Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Erwin Rosenthal

Erwin RosenthalOrtaçağ'da İslam Siyaset Düşüncesi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
339
Görüntülenme

Erwin Rosenthal Gönderileri

Erwin Rosenthal kitaplarını, Erwin Rosenthal sözleri ve alıntılarını, Erwin Rosenthal yazarlarını, Erwin Rosenthal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
344 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
OrtaÇağ'da İslam Siyaset Düşüncesi - Erwin Rosenthal
İbn Haldun, Farabi, İbn Sina, Gazali, İbn Bacce gibi İslam alimlerinin devlet ve siyaset, ve yönetim hakkındaki görüşlerini inceleyen bir eser. Cambridge Press basım. Çeviri bir eser. 1962 yılından. Ama iş görür. Gerekli notları aldım. Puan olarak 9/10 veriyorum. Sosyal bilimlerle ilgilenenlerin okumasını tavsiye ederim.
Ortaçağ'da İslam Siyaset Düşüncesi
Ortaçağ'da İslam Siyaset DüşüncesiErwin Rosenthal · İz Yayıncılık · 03 okunma
Fârâbî “Siyaset, Fıkıh ve Kelâm Üzerine” adlı 15. bölümde şöyle der: “Siyaset bilimi çeşitli eylemleri, bilinçli, iradî hayat tarzlarını (siyer); bu eylem ve hayat tarzlarını meydana getiren alışkanlık, töre ve tabiî eğilimleri inceler...” (Rosenthal 1996; çev.Çaksu, 171).
Reklam
İbn Rüşd’e göre siyaset bilimi, tıp gibi, iki kısma sahiptir: İlki teorik olup Aristo’nun Nikomakos’a Ahlakı’ındadır, İkincisi ise pratiktir ve Aristo’nun Politika'sı ile Eflatun’un Devlet’inde mevcuttur (Rosenthal 1996; çev.Çaksu, 170).
Her şeyin Allah’la ve O’nun plânıyla ilişkilendirildiği bir dünyada bağımsız bir siyaset teorisi beklememeliyiz. Ancak 14- yüzyılda Kuzey Afrikalı bir Müslüman, İbn Haldun (1332-1406),1 Ortaçağ’daki yaygın görüşleri aşan bir güç devleti teorisi ortaya attı. Devlet yalnızca, tabiî ve gerekli bir beşerî kurum olan nedensellik kanununun yönettiği bir hayat süren bağımsız bir amaç değildir; aynı zamanda tek başına insan uygarlığını mümkün kılan siyasî ve sosyal birimdir (Rosnethal 1996; çev.Çaksu, 123-124).
NOTLAR: Ne var ki, Halife ve Papanın, Rahip ve İmamın Kral ve Emirin bazı fonksiyonlarının benzerliği İslâm ve Hıristiyanlık’ta birbirine karşılık gelen makamlar ve sahipleri arasındak aslî farkı görmekten bizi alıkoymamalı. Aslında Hz. İsa’nın naibinin ve Hz. Muhammed’in Halifesinin makamlarının teorik meşruiyetleri ve pratik uygulamaları
...tam bir mantıki tutarlılık ve entelektüel dürüstlük içerisinde iman ve akıl arasında mutlak bir uyuma varmak bana imkansız gözüküyor. İman bizim hür irademizin bir eylemidir; o bir sıçramayı gerektirir.
Sayfa 304Kitabı okudu
Reklam
Ibn Rüşd'de mucizeler ikinci plandadır; onları gösteren peygamberin erdemli ve doğru sözlü olması çok daha önemlidir -Eflatun'un filozof kralların yalan söylemelerine izin verdiğini biliyoruz. Hz.Muhammed'i peygamber yapan şey Kur'an'ın indirilmesiydi, Hz.Musa'yı peygamber yapan şey ise ona Sina Dağı'nda kanunun verilmesiydi, yoksa Mısır'dan göç ederken Kızıl Denizin yarılması değildi.
Sayfa 267Kitabı okudu
Felâsife, Yunan felsefecileri Yunan halkından ayıran geniş boşluğun bir benzerinin, entelektüel açıdan, Felasife ile müslüman kitleler arasında da var olduğunu düşünmüş olabilir. Fakat buna rağmen Allah'ın huzurunda bütün Müslümanların eşit olduğunu ve mutluluktan kendi paylarını almaya haklarının bulunduğunu hiçbir zaman inkar etmemiştir.
Sayfa 299Kitabı okudu
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.