Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Erwin Rosenthal

Erwin RosenthalOrtaçağ'da İslam Siyaset Düşüncesi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
327
Görüntülenme

Hakkında

1904 Heilbronn-Almanya doğumlu. 1933'de İngiltere'ye göç etti ve London University College'de İbranice okutman olarak çalışmaya başladı. 1936-1944 yılları arasında Manchester Üniversitesi'nde Sâmî dilleri ve edebiyatı okutmanlığı yaptı. II. Dünya Savaşı boyunca İngiliz ordusunda çeşitli eğitim görevleri üstlendi. 1948'den itibaren Cambridge Üniversitesi'nde Doğu araştırmaları okuttu. Rosenthal, çalışmalarında İslâm siyaset düşüncesine özel ilgi göstermiş bir araştırmacıdır. Tercümesi yayınevimizce sunulan Political Thought in Medieval Islam dışındaki İslâm düşüncesiyle ilgili başlıca eserleri şunlardır: Ibn Khaldun's Gedanken über den Staat (Münih-Berlin 1932); Averroes' Commentary on Plato's "Republic" (Cambridge 1956); Judaism and Islam (London-New York 1961); Islam in the Modern National State (Cambridge 1965)
Tam adı:
Erwin Isak Jacob Rosenthal
Unvan:
Alman Bilim İnsanı, Doğubilimci
Doğum:
Almanya, 18 Eylül 1904
Ölüm:
İngiltere, 5 Haziran 1991

Okurlar

3 okur okudu.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eflatun ve Aristo'da olduğu gibi Farabi, İbni Sina ve İbni Rüşd'ün siyaset düşüncelerinde de merkezi bir yeri olan hukuk bu ortak zemini sağlar. Bu demektir ki Devlet, Kanunlar, ve Nikomakhos'a Ahlak'ın incelenmesi Müslüman felsefecileri (Yahudiliğin Tevrat'ındaki gibi) İslam'ın şeriatındaki siyasi karakteri daha fazla kavramaya sevketti. Bundan dolayı vahiy onlar için yalnızca, Allah'la insan arasındaki doğrudan bir iletişim, doğru inanç ve akidelerin yayılması, aşk, adalet ve merhamet Tanrı'sı ile kendi suretinde yarattığı insan arasındaki bir diyalog değildir; aynı zamanda ve hepsinden önce amacını gerçekleştirmek için toplumda yaşamak ve bir devlet ile siyasi olarak örgütlenmek zorunda olan insan için geçerli ve bağlayıcı bir kanundur. Kısacası o ideal devletin kanunudur.
Sayfa 167Kitabı okudu
...tam bir mantıki tutarlılık ve entelektüel dürüstlük içerisinde iman ve akıl arasında mutlak bir uyuma varmak bana imkansız gözüküyor. İman bizim hür irademizin bir eylemidir; o bir sıçramayı gerektirir.
Sayfa 304Kitabı okudu
Reklam
(İbn-i Teymiyye'ye göre) Bir görev için gerekli bütün şartları kendinde bulunduran bir kimse yoksa o zaman bu şartların hepsini taşıyan bir grup insan seçilmelidir. Bu görüş hemen Farabi'yi akla getirir ve nihayet Eflatun'a kadar geriye gider.
Fârâbî “Siyaset, Fıkıh ve Kelâm Üzerine” adlı 15. bölümde şöyle der: “Siyaset bilimi çeşitli eylemleri, bilinçli, iradî hayat tarzlarını (siyer); bu eylem ve hayat tarzlarını meydana getiren alışkanlık, töre ve tabiî eğilimleri inceler...” (Rosenthal 1996; çev.Çaksu, 171).
İbn Rüşd’e göre siyaset bilimi, tıp gibi, iki kısma sahiptir: İlki teorik olup Aristo’nun Nikomakos’a Ahlakı’ındadır, İkincisi ise pratiktir ve Aristo’nun Politika'sı ile Eflatun’un Devlet’inde mevcuttur (Rosenthal 1996; çev.Çaksu, 170).
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
344 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
OrtaÇağ'da İslam Siyaset Düşüncesi - Erwin Rosenthal
İbn Haldun, Farabi, İbn Sina, Gazali, İbn Bacce gibi İslam alimlerinin devlet ve siyaset, ve yönetim hakkındaki görüşlerini inceleyen bir eser. Cambridge Press basım. Çeviri bir eser. 1962 yılından. Ama iş görür. Gerekli notları aldım. Puan olarak 9/10 veriyorum. Sosyal bilimlerle ilgilenenlerin okumasını tavsiye ederim.
Ortaçağ'da İslam Siyaset Düşüncesi
Ortaçağ'da İslam Siyaset DüşüncesiErwin Rosenthal · İz Yayıncılık · 03 okunma