Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ernst Werner

Ernst WernerŞeyh Bedreddin ve Börklüce Mustafa yazarı
Yazar
8.1/10
16 Kişi
37
Okunma
3
Beğeni
1.289
Görüntülenme

Hakkında

Ernst Werner, Çekoslovakya’nın Kuzey Bohemya bölgesinde doğdu. Burada Ticaret Lisesini bitirdi. Savaştan sonra yerleştiği Demokratik Almanya’da üniversitenin tarih bölümüne devam etti ve Orta Çağ tarihi üzerine yoğunlaştı. Fransa ve İtalya’daki halk hareketleri ve Balkanlar’daki Bogumil hareketi üzerine incelemelerde bulundu. Orta Çağ Balkan tarihi üzerine yoğunlaşırken ilgi alanı Osmanlı tarihine kaydı. 1956 yılında Orta Çağ Tarihi profesörü olan Werner, 1960’da Leipzig’deki Karl Marx Üniversitesi’nin Rektör Yardımcılığına getirildi. Bu dönemde Orta Çağ Osmanlı tarihine ilişkin çalışmalarını derinleştirdi ve 1966 yılında Büyük Bir Devletin Doğuşu: Osmanlılar (1300-1481) adlı kitabını yayınladı. Eser, tarih çevrelerinde büyük ilgiyle karşılandı. 1967 yılında Leipzig Karl Marx Üniversitesi rektörlüğüne getirilen ve çalışmalarını artık daha çok Orta Çağ Alman tarihi üzerine yoğunlaştıran Werner’in Osmanlı tarihinin ilk dönemlerine ilişkin birçok makalesi ve konferans tebliğleri bulunmaktadır.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Tisá, Çekoslovakya, 20 Kasım 1920
Ölüm:
Leipzig, Almanya, 15 Şubat 1993

Okurlar

3 okur beğendi.
37 okur okudu.
1 okur okuyor.
47 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Selçuklu Mirası
"Dede Korkut'un destan kahramanları, sonradan yerlerine camiler inşa ettirdikleri kiliseleri zevkle tahrip ederler, ellerine geçirdikleri rahipleri kılıçlarına amansızca kurban ederlerdi." Burada yazar kaynak olarak Kitab-ı Dede Korkuttan sayfa 48'i gösteriyor okumadığım için fikir belirtemiyorum fakat devamı için birazdan elimden
Sayfa 54
Şeyh Bedrettin, panteist-materyalist bir dünya görüşünden yanaydı: “Cehalet döneminde insanlar elle tutulur gözle görülür putlara inanıyorlardı. Şimdilerde ise gönüllerini görünmez putlara verdiler.” İnançtan çok aklın mantığına güveniyordu: “Umarım ki Tanrı gerçeğin örtüsünü kaldırır ve insanlar da ona inanma fırsatını bulurlar. Şunu bilin ki,
Reklam
Fakirlik ("fakr") sözcüğü, yetinmeci ve çileci (zühdî) sufî idealinin etkisiyle yeni bir statü kazandı. Dilenciler artık melike eşit, hatta ondan yüksek görünüyorlardı. Fakirler, kendinde olmayan, ama beyin sırtına yük olan dünya mallarından kurtulmuş, özgür ve insanları ezme ve sömürme günahından arınmış hissediyorlardı kendilerini. Dilencilik eden sufiler bazen herkesin baş belası halini alıyordu. 13. yüzyılda İran'da yaygınlaşan şu sözler durumu daha iyi anlatır : "Allah, kapımızı üçünden de korusun: Adlarını söylemek gerekirse akrep, sufi ve fare."
Sayfa 83
Selçuklu Mirası
(12. ve 13. yüzyıl) Evlenme eski törelere göre gerçekleştirilir, ayrıca falcılık da önemli bir yer tutardı. İslami dönemlerde Levirat* ve Sororat,** poligami ve boşanma ve boşanma törelerini de korudular. *Levirat : Bir erkeğin, çocuksuz ölen erkek kardeşinin karısı ile soyunu sürdürme amacıyla evlenmesi. **Sororat : Karısı ölen erkeğin, karısının küçük kız kardeşi ile evlenmesi.
Selçuklu Mirası
İbn Bîbî, araştırmacıların farklı biçimlerde yorumladığı iğdişan birliğinden ve onun kumandanı olan iğdişbaşından söz eder. İğdiş sözcüğünün "hadım edilmiş"in yanı sıra diğer bir anlamı da "melez"dir. İ.H Uzunçarşılı, buradan "iğdişbaşı"nın devşirme usulüyle oluşturan bir birliğin başı olduğu sonucuna varır. Cl. Cahen ise, onun yerel ve kentli bir aristokrat olduğu ve Sultan tarafından gerek Hristiyan ve gerekse Müslüman kentli halkı denetim altında tutmakta kullanıldığını ispat etmiştir. Elimizde devşirmeliği kanıtlar hiçbir bilgi yok, bu birlik yeniçerlerin atası sayılamaz.
Sayfa 65 - Kaynak, Cahen, Cl., Turkey

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
496 syf.
8/10 puan verdi
·
12 günde okudu
İçerik
Kitap kaliteli bir akademik kitap kitabın yazarı Alman bir yazar ve iyi bir araştırmacı 500 sayfalık kitapta 23 sayfa kaynak var ilaveten kitap girişte Selçuklu'ların Anadolu'ya gelişiyle başlıyor Fatih'in ölümüyle bitiyor tarih bölümü okuyan kişilerin okuması faydalı olur bir de bu konulara alaka duyan kişiler okuyabilir akademik bir kitap olduğu için her kesime hitap etmiyor.
Büyük Bir Devletin Doğuşu: Osmanlılar (1300-1481)
Büyük Bir Devletin Doğuşu: Osmanlılar (1300-1481)Ernst Werner · Yordam Kitap · 201313 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
Kitabın özetini söyleyeceğim ama siz yine de kitabı okuyun: Hoşgörü ve eşitlik. Söylemesi ne kadar kolay değil mi bu kavramları? Oysa bir bakın etrafınıza, görmekte çok zorlanacaksınız.
Şeyh Bedreddin ve Börklüce Mustafa
Şeyh Bedreddin ve Börklüce MustafaErnst Werner · Kaynak Yayınları · 200024 okunma
496 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
1. Giriş 2. Selçuklu Mirası 3. Çöküş ve Yükseliş: Anadolu Beylikleri 4. Bizans ve Türkler 5. Devleti Feodalleştirme Mücadeleleri: I. Murad ve I. Beyazıd 6. Antifeodal Tepki: Halk Ayaklanmaları Dönemi 7. Yayılmacı Restorasyon: II. Murat 8. Militan Feodalizm: Mehmet El-Fatih Padişah-ı Alem 9. Geriye Toplu Bakış.
Büyük Bir Devletin Doğuşu: Osmanlılar (1300-1481)
Büyük Bir Devletin Doğuşu: Osmanlılar (1300-1481)Ernst Werner · Yordam Kitap · 201313 okunma