Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ebru Albayrak Sidar

Ebru Albayrak SidarDuyu'lmak İstiyorum yazarı
Yazar
8.1/10
84 Kişi
410
Okunma
28
Beğeni
3.029
Görüntülenme

Ebru Albayrak Sidar Sözleri ve Alıntıları

Ebru Albayrak Sidar sözleri ve alıntılarını, Ebru Albayrak Sidar kitap alıntılarını, Ebru Albayrak Sidar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çocuk, ebeveyninden (veya bakım verenden) sevgi, şefkat ve duyarlılık görmezse veya belirgin bir istismara ve travma yaratacak muameleye maruz kalırsa, sevmenin, sevecen olmanın veya bir başkasıyla empati kurmanın ne anlama geldiğini hiç öğrenemeyebiliyor.
Sayfa 172Kitabı okudu
Sonsöz
Bir çocuk gelişir, dünya değişir.
Sayfa 311 - Sola UnitasKitabı okudu
Reklam
Kim olduğumuz çocukluğumuzda gizli. Şimdilerde arayıp da bulmaya çalıştığımız öz benliğimiz, hayatımızın ilk yıllarında özgürce gösterdiğimiz kişi aslında.
Dışarı çıkarken elinde bir oyuncakla çıkmak isteyen, çok sevdiği, kokusuna ve dokusuna alışık olduğu yumuşacık battaniyesinden ayrılmak istemeyen çocuğunuz, belki de hem taktil hassasiyeti olduğu için yeni dokulardan kaçınıyor hem de kendisini rahatsız etmeyecek tanıdık, bildik bir objeyle beden farkındalığı sistemini besliyor olabilir.
Duyu ve duygu arasında kritik nörolojik bağlantılar vardır.
Reklam
Erken dönemde çocuğunuzun onun için yeni olan tatlara karşı hassasiyet duyması, kaçınması oldukça normaldir. Bu durum reseptör olgunlaşma ve uzmanlaşma sürecinin ardından düzene girer.
Sayfa 218Kitabı okudu
Çikolata, cips gibi tadı yoğun yiyecekler tat reseptörlerimizi sebzelere kıyasla daha yoğun uyardığı için daha kısa sürede bizi sakinleştirir. Çiğneme ile alınan proprioseptif uyarımın yanında ayrıca dokunma duyumuzu da uyararak beynimizi “duysal besler” ve bize iyi gelir. Dondurma ya da sıcak çay veya kahve arayışı da benzer şekilde ağız içindeki termal reseptörlerin uyarılmasını sağladığı için de tercih edilir.
İnce motor becerisi zayıf olan, mesela kalemi doğru şekilde tutup kullanamayan ya da yazı yazarken çabuk yorulan çocuklarda, anne babaların, öğretmenlerin veya diğer eğitimcilerin ilk yaptığı şey onlara daha çok yazı yazdırmak ya da el kaslarını güçlendirme çalışmak oluyor. Oysa tuttu objeyi taktil duyusunda ki problemler nedeniyle doğru hissetmeyen, proprioseptif problemlerinden dolayı çok sıkı ya da gevşek tutan, Vestibuler ya da yine proprioseptif sistemindeki SORUNLAR nedeniyle sandalyede sakince ve dik bir şekilde oturamayan, beden farkındalığı olmadığı için omuz ve dirsek kaslarını doğru yönetemeyen bir çocuğun ince kas becerisine gelene kadar kazanması gereken çok fazla beceri var. Bu nedenle de ne kadar yazarsa ya da ne kadar hamurla oynarsa oynasın, çocuk hala iyi yazı yazamamaya ya da yazmaktan nefret etmeye devam edebiliyor. 
fiziksel aktivite
Yapay zekânın iyice gelişmesi; hayatlarımızda çok daha az fiziksel aktiviteye ihtiyaç duymamıza, ihtiyaç duymadıkça da pahalı spor salonlarından ibaret olarak zihnimize kodladığımız fiziksel aktiviteden iyice uzaklaşmamıza sebep oldu.
Reklam
Fiziksel hareket solunumumuzu destekleyerek dokularımızdaki oksijenlenmeyi arttırır. Böylece beynimize giden kan hücrelerinin oksijence zengin hale gelmesini sağlar. Fiziksel hareket sayesinde beyin başta olmak üzere dokularımıza giden kan miktarda dolaşımın hızlanması ile birlikte artar. Artan kan dolaşım ise daha iyi beslenen beyin hücreleri demektir. 
Yeterli oksijenlenmeyen insan beyninin Serotonin salınımını uygun düzeyde yapamamasının bir getirisi olarak; kapalı alanlarda kendimizi daha depresif, gergin ya da mutsuz hissederiz. 
Çözüm oluşturmaya çalışma süreci beynin gelişim motivasyonunu sağlar, yeni ve farklı bağlantılar kurulmasını destekler.
Büyümeye giden uzun yolda, bizi değiştirip olduğumuz kişiye dönüştüren, kontrolümüz dışında öyle çok şey yaşıyoruz ki
"Bir insanın öğrenebileceği şeylerin sınırı yoktur. Öğrenmesi gereken şey hayal etmek bile olsa. "
192 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.