Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ertuğrul Zengin

Ertuğrul ZenginAkıncılar Hareketi yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
760
Görüntülenme

Ertuğrul Zengin Gönderileri

Ertuğrul Zengin kitaplarını, Ertuğrul Zengin sözleri ve alıntılarını, Ertuğrul Zengin yazarlarını, Ertuğrul Zengin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
71 muhtırası sonrası içe kapanan MTTB
12 Mart 1971 askeri muhtırası toplumsal alanın ideolojik mücadeleye açılmasına karşı askeri bürokratik elitlerin ver­dikleri bir cevaptı. Muhtıra, İslamcı hareketi de etkiledi. MNP muhtıranın ardından kapatılırken MTTB açık kalmasına kar­şın içe kapanmak zorunda kaldı.
Sayfa 318Kitabı okudu
Erken Cumhuriyet döne­minde düşünsel muhalefetin neredeyse tek imkanı milliyetçi­lik içi tartışma yürütmekti. Kemalist milliyetçi anlayış ve Tu­rancı anlayışın karşısında üçüncü bir milliyetçilik tanımı İs­lam'ı kültürel yönü ile Anadolu coğrafyasının bir parçası, dola­yısıyla "millet" tanımının bir parçası olarak kabul edecek mu­hafazakarlardan gelecekti. Türkiye İslamcılığının ilk teorik ma­nifestosu 1943'te yayın hayatına başlayan Büyük Doğu'da, Necip Fazıl Kısakürek'in kaleminden çıkacaktı. Necip Fazıl, ls­lam'ı milleti oluşturan bir kültürel unsur olarak meşrulaştıran muhafazakar anlayışı sahiplenecek ama aşacaktı
Sayfa 316Kitabı okudu
Reklam
Akıncılar ve Erbakan!
Akıncılar hareke­tinin Erbakan ve Parti'ye duydukları sadakati genel olarak nite­leyecek ayrım ise "partili" olma ama "partici olmama" ayrımı­ dır. Akıncılar hareketini MSP Gençlik Kolları'ndan ayırt eden bu ayrımdır... Akıncılar hiçbir zaman partici olmadı dava adamı oldular.
Sayfa 281Kitabı okudu
Aynen katılıyorum!
Siyasete bend olmuş siyasetçiye biat etmiş adamdan hayır gelmez.
Sayfa 278Kitabı okudu
1975 sonrasında kamusal alanın içinde olan bir İslamcı gencin tanışacağı üç kurum mevcuttur. Bunlardan ilki Milli Türk Talebe Birliği, ikincisi Milli Selamet Partisi, üçüncüsü ise Akıncılar Derneği'dir. Bu üç kurum bir ta­raftan hitap ettikleri kitle ve amaçları bakımından birbirinden ayrılır...
Sayfa 278Kitabı okudu
Türkiye'de 1969-1980 arası ortaya çıkan İslamcı gençlik ha­reketinin öznesi o ya da bu şahıs, o ya da bu dergah / cemaat, o ya da bu parti değildir. İslamcı gençlik hareketinin öznesi İs­lamcı gençlik kuşağının kendisidir. Özellikle 1979 neslinin temayül ve arayışları esas belirleyendir. İslamcı gençliğin bu dö­nemki asıl/belirleyici tavrı İslami olarak gördüğü ne varsa il­gilenmek, katabildiklerini bünyesine katmaktır.
Sayfa 268Kitabı okudu
Reklam
Kemalizm ve halk!
Tek parti döneminde Kemalist kadrolar kendilerini bir top­lumsal harekete dayandırmamıştı. Toplumla kurulan ilişki da­ha ziyade bir öğretmen-öğrenci ilişkisi olarak dizayn edilmişti.
Sayfa 101Kitabı okudu
İslamcılar için kutsal devlet anlayışı!
27 Mayıs İslamcılar için hiçbir zaman bir soyut devlet karşıtlığına yol açmadı çünkü muhafazakar­ milliyetçi kimlik bir millet-devlet özdeşliğine dayanıyordu.
Sayfa 101Kitabı okudu
Dünya İslamcılariyla tanışma 1960 sonrası
1960 sonrasında Mısır ve Pakistan İslamcılığı tecrübesin­den gelen eserlerin Türkçeye tercümesiyle Türkiye İslamcılığı ilk defa İslam coğrafyasındaki belli başlı İslamcı fikir hareketle­riyle temasa geçmiş oldu.
İslamcılar 1943-60 embriyo; 1960-69 fetüs dönemi
İslamcılar olarak kısa sürede ideolojik çizgilere bölünecekti. 1943-1960 arasındaki döneme İslamcılığın embriyonik dö­nemi dersek, 1960-1969 arasındaki döneme, embriyonun ge­liştiği, şekil aldığı ancak henüz doğmadığı dönem olarak fe­tüs dönemi diyebiliriz.
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.