Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Egemen Bezci

Egemen BezciTürk İstihbaratı ve Soğuk Savaş yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
19
Okunma
2
Beğeni
595
Görüntülenme

Egemen Bezci Gönderileri

Egemen Bezci kitaplarını, Egemen Bezci sözleri ve alıntılarını, Egemen Bezci yazarlarını, Egemen Bezci yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Temmuz 1961'de Barzani, Irak devriminden sonra sürgünde olduğu Moskova'dan Bağdat'a Kürt Demokrat Partisi başkanı olarak geri döndüğünde, KGB Başkanı Aleksandr Shelpin, Sovyet lider Nikita Khrushchev'e Barzani ile eski KGB bağlantılarını canlandırarak Irak, İran ve Türkiye'den toprak alarak Sovyet etkisinde bağımsız bir Kürdistan kurulması için çalışılmasını teklif ediyordu.
Sayfa 175
Türkiye, anti-komünist uygulamaları hayata geçirmek konusunda hiçbir zaman gelişigüzel davranmadı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra da devam eden MAH'ın komünist avı, 131 TKP üyesinin tutuklanmasına yol açarak 1953 yılında partiyi neredeyse tamamen bitirmişti.
Sayfa 172
Reklam
Ankara, istihbarat diplomasisini kullanarak gerekli teknik ve altyapıyı elde etmeye çalıştı. Bunu yaparken de MI6 ve CIA ile ortak yürüttüğü operasyonlarda kullandığı insan istihbaratından bir hayli fayda sağladı. SOFA Anlaşması, bu işbirliğinde önemli bir adımdı. Fakat Türkiye'nin o dönemde teknik ve elektronik istihbaratı analiz edebilecek yeterli sayıda yetişmiş elemanının olmaması, Ankara'nın uzun yıllar boyunca Batılı ortaklarına bağımlı olmasını gerektirdi.
Sayfa 195
Türkiye ilk olarak Sovyetler hakkında daha fazla istihbarat elde edebilen ülkelerle ilişkilerini geliştirdi ve onların faaliyetlerine yardım karşılığında, Sovyetler'in nükleer programı hakkında daha fazla bilgi edindi. Sonrasında ise 1960'ların sonlarından itibaren TUSLOG üslerinin kontrolünü ele geçirmeyi başardı ve Sovyetler hakkında kendi istihbarat üretme kapasitesini artırdı.
Sayfa 165
Türkiye'nin nükleer programı, daha başlangıçta kişisel hırslar, kabiliyetsiz bürokrasi ve 1960 darbesi sonrasındaki istikrarsızlık nedeniyle onlarca yıl sekteye uğramıştı.
Sayfa 161
Türkiye'de atom enerjisinin geliştirilmesi doğrultusunda dış yardımların edinilmesi ve Türk uzmanların bu konuda gerekli eğitimi almaları, Menderes Hükûmeti için stratejik öneme sahipti. Bu teknolojik yardım aynı zamanda Amerika'nın Türkiye'ye gösterdiği ilginin başka bir yansımasıydı. Adnan Menderes de bunun farkında olduğunu atom enerjisinin barışçıl amaçlarla kullanımı için ilk anlaşmanın Türkiye ile yapılmasından duyduğu memnuniyetle gösteriyordu.
Sayfa 156
Reklam
Batılı ülkelerin onayı olsun ya da olmasın, Bulgaristan uzunca bir süre Türk istihbaratının hedefleri arasında yerini korudu. Bu örnek, MAH'ın eski Osmanlı topraklarındaki ülkelere ilgisini göstermesi açısından önemlidir. 1956 yılında, MAH'ın Kırklareli'de bulunan bölge başkanı Yüzbaşı Kâmil Bey, askerî ve ekonomik sabotaj faaliyetlerinde bulunmak üzere bir grup muhaciri devşirerek Bulgaristan'a yolladı.
Sayfa 146
1946 yılında çıkan mcMahon yasası, her ne kadar Amerika ve İngiltere'nin nükleer enerji alanındaki işbirliğini kısıtlasa da MI6 ve CIA arasında, Sovyetler'in nükleer programına yönelik etkili bir istihbarat işbirliği hâlen sürüyordu. Özellikle 15 Temmuz 1955 tarihinden itibaren, Sovyet nükleer programını hedef alan Amerika ile İngiltere arasındaki işbirliği, istihbarat faaliyetlerinin etkisini arttırmıştı.
Sayfa 143
CIA ve MAH, istihbarat diplomasisi kapsamında Sovyet hududu boyunca casusluk faaliyetleri düzenlemek için ortak operasyonlar gerçekleştiriyorlardı. Bu operasyonlar Amerika ile Türkiye arasındaki diğer güvenlik anlaşmalarından bağımsız değildi; daha ziyade Ankara'nın Amerika ile diplomatik ilişkilerini güçlendirecek etki mekanizmalarıydı.
Sayfa 139
35 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.