Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ertuğrul Zengin

Ertuğrul ZenginAkıncılar Hareketi yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
749
Görüntülenme

Hakkında

2008 yılında, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü lisans programını tamamladı. “The Political and Social Thoughts of Satı Bey: Exploring the Ideology of an Ottoman Patriot” adlı yüksek lisans teziyle Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nden 2010 yılında mezun oldu. 2017 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü bünyesinde “Bir Toplumsal Hareket Olarak Akıncılar: Türkiye’de İslâmcı Öznenin Kurulumu ve Eylemi” isimli doktora tezini savundu. Halen Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görev yapmaktadır.
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1985

Okurlar

1 okur beğendi.
4 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Cumhuriyet ve nakşibendi
Cumhuriyet rejiminin ve tek parti iktidarının karşı karşıya geldiği örgütlü kesim, belli bir toplumsal tabana sahip olan Ha­lidi Nakşibendilerdi.
Aynen katılıyorum!
Siyasete bend olmuş siyasetçiye biat etmiş adamdan hayır gelmez.
Sayfa 278Kitabı okudu
Reklam
Cumhuriyet ve iç isyanlarda Nakşibendiler
Kurtuluş Savaşı'na aktif olarak destek vermiş olan Nakşiben­diler yeni kurulan rejim tarafından İslamcı gruplar arasında kendisine karşı en tehlikeli grup olarak görüldü.Bunun sebe­bi kuşkusuz Nakşibendilerin sadece niceliksel hacimleriyle il­gili değildi. Halidi Nakşibendiler siyaseti zorunlu kılan ontolo­jileri sebebiyle yeni kurulan rejime karşı muhalefet potansiye­li en yüksek gruptu. Nitekim 1924 ile 38 arasında Kemalist rejime karşı gerçekleşen 18 ayaklanmanın büyük çoğunluğu Nakşibendiler tarafından gerçekleştirilmiştir .Ancak söz ko­nusu isyanların hiçbiri İstanbul merkezden idare edilmemiş ve ayrica bütün Nakşibendilerin katıldıkları veya sahip çıktıkla­rı ayaklanmalar da olmamıştır. İsyanlar büyük ölçüde yereldir hatta belirgin olarak Kürt yerelindedir. Menemen hadisesini de resmi tarihyazımında olduğu gibi bir Nakşibendi ayaklanması olarak değerlendirsek, 18 isyanın l7'si Kürt nüfusun çoğunlu­ğu oluşturduğu Anadolu'nun doğusunda gelişmiştir.
İslamcılar 1943-60 embriyo; 1960-69 fetüs dönemi
İslamcılar olarak kısa sürede ideolojik çizgilere bölünecekti. 1943-1960 arasındaki döneme İslamcılığın embriyonik dö­nemi dersek, 1960-1969 arasındaki döneme, embriyonun ge­liştiği, şekil aldığı ancak henüz doğmadığı dönem olarak fe­tüs dönemi diyebiliriz.
Türkiye'de 1969-1980 arası ortaya çıkan İslamcı gençlik ha­reketinin öznesi o ya da bu şahıs, o ya da bu dergah / cemaat, o ya da bu parti değildir. İslamcı gençlik hareketinin öznesi İs­lamcı gençlik kuşağının kendisidir. Özellikle 1979 neslinin temayül ve arayışları esas belirleyendir. İslamcı gençliğin bu dö­nemki asıl/belirleyici tavrı İslami olarak gördüğü ne varsa il­gilenmek, katabildiklerini bünyesine katmaktır.
Sayfa 268Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok