Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Egemen Bezci

Egemen BezciTürk İstihbaratı ve Soğuk Savaş yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
19
Okunma
2
Beğeni
592
Görüntülenme

Egemen Bezci Sözleri ve Alıntıları

Egemen Bezci sözleri ve alıntılarını, Egemen Bezci kitap alıntılarını, Egemen Bezci en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
CIA ve MI6’in görev ve sorumlulukları, yasal olarak dış istihbarat operasyonları ile sınırlandırılmıştı. Fakat MAH hem iç hem de dış istihbarat ile görevlendirildiğinden, içeride ve dışarıda yetki ve sorumlulukları çoğu zaman örtüşüyordu.
Soğuk Savaş'ın başlangıcından bu yana Türk istihbarat subayları sadece askerî ve taktik istihbarat toplamak için değil, aynı zamanda biyografik istihbarattan iktisadî istihbarata kadar çeşitli kaynaklardan gelen bilgiyi analiz etmek için eğitilmişlerdi. Bu doğrultuda Genelkurmay'ın birinci şubesi, çok yönlü istihbaratı inceleyerek millî istihbarat değerlendirmeleri yapan bir şube haline geldi. Özellikle Türkiye'nin NATO üyeliğini takiben, Türk subaylarının NATO'nun özel operasyonlarındaki etkinliğini arttırmak ve Türkiye'nin istihbarat kapasitesini geliştirmek amacıyla müşterek istihbarat okulları kuruldu.
Sayfa 58
Reklam
Çok uluslu örgütlerde etkili bir istihbarat işbirliği mekanizması kurabilmek için üye ülkeler kendi hedef, kaynak ve kapasitelerinin, başkalarının eline geçmeyeceğinden emin olmak zorundadırlar. NATO'nun KOZMİK güvenlik sistemi ve bu sistemin İngiliz istihbaratı tarafından denetlenmesi, üye ülkelerin bu konuda hızlıca güven inşa edebilmesini sağladı. Türkiye'nin gizlilik algısı ve istihbarat teşkilatının yapısı da NATO üyeliği sonrası teşkilatın standartlarına uyum sağladı.
Sayfa 128
İkinci Dünya Savaşı'nda, çatışmanın ortasında tarafsız bir ülke olan Türkiye'de on yedi farklı ülkenin istihbarat servisi bulunuyordu ve bu örgütler, güneydoğu Avrupa ve Ortadoğu'daki operasyonlarını Türkiye üzerinden yönetiyorlardı.
Sayfa 76
1950'lerde komünist avlayan MAH
Türkiye, anti-komünist uygulamaları hayata geçirmek konusunda hiçbir zaman gelişigüzel davranmadı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra da devam eden MAH'ın komünist avı, 131 TKP üyesinin tutuklanmasına yol açarak 1953 yılında partiyi neredeyse tamamen bitirmişti. Türkiye'de güvenlik güçlerinin komünizmi kontrol altına alma çabaları dikkate değerdi. Temmuz 1958 yılında bir güvenlik değerlendirmesi yapan MI5, Ankara'nın endişelerine rağmen, Türkiye'de örgütlü bir komünizm tehlikesi olmadığını Londra'ya bildirdi.25 Benzer bir değerlendirmeyi 1960 yılında yapan CIA, Türkiye'de komünizmin güvenlik güçleri tarafından neredeyse tamamen etkisiz hale getirildiği sonucuna varıyordu. CIA, raporun devamında şu notu düşecekti: “Yabancı propagandanın ülkeye girişi, etkili bir şekilde engelleniyor... Doğu Bloku radyolarından, Türkiye’nin kronik ekonomik problemlerine yönelik propaganda yapılsa da çok etkili olamıyor.
Sayfa 172Kitabı okudu
gizli kahramanlarımıza saygıyla
Bir Türk ajan, TSK'dan hoşnutsuz, komünizme meyilli bir subay kılığına girerek başarılı bir şekilde bu iki Sovyet ajanının güvenini kazanmıştı. Sovyet ajanlarını birkaç kez sahte gizli belgelerle besledikten sonraki buluşmalarında NATO'nun Boğazlar'ı Savunma planlarını getireceğini söyleyip onları bir otelin lobisine getirdi ve MAH iki Sovyet ajanını kıskıvrak yakaladı.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
.... hibrit rejimlerde güvenlik teşkilatlarının siyasallaşması, Türkiye'de 1960 darbesinde görüldüğü üzere, siyasetçiler için istenmeyen sonuçlar da verebilir. Örneğin Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi 27 Mayıs 1960 darbesinin sebebini şu şekilde açıklamıştır: "Menderes'in orduyu ve güvenlik kurumlarını kullanarak içerideki muhaliflerini bastırmaya hazırlandığına yönelik işaretlerin gittikçe artması Atatürk döneminden bu yana siyasetten uzakta duran ordu içerisinde bir grup subayın Mayıs 1960 darbesini gerçekleştirmesine neden oldu."
ingiliz istihbaratçı michael herman;
"özel gazeteler ve basın özgürlüğünün ortaya çıkmasından önce hükümetler, tüm bilginin kendilerine ait olduğunu ve belli ölçüde gizli tutulması gerektiğini düşünüyordu. Gizli resmi bilgi ile kamuya açık bilgi arasında ayrım yapılması günümüze özgüdür"
İstihbarat üzerinde denetleme mekanizması olmayan ülkelerde, güvenlik istihbaratı siyasallaşarak, iktidara muhalif siyasi hareketlere de “yabancı” muamelesi yapma riski taşır. Bu durum, ülke içinde "dost"lar ve “düşman”lardan oluşan bir kutuplaşma yaratarak istihbaratın siyasallaşmasına neden olur ve gerçek anlamda güvenli bir yönetim kurulması için gereken objektif bilgiyi elde etmesini engeller.
Ankara, istihbarat diplomasisini kullanarak gerekli teknik ve altyapıyı elde etmeye çalıştı. Bunu yaparken de MI6 ve CIA ile ortak yürüttüğü operasyonlarda kullandığı insan istihbaratından bir hayli fayda sağladı. SOFA Anlaşması, bu işbirliğinde önemli bir adımdı. Fakat Türkiye'nin o dönemde teknik ve elektronik istihbaratı analiz edebilecek yeterli sayıda yetişmiş elemanının olmaması, Ankara'nın uzun yıllar boyunca Batılı ortaklarına bağımlı olmasını gerektirdi.
Sayfa 195
34 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.