Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Egemen Bezci

Egemen BezciTürk İstihbaratı ve Soğuk Savaş yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
19
Okunma
2
Beğeni
582
Görüntülenme

Hakkında

Egemen Bezci doktorasını İngiltere’de Nottingham Üniversitesi’nde tamamladı. İngiltere Kraliyet Tarih Topluluğu’nun seçilmiş bir üyesidir. İngiltere, Tayvan, Yeni Zelanda ve İsveç’teki üniversitelerde doktora sonrası akademik çalışmalar yürütüp Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGIT) akademisi gibi kuruluşların akademilerinde güvenlik üzerine ders vermiştir. Çalışmaları Bulletin of the Atomic Scientists, New Scientist, National Interest, War on the Rocks, Routledge, Bloomsbury, Stanford University Press, Lexington ve Koç Üniversitesi Yayınları gibi akademik ve popüler yayın organlarında yer almıştır.

Okurlar

2 okur beğendi.
19 okur okudu.
1 okur okuyor.
24 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Soğuk Savaş'ın başlangıcından bu yana Türk istihbarat subayları sadece askerî ve taktik istihbarat toplamak için değil, aynı zamanda biyografik istihbarattan iktisadî istihbarata kadar çeşitli kaynaklardan gelen bilgiyi analiz etmek için eğitilmişlerdi. Bu doğrultuda Genelkurmay'ın birinci şubesi, çok yönlü istihbaratı inceleyerek millî istihbarat değerlendirmeleri yapan bir şube haline geldi. Özellikle Türkiye'nin NATO üyeliğini takiben, Türk subaylarının NATO'nun özel operasyonlarındaki etkinliğini arttırmak ve Türkiye'nin istihbarat kapasitesini geliştirmek amacıyla müşterek istihbarat okulları kuruldu.
Sayfa 58
gizli kahramanlarımıza saygıyla
Bir Türk ajan, TSK'dan hoşnutsuz, komünizme meyilli bir subay kılığına girerek başarılı bir şekilde bu iki Sovyet ajanının güvenini kazanmıştı. Sovyet ajanlarını birkaç kez sahte gizli belgelerle besledikten sonraki buluşmalarında NATO'nun Boğazlar'ı Savunma planlarını getireceğini söyleyip onları bir otelin lobisine getirdi ve MAH iki Sovyet ajanını kıskıvrak yakaladı.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
.... hibrit rejimlerde güvenlik teşkilatlarının siyasallaşması, Türkiye'de 1960 darbesinde görüldüğü üzere, siyasetçiler için istenmeyen sonuçlar da verebilir. Örneğin Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi 27 Mayıs 1960 darbesinin sebebini şu şekilde açıklamıştır: "Menderes'in orduyu ve güvenlik kurumlarını kullanarak içerideki muhaliflerini bastırmaya hazırlandığına yönelik işaretlerin gittikçe artması Atatürk döneminden bu yana siyasetten uzakta duran ordu içerisinde bir grup subayın Mayıs 1960 darbesini gerçekleştirmesine neden oldu."
ingiliz istihbaratçı michael herman;
"özel gazeteler ve basın özgürlüğünün ortaya çıkmasından önce hükümetler, tüm bilginin kendilerine ait olduğunu ve belli ölçüde gizli tutulması gerektiğini düşünüyordu. Gizli resmi bilgi ile kamuya açık bilgi arasında ayrım yapılması günümüze özgüdür"
İstihbarat üzerinde denetleme mekanizması olmayan ülkelerde, güvenlik istihbaratı siyasallaşarak, iktidara muhalif siyasi hareketlere de “yabancı” muamelesi yapma riski taşır. Bu durum, ülke içinde "dost"lar ve “düşman”lardan oluşan bir kutuplaşma yaratarak istihbaratın siyasallaşmasına neden olur ve gerçek anlamda güvenli bir yönetim kurulması için gereken objektif bilgiyi elde etmesini engeller.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok