğinin uyuşmadığını söyleyebilirim.Kitap, Dünya edebiyatının ne olduğunu açıklamasından öte belli bir tema etrafında dünyadaki farklı edebi eserlerin o temayı nasıl ele aldığını anlatıyor. Bir nevi karşılaştırmalı edebiyatın ne olduğunu açıklamış. Diyebilirsiniz ki Dünya edebiyatını karşılaştırma yapmadan nasıl anlatabilirdi yazar? Evet haklısınız. Fakat kitabın içeriğinde bahsettiği örnek eserlerin içinden bir konuyu cımbızla çekip karşılaştırma yapmak o eseri hiç okumamış insanlar için kitabı anlamak ve konudan kopmamak zorlaşıyor. Çünkü karşılaştırılan şey edebiyat ve edebiyat eserleri bütüncül bir bakış açısıyla anlaşılır. Siz hikayenin içinden bir kesiti alıp yine diğer eserde kırptığınız konuyu birbiriyle kıyaslayarak Dünya edebiyatını anlatmaya kalkarsanız okuyucu için sonuç hüsrandır. En azından benim için öyle oldu. Artısı ise şu: kitapta bahsedilen hiç bilmediğim eserleri ve edebi kişilikleri öğrendim.
Dünya Edebiyatı Nedir?
Dünya Edebiyatı Nedir?
David Damrosch
David Damrosch
Dünya Edebiyatı Nedir?
Dünya Edebiyatı Nedir?David Damrosch · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 20136 okunma
164 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Karşılaştırmalı Dünya Edebiyatına giriş
Eğer karşılaştırmalı edebiyatı merak ediyorsanız bu kitabı okuyun. Son derece güzel yazılmış ve bir o kadar da güzel çevrilmiş bir eser. Akademik bir eser olmasının yanı sıra nitelikli okurların da keyifle okuyabileceği bir eser. Zaman aşırı okumak bölümünde antik çağdaki eserlerin günümüzde de güncelliğini koruduğunu, çeviriyi okumak bölümünde çevirinin zorunluluğu ve sınırlarını, yabancı bir ülkede yazıp küresel alanda ilgi görmeyi anlatıyor. Orhan Pamuk’tan Salman Rushdi’ye Nabokov’dan Murakami’ye kadar bir çok yazar ve eserlerinden bahsediyor.
Dünya Edebiyatı Nasıl Okunmalı?
Dünya Edebiyatı Nasıl Okunmalı?David Damrosch · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201019 okunma