Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eleştirel Pedagoji Dergisi

Eleştirel Pedagoji DergisiEleştirel Pedagoji - Sayı 18 (Kasım-Aralık 2011) dergisi
Dergi
5.5/10
2 Kişi
41
Okunma
12
Beğeni
833
Görüntülenme

Eleştirel Pedagoji Dergisi Sözleri ve Alıntıları

Eleştirel Pedagoji Dergisi sözleri ve alıntılarını, Eleştirel Pedagoji Dergisi kitap alıntılarını, Eleştirel Pedagoji Dergisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Prof. Dr. Ziya Selçuk, şu ana değin Türkiye eğitim sistemini piyasanın emrine veren düşünceleri çok etkili savundu ve uyguladı. Şimdi dershaneler gerçeklik, kamu okulları sanal hale geldi. Paralı eğitim, parasız eğitim taleplerini okulun arka kapısından kovdu. Vizyon-misyon rezaleti, toplumsal düşünceyi alabildiğine zayıflattı. Halk için eğitim istemek, geri kafalılıkla suçlanıyor epey zamandan beri.
Özelleşmenin hızlandığı 12 Eylül sonrasında cemaatçi yurtlar, özel okullar ve dershaneler de hızla artmıştır. Eğitim harcamalarının artması sonucu umarsız kalan dar gelirli ve yoksul ailelerin çocuklarına cemaatler kucak açmaktadır.
Reklam
Öğretmeni merkez dışına iten Modüler Eğitim anlayışıyla bilgi ve bilim çoğaltılamaz, sanatsal bilgi kültüre dönüşemez.
Basılı kâğıt (ders kitabı) kullanmanın daha pahalı olduğu, elektronik kitaba geçişle ağaç kesiminin azalıp çevrenin korunmasına katkı sunacağı görüşü de doğru değil...
Öğretim programları ile ders kitaplarının İslam felsefesine göre hazırlanması, eğitim kurumlarının etkinliklerini dini törenlerle gerçekleştirmesi; türbanın kamu kurumlarında olağan kıyafet olarak kabul edilmesi, yargının ulema görüşüne göre karar vermesinin seslendirilmesi, alkol yasağı ve tabi devletin yurttaşlarına karşı yükümlülüklerini “hayır” mukabilinde ele alması şer-i hükümlerin egemen olduğu bir düzene mi gidiyoruz kaygısına kapılanları haklı gösterecek gelişmeler olarak görülebilir.
Standart müfredatlar, demokratik değildir ve olamaz da, zira farklı dil, renk, sınıf, kültür, etnik köken, bölge şeklindeki ayrım ve zenginlikleri dışlamakta, “muhalif, dışlanmış marjinal, öteki” denilen kesimlerin (ezilenlerin) seslerini boğmakta, onların kamusal temsil/katılım ve görünürlüklerini engellemektedir (invisible).
Reklam
Öğretmenler ve veliler, çocuğun okul hayatıyla, yani okulun örtük yanıyla pek ilgilenmezler. “Okul nasıldı? Ne yaptın?” diye sorarlar; ancak, okul saatlerinde gerçekten ne olduğunu sormazlar.
İkame edilmiş akıl, karşıdakiyle kurulan ilişkide öğrenme amacını içeriyor gibi gözükse de bunu içermeyen, sorunu ya da ihtiyacı, sadece başka bir akıl üzerinden çözme ve karşılama biçiminde varlık bulmaktadır.
Hasan Âli Yücel,
11 Şubat 1940 tarihinde İstanbul Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada şöyle der: “…bir milletin kültür meselesi tek cepheli olmadığı için sentetik bir gözle her tarafı birden rüyet sahasına alınarak mütalaa edilmelidir, kanaatindeyim. Eğer maarifimizi bir ağaca benzeterek tetkik etmek iktiza ediyorsa, onu muhayyel bir cennet nebatı gibi değil, tabiatta yaşayan hakiki bir varlık halinde; kökleri ile, dalları ve yapraklarıyla nazara almak iktiza eder. Bunun içindir ki biz Türk maarifini ilköğretim mebdeinden alarak Üniversitelerine ve Akademilerine kadar hiçbir cihetini ihmal etmeksizin, toplu bir halde göz önüne almayı zaruri bulduk.”
218 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.