Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Erhan Afyoncu

Erhan AfyoncuSorularla Osmanlı İmparatorluğu yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.0/10
591 Kişi
2.763
Okunma
258
Beğeni
12,8bin
Görüntülenme

Erhan Afyoncu Gönderileri

Erhan Afyoncu kitaplarını, Erhan Afyoncu sözleri ve alıntılarını, Erhan Afyoncu yazarlarını, Erhan Afyoncu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Soru 1: Türkler anayurtlarından neden ayrıldılar? Proto-Moğollar’dan, Kıtaylar’ın 924’te Orhun havalisine hakim olmalarıyla birlikte, bu bölgedeki Türk boyları birbirlerini sıkıştırarak batıya doğru göçet-meye başladılar. 1027 yılına gelindiğinde artan Kıtay baskısı sonucu Türkler’in batıya göçü büyük bir sel halini almıştı. Kay ve Kıpçak baskısı ile Oğuzlar da yurtlarından ayrıldılar. Şamanî Peçenek ve Oğuzlar, Doğu ve Orta Avrupa’ya, Balkanlar’a; Müslüman Oğuzlar ise Maveraünnehir’e, Horasan’a ve diğer İslâm ülkelerine göç ettiler. Oğuzlar, 1040’da Dandanakan’da Selçuklular’ın idaresinde Gazneliler’i yenip, kendi devletlerini kurdular. Ancak Orta Asya’dan yüz binlerce Türk, Moğol kabilelerinin tazyiki ile batıya göçe devam ediyordu. Maveraün-nehir bölgesi onları barındırmaya yetmedi ve yeni bir yurt aramaya başladılar.
Soru 2: Niçin Anadolu’ya geldiler? Büyük Selçuklu Devleti kurulmadan önce Oğuzlar’dan kopan bir kısım boylar Azerbaycan, Güneydoğu Anadolu ve Irak’a gitmişlerdi. Göktaş, Buka, Mansur ve Anasıoğlu idaresi altındaki Türkmenler, Cizre ve Diyarbakır havalisi ile Musul’u ele geçirmişlerse de, uzun süre buralarda hakim olamadılar ve Azerbaycan’a geri döndüler. Kendilerine yurt, hayvanlarına da otlak arayan Türkmen kitleleri, Büyük Selçuklu topraklarına gelmeye devam ediyordu. Selçuklular Türkmenleri, kargaşa çıkarmalarını ve otlak sıkıntısına sebebiyet vermelerini önlemek için Anadolu’ya sevk etti. Türkler, Suriye ve Irak’a da gidip, yerleşmişlerse de, ülkelerin iç bölgelerine girmemişlerdi. Bu bölgelerin iklim ve otlak durumunun hayvanları için uygun olmaması, Türkler’in buralarda yoğun bir şekilde yayılmasına engel oldu. Claude Cahen, Türkler’in Mezopotamya ve Suriye’de gerçek bir yerleşim göstermeyip, askerî hakim sınıf olarak kalmalarının sebebini, bu bölgede Bedevi ve Kürt çobanların bulunması ve Türk develerinin sıcak iklime uyum gösterememesi olarak zikreder. Anadolu ise iklimi ve geniş otlakları ile Türkler’in yaşantısına uygundu. Aynı zamanda Anadolu’nun yoğun bir nüfusa sahip olmaması ve burada Türkler’e direnecek güçlü bir askerî organizasyonun bulunmaması da Türkmenler’in buraya gelmesini teşvik edici unsurlar oldu.
Reklam
Soru 4: Türkler Anadolu’ya ilk olarak ne zaman geldiler? Türkler’in Anadolu’ya gelişini Milattan Önce 3000-2000 yıllarına kadar çıkaranlar varsa da, bu iddialar tarihçiler arasında genel kabul görmüş fikirler değildir. Anadolu’ya Türkler’in ilk gelişi IV. yüzyılın sonlarına doğru Batı Hun-ları (Avrupa Hunları) tarafından gerçekleştirildi. Hunlar bir taraftan Balkanlar üzerinden Trakya’ya doğru yürürken, diğer taraftan Batı Hunları’nın doğu bölümü de Kafkas dağlarını aşıp, Anadolu’ya girdi. Kursık ve Basık isimli iki komutan idaresindeki Hun atlıları Erzurum üzerinden Malatya’ya ulaştılar. Çukurova’ya indiler, Urfa ve Antakya’yı kuşattılarsa da alamadılar. Kudüs’e kadar inen Hunlar, burada fazla kalmadılar ve 396’da tekrar Kafkaslara döndüler. İki yıl sonra tekrar Anadolu içlerine girmişlerse de, bu bölgede yerleşmeye dönük bir teşebbüsleri olmadı.
Vaka-yı Hayriye... "10 bine yakın yeniçeri öldürüldü. Öldürülen yeniçerilerin bir kısmının sünnetsiz, bir kısmının da göğüslerinde haç işareti bulunması onlara karşı öfkeyi ve şiddeti artırmıştı..."
288 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Erhan Hoca kırmadan dökmeden, kronolojik olarak da ileri geri savrulmadan Osmanlı Devleti'ni kuruluşundan saltanatın kaldırılışına kadar, yalın bir dille anlatmış. Güzel bir özet olmuş.
Herkes İçin Kısa Osmanlı Tarihi
Herkes İçin Kısa Osmanlı TarihiErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2017295 okunma
Reklam
%16 (144/852)
·
Puan vermedi
Osmanli ve Objektif tarihcilik
Osmanli Tarihine Objektif bakis acisiyla Yaklasan ve ayni zamanda Akici,aciklayici, makul bir uslup kullanan yazar bu alanda yazilmis guncel manada Muadili kitaplara nazaran Takdire şayan..
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu
Sorularla Osmanlı İmparatorluğuErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2010372 okunma
Rusya 16. yy. korkunç ivan zamanındaki askeri teşkilatlanmasında Osmanlı ordusundan etkilendi. Osmanlı ordusunun Disiplin ve Liyakat sistemi örnek aldı.
Sayfa 157 - yeditepeKitabı okudu
16 Temmuz 1562 de Şehzade Beyazıt ve Oğulları teslim olacak eltiler kaç güne vardılar 23 temmuz'dan Şehzade Beyazıt Şehzade Selim'in çavuşbaşı Aliağa'ya teslim edildi ve Hemen oracıkta boynuna Kement geçirilerek boğuldu Ölmeden son bir kez oğullarını görmek istemiş ancak buna izin verilmemiştir ardından 4 oğlu da aynı akıbete uğradı öldürülen şehzadenin cesetleri Sivas'a getirerek surların dışına defnedildi.
Sayfa 134 - yeditepeKitabı okudu
Hürrem Sultan Kanuni ile 1558 Edirne'ye gittiği zaman Hastalandı ve doktorların tüm müdahalelerine bir işe yaramadı İstanbul'a getirildikten Kısa bir süre sonra da vefat etti Süleymaniye Camii'nin yanındaki türbesine defnedildi kanunu hayatının kalan 8 yıllık kaybetti eşin acısı ile büyük bir yalnız içerisinde geçirdi.
Sayfa 121 - yeditepeKitabı okudu
Reklam
Ukrayna topraktan esir alınıp getirilen bir papazın kızı olan Anastasia( Alexanderia) Lisowska, Topkapı Sarayı'nda Güler yüzünden dolayı Hürrem adı verilmiştir kısa sürede aklını ve cazibesini kullanarak Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi oldu padişahın ilk eşi büyük oğlu Mustafa'nın annesi Mahidrevan' ı devre dışı bıraktı. Kanuni daha önceki padişahların careleri nikah yapmamı geleneğini yıkarak Hürremle nikahlandı. Hürrem'in padişah üzerindeki büyük nüfusu çağında onun Kanuni'ye büyü yaptırdı söylentilerine sebep olmuştu.
Sayfa 120 - yeditepeKitabı okudu
Rüstem Paşa vefat ettiğinde geri de büyük bir miras bırakmıştır Paşa'nın mirası şunlardan oluşmaktaydı 1700 köle 2009 savaş atı 1106 deve 80.000 tülbent 780.000 altın 100 milyon akçe, 5000 kaftan hilat ve elbise 1100 altınkülah, 1500 Gümüşlü Tolga, 130 çift altın üzengi, 760 mücevherlerle süslü Kılıç bin Gümüşlü topuz 32 çok değerli mücevher Anadolu ve Rumeli'de 815 Çiftlik 76 su değirmeni 130 mücevherlerle ciddi yüzlerce Kur'an olup 5000'den fazla çeşit kitap.
Sayfa 117 - yeditepeKitabı okudu
Rüstem Paşa Kanuni Sultan Süleyman ülkede bir tek din olmasını ve faydadan çok zarara sebep olduklarına inandığı Yahudileri ülkeden kovma ikna etmek isteyince padişahın veziriazamına verdiği dersi türbingeli bir İlahiyatçı olan ve 1573-1578 yılları arasında İstanbul'da Avusturya elçiliğinde din görevlisi olarak çalışan ,Stephan Gerlach söyle anlatır : " Sultan Süleyman beyaz ve sarı yapraklı bir çiçek koparmış ve Paşa'ya bir bu çiçeği beğenip beğenmediğini sormuş paşa da Elbette beğendiğini çünkü onu bu biçimde Yaratanın Tanrı olduğunu söylemiş bu sefer Sultan Süleyman çiçeğin bütün sarı yapraklarını olmuş ve paşaya çiğeği şimdi nasıl buldun sormuş paşa da cevap olarak artık bütünlüğünden yoksun ve renksiz olduğunu söylemiş padişah bir başka çiçek koparmış ve onun da beyaz yaprak yolmuş sonra da az önceki sorusunun yinelenmiş Paşa gene aynı cevabı vermiş. O zaman padişah demiş ki Madem çiçekler renkli olmalarını bir mükemmeliyet olarak kabul edip bundan hoşlanıyorsun neden tanrının yaratmış olduğu insanların da çeşitliliklerini kabul etmiyorsun, bir çiçekte ne kadar çok renk olursa o kadar güzel görünür Tıpkı bunun gibi Türkler beyaz Müslümanlar yeşil Rumlar mavi Ermeniler beyaz kırmızı ve mavi siyah renklerin Yahudiler sarı renkte sarı kullanırlar Bu renklilik nasıl hoşa gidiyorsa Tanrının dinlerin çeşitliliğinden hoşlanır.
Sayfa 117 - yeditepeKitabı okudu
, Şehzade Mustafa'nın ortadan kaldırmasıyla amacına ulaşmış olan Hürrem Sultan'ın kışkırtmasıyla Şehzade Mustafa'nın Bursa'da bulunan oğlu yaşayacak olursa babasının intikamını alacağım bahane edilerek bir harem ağası Bursa'ya gönderildi kandırılarak annesinin elinden alınan 7 buçuk yaşındaki talihsiz Şehzade de öldürüldü.
Sayfa 105 - yeditepeKitabı okudu
Tunus 1534 de Barbaros Hayrettin Paşa tarafından fethedilmiş fakat kısa bir süre sonra kaybedilmişti, II. Selim zamanında 1574 'te Sinan Paşa tarafından ikinci kez fethedildi.
Sayfa 84 - yeditepeKitabı okudu
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.