Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ercüment Kuran

8.7/10
3 Kişi
24
Okunma
2
Beğeni
1.325
Görüntülenme

Ercüment Kuran Gönderileri

Ercüment Kuran kitaplarını, Ercüment Kuran sözleri ve alıntılarını, Ercüment Kuran yazarlarını, Ercüment Kuran yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nitekim Gökalp'in lâik milliyetçilik görüşü ve iktisatta tesanütçülük doktrini yanında Auguste Comte'un pozitivizmi ve Tevfik Fikret'in hümanizminin izlerini Atatürk'ün inkılâplarında bulmak mümkündür.
Sayfa 128
Paul Dupont Mustafa Kemal'in Mayıs 1919'da millî mücadeleyi başlatırken, 1789'da Fransız İhtilâlcilerini harekete geçiren hedeflerin aynısını takip ettiğini ispatlayan arşiv belgesini yayınlamıştır.
Sayfa 64
Reklam
Türklerin çağdaşlaşmada Japonlar kadar başarılı olmadığı gerçektir.
Sayfa 31
1839'dan 1876'ya kadar süren Tanzimat çağının ana vasfı Batı taklitçiliğidir.
Sayfa 23
Islahatçı padişahlar Osmanlı İmparatorluğunu batılılaştırmak gayretlerinde asıl yardımcılarını Avrupa'daki daimi elçiliklerde kâtiplik vazifesi görmüş olan genç memurlarda bulmuşlardır.
Sayfa 13
Yusuf Akçura'nın da söylediği gibi Ahmet Vefik "Osmanlı Türklerinde ilk Türkçüdür."
Reklam
1839 yılında ise Osmanlı Devleti'nin durumu şöyleydi: 24 Haziran'da Osmanlı ordusu Nizip'te Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın askerleri karşısında bozguna uğramış, 30 Haziran'da Padişah 2.Mahmud ölmüş, 3 Temmuz'da Kaputan-ı derya Ahmet Paşa donanmayı İskenderiye limanına götürüp asi valiye teslim etmişti. Yüz elli yılda Osmanlı Devleti Avrupa'yı titreten büyük bir imparatorluk iken varlığını korkmaktan âciz bir siyasi teşekkül haline gelmişti.
Namık Kemal edebî eserleriyle çağdaşı aydınları derinden etkilemiş, sonraki nesillere hürriyet ve vatan sevgisi aşılamıştır.
Batı âlemi dışında ilk defa olarak daimi elçilik kuran devlet Osmanlı İmparatorluğudur.
"Bernard Lewis, Osmanlı toplumuna Fransız inkılâbının üç yoldan nüfus ettiğini belirtir. Bunlar Osmanlı memleketlerinde bulunan Fransız diplomat ve tüccarları, İstanbul'da mühendishane, tersane, tophane gibi askerî kuruluşlarda hizmet gören Fransız subay ve esnaflar, Avrupa'da Osmanlı ikamet elçiliklerinde bir süre görev yapan memurlardır ki, örneği Mahmud Raif Efendi'dir. Fransız inkılâbından en çok Osmanlı tebasından gayrimüslimler etkilenmişlerdir."
Sayfa 196
Reklam
71 syf.
10/10 puan verdi
yazarı Hacettepe tarihin kurucusu, üstadımızın doçentlik tezi. okurken zevk aldığım muhteşem bir çalışmaydı. paris, viyana, berlin, londra... ilk elçiliklerin ve elçilerin yaptığı işleri çok iyi analiz etmiş ve dış politikadaki rollerini çok iyi konumlandırmış. meraklısına tavsiye edilir:)
Avrupa'da Osmanlı İkamet Elçiliklerinin Kuruluşu ve İlk Elçilerin Siyasi Faaliyetleri
Avrupa'da Osmanlı İkamet Elçiliklerinin Kuruluşu ve İlk Elçilerin Siyasi FaaliyetleriErcüment Kuran · Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü · 01 okunma
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.