Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dubravka Ugrešić

Dubravka UgrešićOkumadığınız İçin Teşekkürler yazarı
Yazar
8.3/10
20 Kişi
106
Okunma
12
Beğeni
1.876
Görüntülenme

Hakkında

Ugrešić, 27 Mart 1949'da yarı Bulgar yarı Yugoslav bir ailenin kızı olarak Kutina, Yugoslavya'da doğdu. Zagreb Üniversitesi'nde edebiyat eğitimi gördü. 1993'te siyasi nedenlerle Hırvatistan'dan ayrıldı. 1996'dan sonraki yaşamını ve çalışmalarını yerleştiği Amsterdam, Hollanda'da sürdürdü. Avurpa ve ABD'de bulunan; Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill, UCLA, Harvard Üniversitesi, Wesleyan Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi gbii eğitim kurumlarında dersler verdi. Amsterdam'da yayınlanan bazı basın yayın organlarında serbest köşe yazarı olarak çalıştı. Kaleme aldığı başlıca eserleri arasında; Have A Nice Day: From the Balkan War to the American Dream, Steffie Speck in the Jaws of Life, Fording the Stream of Consciousness, Museum of Unconditional Surrender Thank You For Not Reading, New Russian Fiction, Karaoke Culture, A Slap in the Hand ve Europe in Sepia sayılabilir.
Unvan:
Hırvat Yazar
Doğum:
Kutina, Yugoslavya, 27 Mart 1949
Ölüm:
Amsterdam, Hollanda, 17 Mart 2023

Okurlar

12 okur beğendi.
106 okur okudu.
1 okur okuyor.
137 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zaman bütün yaraları iyileştirmez, yaraları açan zamandır zaten.
evinden yıllarca uzak kalıp döndüğünde sevgilisi çoktan öbür dünyayı boylamış olan adam: "ve döndüm işte neredesin ner'de?" neden döndün peki, bok kafa?
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
265 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Acı Bakanlığı, darmadağın olanları, bölünüp parçalara ayrılanları, eksik, yarım kalanları anlatan etkileyici bir eser. Tanja Lucič Zagrepli bir öğretmen savaş sonrası Amsterdam'a göç ediyor. Kocası ile beraber gidiyorlar ama kocası daha sonra Japonya'da yaşamına devam ediyor, Tanja ise onunla gitmiyor. Amsterdam'da üniversitede Sırpça Hırvatça okutmanı olan Tanja kendini Yugoslavya'nın çeşitli etnik kökenine sahip öğrencileri ile sınıfta buluyor. Kendi gibi yaralı, öfkeli, hüzünlü öğrenciler... Mültecilik, savaş, savaş sonrası travmalar, bellek,acı, yıkım, kendini,kimliğini arama, çocukluk travmaları ama en çok yalnızlığa dair iyi bir eser. Ayrıca Yugoslavya üzerinden yapılan planlar, değişen dünya, bir rejimden diğerine geçerkenki sıkışmışlık, arada kalma hali, savaşın açtığı derin yaralar, Avrupa'nın en doğusu olma hali, hepsi eserde kendine yer bulmuş. Bu coğrafya ile ilgili iyi,doyurucu bir eser. Dili de oldukça güzel, bazı bölümleri daha güzel ama genel olarak anlatımı çok başarılı, zengin bir üslupla yazılmış. Kitabı beğenerek, severek okudum.
Acı Bakanlığı
Acı BakanlığıDubravka Ugrešić · Everest Yayınları · 201037 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
Günümüz dünyasına insanca bir bakış…Edebiyat, sürgün, popüler kültür, yazar, entelektüel, vatan… Çok dokunaklı ve hüzünlü geldi. Aynı zamanda çok sıcak ve yakın. Tanıdığım, anlaştığım ve sevdiğim biri gibi… Dilini, anlatımını, sorgulamasını çok sevdim. Okuyun! “Günümüzde edebiyat, başarısını büyük oranda sosyalist gerçekçiliğin ilerleme fikri üzerine kurmaktadır. Kitabevi tezgâhlarını dolduran kitapla­rın hepsi tek bir fikir üzerine kurulu: Kişisel başarısızlıklarının üstesinden gelip, bir kişi mevcut pozisyonunu nasıl geliştirebi­ lir?.. Görme yetisini yeniden kazanan, şişmanken zayıflayan, hastayken iyileşen, yoksulken zenginleşen, dilsizken konuşan, alkolikken ayılan, inançsızken dini keşfeden, talihsizken şansı dönen insanları konu alan kitaplardır bunlar. Tüm bu kitaplar, parlak bir kişisel geleceğe duyulan inancın virüsünü bulaştırır­lar.” “Çağdaş ticari profesyonelliği bilinçli olarak tasarlanmış bazı türler belirliyor. Profesyonel bir yazar, hiçbir sapmaya izin vermemesi gerektiğini, yazdıklarının geniş okur kitlelerinin tarzına ve beklentilerine göre gelişmesi gerektiğini biliyor. Her sapmanın hata yapma riskini ve edebi janrın nabzının sürekli olarak kontrol edilmesinin de başarı şansını artıracağını bili­ yor. Günümüz “Hastane” romanları, “korku” romanları, “Holl­ywood” romanları ve bu türden popüler romanlar ve yalnızca eski sosyalist gerçekçilik “ısmarlama” romanın ticari çeşitleri­dir. Kısacası Stephen King, Stalin zamanında Rusya’da yaşamış olsaydı, Stalin Ödülünün hiç şüphesiz sahibiydi.”
Okumadığınız İçin Teşekkürler
Okumadığınız İçin TeşekkürlerDubravka Ugrešić · Ayrıntı Yayınları · 201455 okunma
265 syf.
·
Puan vermedi
Göç ettiğinizde hem erken yaşlanmış hem de aynı zamanda genç olursunuz Acı Bakanlığı Dubravka Ugrešic.. Zagrebli bir öğretmen olan Tanja savaş sonrası Yugoslava'yi terk edip Amsterdam'a yerleşir ve bir üniversitede slav dilleri bölümünde çalışmaya başlar...Öğrencileri savaş sonrası ülkesini terkedenlerden oluşur ve hep birlikte kendi anılarından bir nostalji edebiyatı oluştururlar... Yabancılaşma hâlini, arafta kalma halini cok cok iyi anlatmış...Savaş sonrası hem kendi ülkesine hem de göç ettikleri ülkeye ait olamayan insanlar. Ne geri dönebilen, ne de tamamen içsel olarak terkedebilen. Ne yapacağını bilmeme hali... 2020 'de okuduğum en iyi kitaptı. Balkanlar , Doğu Avrupa bu cograflari anlatan romanları çok seviyorum.. Yasanmisliktan ve tarihten beslendiği icin cok iyi oluyorlar bana gore.. Iyi okumalar
Acı Bakanlığı
Acı BakanlığıDubravka Ugrešić · Everest Yayınları · 201037 okunma