Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Erol Sever

Erol SeverAsur Tarihi yazarı
Yazar
Çevirmen
8.1/10
17 Kişi
52
Okunma
6
Beğeni
2.811
Görüntülenme

Erol Sever Sözleri ve Alıntıları

Erol Sever sözleri ve alıntılarını, Erol Sever kitap alıntılarını, Erol Sever en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çoktanrıcı Arap toplumunda çok sayıda tanrı olduğu gibi, bu tanrıların tapınakları da Mekke ve çevresindeydi. Bu tanrıların en saygınları bir tanrı çiftiydi: Isat ve Naila. Karıkoca tanrı ve tanrıçalardı. Sözlü aktarımlara göre, Kâbe'de çiftleşerek kuralları bozdular ve diğer tanrılar tarafından cezalandırılarak taşa döndürüldüler. Halk bu kez de onları temsil eden taş idollere tapınmaya başladı.
Ayrım
Muhammed'in Kur'an'ındaki İbrahim teolojisini anlamak için en temel kıstas, Elen Hıristiyanlığı ile ilk ve erken Hıristi­yanlığın İbrahim teolojisi arasındaki ayrımdır. Bu ayrım bir yan­dan en ilk Hıristiyanlık, Süryani Hıristiyanlığı ve İslam'da İbra­him'in melek peygamber kabul edilmesi öğretisi ile öte yandan Elen Hıristiyanlığının İbrahim'i yalnız İsrailoğullarının atası ka­bul eden öğretisi arasındaki farklılıkta özellikle iyi görülüyor.
Reklam
Güney Arabistan'da Dini İnançlar
Su cinlerine, semavi sınır bekçilerine ve evleri koruyan tanrı idollerine, yazıtlar yoluyla ortaya çıkmadan önce de saygınlıkları vardı. Ama bu dinsel inançlar esas olarak 6. yy. dan sonra köklü değişimler geçirdi. Tanrılar dünyası astraldı, yıldız tapımı güçlüydü. Güneşi ay ve diğer beş gezegene tapılıyordu. İştar/Venüs yıldızı tanrıçası bir ara erildi ve Ashtar adını taşıyordu. Ay tanrısına Saba'da Almakah; Ma'inde Vadd (Dostluk); Kataban'da Amm (Amca); Hadramut'ta ise, daha önce değindiğimiz gibi, Mezopotamya kökenli Sin adı verilmişti.
Elleri açıp aydan ışık almak
Makrablar'ın topraklarının, Marib kentinin ve Ay tanrısı adına yapılan Auvam tapınağının yönetiminden sorumluydu.
Hira dağı ile Kabe arasında simgesel bir ilişki vardır. Bu ilişkinin kökeni, eski İsrail'in birlik sandığı ile Peres dağı (yarık dağ, vajina dağı) arasındaki ilişkiye de yansımaktadır. Öte yandan hir sözcüğünün eski Arapçada dişilik organı anlamı­na gelmesi de, hiç kuşkusuz, bir tesadüf değildir.
Sayfa 238Kitabı okudu
Kur'an'da İbrahim için kullanılan "Tanrı'nın dostu" nitelemesi (Sure 4: 125), eski İsrail'in Mesihçi geleneğinden geliyor ve bu gelenek Hıristiyanlığa ve oradan da Şiilik ve Aleviliğe geçmiştir.
Sayfa 205Kitabı okudu
Reklam
Muhammed sonrası İslam tarihindeki, Kur'an'ın ve İslam'ın ön tarihinin yeri boş kalınca, İslam bu boşluğu bir mucize dog­masıyla doldurdu. Peygamber ümmiydi; ne okuma yazma bili­yordu ne de okuma yazmaya gereksiniyordu; çünkü bütün dinsel bilgisini vahiyler yoluyla elde etmişti.
Snouck Hurgronje
"Muhammed başlangıçta Araplara, Hıristiyanların İsa'dan, Musevilerin Mu­sa'dan aldıklarının aynısını vermek istiyordu. Hayal kırıklığı Medine'de başladı; ehl-i kitab olanlar onu tanımak istemediler. Muhammed işte o zaman, cemaatlerinin kendisine karşı çıkama­yacağı eski Peygamberlere el attı."
Sayfa 197Kitabı okudu
Güney Arabistan'daki Hadramut kentinde ay tanrısının Sin adını taşımasıdır. Bu ad güney Arap lehçesinin tersine "i" harfi uzatılarak yazılmıştır. Belki de Nabonid, özellikle annesinin ve ayrıca kendisinin de tapındığı Sin'in, Güney Arabistan'da da tanıtımını yapıyordu.
İslamcı tarihçiler ve ilahiyatçılar, Hıristiyanlığın özellikle Mekke ve Medine'de İslamiyet öncesindeki hâkimiyetini reddederler. Bu dönem, "müşrikler" yani çoktanrıcılar dönemi olarak adlandırılır ve geçiştirilmeye çalışılır.
103 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.