Emine Sonnur Özcan

Kültür Tarihi Açısından İskit-Türk Aynılığı yazarı
Yazar
Çevirmen
8.2/10
15 Kişi
51
Okunma
5
Beğeni
2.287
Görüntülenme

Emine Sonnur Özcan Sözleri ve Alıntıları

Emine Sonnur Özcan sözleri ve alıntılarını, Emine Sonnur Özcan kitap alıntılarını, Emine Sonnur Özcan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İskitler, tarihleri boyunca üç kez Asya'nın hâkimi olmaya heveslenen yabancı hükümdarlarla savaşmak zorunda kalmıştır. İlki Fars kralı Daryus'tur ki tarihçiye göre, "utanç verici bir kaçışla İskitya'dan kaçmak zorunda kalmıştır." İkincisi yine bir Fars kralı olan Kiros'un saldırısıdır. Kraliçe Tomris komutasında yapılan savaşta (Massaget) İskitler Kiros'u tüm ordusuyla birlikte katletmiştir. Üçüncüsünde ise Kiros'un başına gelen, İskender'in komutanı Zophiron ve ordusunun da başına gelmiştir.
İskit/Saka savaşçılarının sert, uzun ve sivri külahlarıyla Osmanlı Yeniçerilerinin giydiği uzun keçe külahlar arasında kültürel bir süreklilik olabileceğini düşünmek dahi mantık dışı durmamaktadır.
Reklam
Keçe
Keçe, binlerce yıldan günümüze, İskitler, Hunlar, Türkler gibi toplulukların küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine dayalı yaşam tarzlarının doğal sonuçlarından biridir
Tûranlıların-İskitlerin-Sakaların-Türklerin ve aynı kültüre sahip diğer pek çok topluluğun karakteristik özellikleri olarak uyguladıkları savaş taktiklerinden en bilinenleri, geri çekilip aniden saldırma -ki Tûran taktiği ve sahte geri çekilme olarak da bilinir, at üstünde giderken geriye (Part vuruşu) ve her yöne isabetli ok atabilme ve kement atmadır, diyebiliriz.
Pompeyli Trogus'a Göre İskitler
Büyük ve şanlı İskitleri anlatmaya kökenleriyle başlayalım. Çünkü onların ortaya çıkışı imparatorluklarından daha az etkileyici değil. Üstelik kadınlarının kurduğu krallık cesur faaliyetleri açısından erkeklerinin krallıklarından daha meşhurdur. İskit erkekleri Part ve Baktria krallıklarını; kadınları ise Amazon krallığını kurdular. Dolayısıyla erkekleri mi yoksa kadınları mı daha mükemmel karar vermek zor. İskitlerle Mısırlıların arasında ırklarının eskiliği konusunda uzun zamandır bir tartışma olsa da İskit milleti her zaman en eski millet sayılmış; Mısırlıların argümanları kabul görmemiştir.
Sayfa 57 - Justinus, Epitone of the Phillippic History of Pompeius Trogus, terc. John Selby Watson, Henry G. Bohn, Londra 1853, Kitap 2, Bölüm 1.Kitabı okudu
Mannea/Manna
Daha önceleri İran coğrafyasında Tûr ve Saka isimleriyle tanımlanan İskit adının Kuzey Mezopotamya'daki Âsurlular devletinde -Bîhustun Yazıtı'ndaki "iskunka"yı hatırlatır biçimde "İskuza" (iš-ku-za) ve Mannea (man-na-a) ve Sahi (sa-hi) adlarıyla anıldığını görmekteyiz.
Reklam
70 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.