Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ertuğrul Zengin

Ertuğrul ZenginAkıncılar Hareketi yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
757
Görüntülenme

Ertuğrul Zengin Sözleri ve Alıntıları

Ertuğrul Zengin sözleri ve alıntılarını, Ertuğrul Zengin kitap alıntılarını, Ertuğrul Zengin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cumhuriyet ve nakşibendi
Cumhuriyet rejiminin ve tek parti iktidarının karşı karşıya geldiği örgütlü kesim, belli bir toplumsal tabana sahip olan Ha­lidi Nakşibendilerdi.
Cumhuriyet ve iç isyanlarda Nakşibendiler
Kurtuluş Savaşı'na aktif olarak destek vermiş olan Nakşiben­diler yeni kurulan rejim tarafından İslamcı gruplar arasında kendisine karşı en tehlikeli grup olarak görüldü.Bunun sebe­bi kuşkusuz Nakşibendilerin sadece niceliksel hacimleriyle il­gili değildi. Halidi Nakşibendiler siyaseti zorunlu kılan ontolo­jileri sebebiyle yeni kurulan rejime karşı muhalefet potansiye­li en yüksek gruptu. Nitekim 1924 ile 38 arasında Kemalist rejime karşı gerçekleşen 18 ayaklanmanın büyük çoğunluğu Nakşibendiler tarafından gerçekleştirilmiştir .Ancak söz ko­nusu isyanların hiçbiri İstanbul merkezden idare edilmemiş ve ayrica bütün Nakşibendilerin katıldıkları veya sahip çıktıkla­rı ayaklanmalar da olmamıştır. İsyanlar büyük ölçüde yereldir hatta belirgin olarak Kürt yerelindedir. Menemen hadisesini de resmi tarihyazımında olduğu gibi bir Nakşibendi ayaklanması olarak değerlendirsek, 18 isyanın l7'si Kürt nüfusun çoğunlu­ğu oluşturduğu Anadolu'nun doğusunda gelişmiştir.
Reklam
Aynen katılıyorum!
Siyasete bend olmuş siyasetçiye biat etmiş adamdan hayır gelmez.
Sayfa 278Kitabı okudu
İslamcılar 1943-60 embriyo; 1960-69 fetüs dönemi
İslamcılar olarak kısa sürede ideolojik çizgilere bölünecekti. 1943-1960 arasındaki döneme İslamcılığın embriyonik dö­nemi dersek, 1960-1969 arasındaki döneme, embriyonun ge­liştiği, şekil aldığı ancak henüz doğmadığı dönem olarak fe­tüs dönemi diyebiliriz.
Akıncılar ve Erbakan!
Akıncılar hareke­tinin Erbakan ve Parti'ye duydukları sadakati genel olarak nite­leyecek ayrım ise "partili" olma ama "partici olmama" ayrımı­ dır. Akıncılar hareketini MSP Gençlik Kolları'ndan ayırt eden bu ayrımdır... Akıncılar hiçbir zaman partici olmadı dava adamı oldular.
Sayfa 281Kitabı okudu
Türkiye'de 1969-1980 arası ortaya çıkan İslamcı gençlik ha­reketinin öznesi o ya da bu şahıs, o ya da bu dergah / cemaat, o ya da bu parti değildir. İslamcı gençlik hareketinin öznesi İs­lamcı gençlik kuşağının kendisidir. Özellikle 1979 neslinin temayül ve arayışları esas belirleyendir. İslamcı gençliğin bu dö­nemki asıl/belirleyici tavrı İslami olarak gördüğü ne varsa il­gilenmek, katabildiklerini bünyesine katmaktır.
Sayfa 268Kitabı okudu
Reklam
1924-1925 büzülmeye giden İslami mahalle!
Türkiye lslamcılığının ilk momenti olan 1924-1925 momen­ti ağır bir büzülmeyi ifade eder...lslami eğitim dev­let kontrolünde sınırlandırılmış ve daraltılmış; en önemlisi ha­lifelik kurumu kaldırılarak lslam'ın devletin hakim kimliği ol­ma niteliği ortadan kaldırılmıştır.
Kemalizm ve halk!
Tek parti döneminde Kemalist kadrolar kendilerini bir top­lumsal harekete dayandırmamıştı. Toplumla kurulan ilişki da­ha ziyade bir öğretmen-öğrenci ilişkisi olarak dizayn edilmişti.
Sayfa 101Kitabı okudu
Dünya İslamcılariyla tanışma 1960 sonrası
1960 sonrasında Mısır ve Pakistan İslamcılığı tecrübesin­den gelen eserlerin Türkçeye tercümesiyle Türkiye İslamcılığı ilk defa İslam coğrafyasındaki belli başlı İslamcı fikir hareketle­riyle temasa geçmiş oldu.
Süleyman Hilmi Tunahan ve Saidi Nursi
1930 ve 40'larda siyasi sistemin açık İslamcı toplumsal ör­gütlenmeye geçit vermediği doğru olsa da yine Nakşibendi gelenekle ilişkili iki karizmatik figürün kendi etraflarında kapalı cemaat örgütlenmesine giriştiklerini görüyoruz. Süleyman Hil­mi Tunahan (1888-1959) ve Said Nursi.
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.