Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eric Broug

9.0/10
4 Kişi
17
Okunma
1
Beğeni
343
Görüntülenme

Eric Broug Sözleri ve Alıntıları

Eric Broug sözleri ve alıntılarını, Eric Broug kitap alıntılarını, Eric Broug en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pergeli ve cetveli bir kenara koyup, elinizde yalnızca bir parça ip olduğunu hayal edin. Eski dünyada, mimarların bir binanın tam ölçekli kat planını çizmek için ihtiyaçları olan şey buydu
Sayfa 7 - "Pergel ve cetvel ipin gelişmiş şeklidir; daha fazla bir şey gerekmez." (Proje iyi olmazsa da kendilerini asıyorlarmış falan.)
Emevi Döneminde
İslam tarihinde mimari ilk kez siyasi ve dinî bir araç olarak kullanıldı.
Sayfa 49
Reklam
İslam geometri sanatında uyum ve denge önemli unsurlardır. Tümüyle düz çizgilerden oluşmuş bir desen eksiktir, farklı elemanları ve şekilleri belirginleştirecek ilave bir şeylere ihtiyacı vardır.
Sayfa 21
Bir desenin strüktürünü çift çizgiyle oluşturmak tasarımı zenginleştirir.
Sayfa 22
Anadolu Camilerinde
Yaygın olarak kullanılan malzeme kesme taştır ancak bazı bölgelerde tuğla, hatta ahşap kullanılmıştır. Minareler gibi göze çarpan noktalarda kullanılan sırlı çiniler de tıpkı ince oyma ve geçme ahşap işleri gibi en gözde süsleme biçimidir.
Sayfa 37 - (camilerde kadınlara ayrılan kısımlar kalbimi kırıyor.)
Bitkisel desenler, İslam sanat ve mimarisindeki tezyinatın en yaygın örneklerindendir.
Reklam
islami geometrik desenlerin çoğu, tekrar eden kare ve altıgen motiflere dayanır
Kayrevanlı zengin bir tüccarın kızı olan Fâtıma el-Fihriyye tarafından 9.yüzyılda yaptırılan bu cami, Afrika’daki en büyük camidir. Meşhur üniversite ile çevrelenmiş olup, binanın değiştirildiği ve genişletildiği Murâbıtlar döneminde (1056-1147) boyutları ve süslemeleri ile dikkat çekmiştir. Orta Çağ’da, bütün Akdeniz bölgesi için bilgi ve bilim merkezi olmuştur.
Sayfa 104 - Karaviyyin Camii- Fez, Fas 857Kitabı okudu
Elhamra, dünyanın en çok ziyaret edilen anıtlarından biridir.İspanya’daki Müslüman hanedanların sonuncusu olup Gırnata’yı 1238’den 1492’ye kadar yöneten Nasrîler hanedanının müstahkem sarayı olarak inşa edilmiştir. Külliyenin içinde Alkazaba (kale), saray, köşkler, camiler,hamamlar, sanayi bölgesi ve bazı mücavir saltanat mülkleri yer almaktadır.
Sayfa 55 - Gırnata- İspanyaKitabı okudu
" Eşrefoğlu Camii, iç mekanı aslen ahşap olan az sayıdaki Selçuklu camilerinden biri ve bu mimari tarzın Türkiye'deki görece en güzel örneğidir. Ağaç direklerle desteklenen ahşap çatısında bulunan boşluk (şu anda camla kapatılmıştır) ışığın içeri girmesini sağlar. İç mekan yoğun olarak çini mozaiklerle ve sırlı tuğlayla süslenmiştir, mihrabı (imamın bulunduğu niş) turkuaz ve siyah çinilerle kaplıdır. "
Sayfa 37
Reklam
Elhamra
Elhamra (Arapça “kırmızı” demektir), dünyanın en çok ziyaret edilen anıtlarından biridir. İspanya’daki Müslüman hanedanların sonuncusu olup Gırnata’yı 1238’den 1492’ye kadar yöneten Nasrîler hanedanının müstahkem sarayı olarak inşa edilmiştir. Külliyenin içinde Alkazaba (kale), saray, köşkler, camiler, hamamlar, sanayi bölgesi ve bazı mücavir saltanat mülkleri yer almaktadır. Farklı birimlerine çeşitli Nasrî hükümdarları katkıda bulunmuştur. 13. yüzyılda I. Muhammed el-Galib saltanat konutu olarak Elhamra’nın temellerini attırmış, inşaatı onun oğlu olan II. Muhammed devam ettirmiştir. Saray 14. yüzyılda I. Yusuf ve onun yerine geçen V. Muhammed tarafından tamamlanmıştır. Dörtgen avlunun devamında müzeyyen kabul odaları yer alır. Saray çini desenleri, oyma alçı kaplamaları ve ahşap mukarnas tavanı ile meşhurdur. Tezyinat geometrik desenler, çiçek motifleri ve kitabeler içerir.
Geçmişte, zanaatkarların kapsamlı bir geometri uygulama bilgisi vardı. Bir dairenin on iki eşit dilime nasıl bölüneceğini, iletkiyle açılarını ölçmeden bilirlerdi. Bir caminin kubbesindeki büyük bir geometrik deseni inşa edebilir ve temel motiflerin, birbirine kusursuz bir şekilde bağlı olarak kubbenin tüm çevresini dolaşmasını sağlayabilirlerdi. Becerileri kurama ya da matematik hesaplarına dayanmazdı; desenleri, daireler ve çizgiler çizerek oluştururlardı.
Kayseri M.Ö. 3000 yılında kurulmuş ve Selçuklu hanedanı zamanında otuz iki medresesi ve bir tıp okulu ile önemli bir İslami bilgi ve eğitim merkezi hâline gelmiştir. Mahperi Huand Hatun Külliyesi her biri ince kesme taştan yapılmış bir cami, medrese, türbe ve hamamdan meydana gelmiştir. 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı I.Alaaddin Keykubad’ın karısı Mahperi Huand Hatun tarafından, oğlunun hükümdarlığı sırasında yaptırılmıştır. Külliyede yer alan cami Kayseri’nin en büyük camisidir.
... büyük ölçekli düzenlemelerde tekrar eden beşgen motif uygulaması oldukça karmaşık bir işlemdir. Problemin kaynağı ise açıdır: Eşkenar beşgenleri bir noktanın etrafında 360 derece dönecek şekilde, onları başka form ve biçimlerde bir araya getirmeden döşemek imkânsızdır, çünkü her açısı 108 derecedir.
Sayfa 16 - Bir yüzey, kendini tekrar eden bir kare veya altıgen birimle çok daha kolay kaplanabilir.
Eşrefoğlu Camii
13. ilâ 15. yüzyıllar arasında Anadolu’da camiler, medreseler, türbeler ve diğer dinî binalar için çok çeşitli malzeme ve biçimler kullanılmıştır. Yaygın olarak kullanılan malzeme kesme taştır ancak bazı bölgelerde tuğla, hatta ahşap kullanılmıştır. Minareler gibi göze çarpan noktalarda kullanılan sırlı çiniler de tıpkı ince oyma ve geçme ahşap işleri gibi en gözde süsleme biçimidir. Eşrefoğlu Camii, iç mekânı aslen ahşap olan az sayıdaki Selçuklu camilerinden biri ve bu mimari tarzın Türkiye’deki görece en güzel örneğidir. Ağaç direklerle desteklenen ahşap çatısında bulunan boşluk (şu anda camla kapatılmıştır) ışığın içeri girmesini sağlar. İç mekân yoğun olarak çini mozaiklerle ve sırlı tuğlayla süslenmiştir, mihrabı (imamın bulunduğu niş) turkuaz ve siyah çinilerle kaplıdır
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.