Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatih Çavuş

Fatih ÇavuşOsmanlı Mezar Taşlarının Sırları yazarı
Yazar
9.5/10
7 Kişi
38
Okunma
6
Beğeni
784
Görüntülenme

Fatih Çavuş Gönderileri

Fatih Çavuş kitaplarını, Fatih Çavuş sözleri ve alıntılarını, Fatih Çavuş yazarlarını, Fatih Çavuş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Osmanlı’da mezar taşlarında" öldü" kelimesi kullanılmamıştır. Onun yerine "Dar-ı Bekaya irtihal eyledi, Rahmet-i Rahmana kavuştu" gibi ifadeler kullanılmıştır. Çünkü müsluman için ölüm yoktur, ölüm yok olma değil mekan değişikliği ve Rabbe kavuşma hâlidir.
Şu inceliğe bakar mısınız ?
"Sultan Gazneli Mevdud'un savaşlarda hep altın ok kullanmasının sebebini yaraladığı kişinin tedavi masraflarının, öldürdüğü kişinin de cenaze masraflarının karşılanması için olduğunu yazar tarih kitapları."
Reklam
Ebubekir Kâni’nin “Ben Fatiha dilencisi değilim”diyerek mezar taşında Fatiha istemediği rivayet edilmektedir.
Gemici mezarlarında direklerin kırık, yelkenlerin toplu olması deniz tutkunu olan bu insanların artık engin denizlere açılamayacağını anlatır bizlere.
Sayfa 128Kitabı okudu
N'ola ki nefy-i ebed azm-i bülend oldunsa ey Bâki Bilesin ki cihân mülkü değil Süleyman'a bâki Şaha! Azminde isbât-ı tehevvür eylesin ammâ Buna çarh-ı felek derler, ne dem bâki ne ben bâki Açıklaması: Üzme kendini ey Bâki! Padişahın yüksek kararı senin Âsitane'den, Cihan hakanının yanından uzaklaştırılman yönünde olsa ne olur ki... Zira açıkca biliyorsun ki bu dünya Hazret-i Süleyman Aleyhisselama bile kalmadı. Ey padişahım kararınızda sıklıkla vâki olduğu üzere celaliniz, gazabınız pek sarih bir biçimde görülür amma! Unutmayın ki bu dünya geçicidir, bana kalmadığı gibi, size de kalmaz.
Reyhani iyilik yap, o kalır destan. Bir gün de toprağı örterler üstten. Varlığın kefendir, evin kabristan. Nöbetçin iki taş, bir mezar olur. Âşık Yaşar Reyhani
Reklam
224 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Konuyu Derleyen Ve Böyle Sunan Tek Yapıt
Fatih Çavuş
Fatih Çavuş
Bu kitabın yeri benim için çok ayrı. Çünkü bu kitapla tevafuken tanıştım. Bu kadar güzel olabileceğini hayal edemeden... Üniversitede final ödevi konusunu kendimiz seçebildiğimiz bir ders vardı. Bu kitap da aslında final ödevimin ta kendisi. Hakkında 20 sayfalık güzel bir raporum var. Okurken de incelerken de bir turist gibi gezerken yanıma almam gereken bir el kitabı. Bu kadar iddialı cümleler genellikle kurmam. Ama bu kitap konusu bakımından derlenmiş ve basit, anlaşılır, sade bir dil kullanılmış. Bir mezar taşı gördüğümüzde en fazla kaç dakika bakarız? Belki dakika bile değil; bir kaç saniye sonra yolumuza devam ederiz. Çünkü o mezar taşının bize ne anlattığını bilemeyiz. Ama ya rehber olmadan mezar taşlarından sırları anlayabilseydik... Kulağa hoş geliyor değil mi? Bu mümkün. Fatih Çavuş sayesinde... Kitap genel hatlarıyla Osmanlı döneminde yapılan mezar taşlarının anlamlarını sınıflandırarak anlatmış. Bu anlatımlar sırasında gerekli olan tarihi olay veya bilgileri de kısacık anlatmış. Bu sayede okurken insanın kafasında sorular kalmıyor. Bunun yanında bol bol resimli örnekler de yer almış. Resimleri inceleyerek de okunan yazı daha iyi anlayıp kalıcı bilgi elde edebilirsiniz. Anlattıkça anlatabileceğim, konunun konuyu açtığı bu kitap hakkında daha fazla bir şeyler söylemek yerine alıp okumanızı ve o hazzı bizzat yaşamanızı tercih ediyor iyi okumalar diliyorum...
Osmanlı Mezar Taşlarının Sırları
Osmanlı Mezar Taşlarının SırlarıFatih Çavuş · Bilge Kültür Sanat · 201830 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
Bâzan bu ulvî taşlara bakıyoruz, fakat ne hakkında olduğunu bilmiyoruz. İşte bu kitabı okuduktan sonra cidden her şey değişiyor. Eski mezar taşlarına ilginiz var ise cidden bu kitabı tavsiye ederim. Kitap size Osmanlı da hangi mesleğin, hangi başlığına kadar bütün ayrıntılar var. Mesela taşta hurma ağacı motifleri var ise o kişi "hacı"dır. OKUYUN LA!!!
Osmanlı Mezar Taşlarının Sırları
Osmanlı Mezar Taşlarının SırlarıFatih Çavuş · Bilge Kültür Sanat · 201830 okunma
272 syf.
7/10 puan verdi
Kitap, İstanbul özelinde Osmanlı tarihinde kısa bir yolculuğa çıkarıyor. Özellikle padişahların özgeçmişleri Osmanlı hakkında zihinde bir çerçeve oluşmasını sağlıyor.Yazar, gezilerde rehber kitap olarak da kullanılabilecek, dağınık bilgilerin bir araya getirildiği ve bazen de hiç farkında olmadığınız hikayelere değinilen güzel bir eser ortaya çıkarmış.
Fatih Çavuş
Fatih Çavuş
Bir Şehri Okumak
Bir Şehri OkumakFatih Çavuş · Nemesis Kitap · 20208 okunma
Cellad Mezar Taşları
Celladlar öldüğünde genelde mezarlıkların içerisine değil de ayrı bir yere gömülmüşlerdir. Gelip geçenler veya öldürdüğü insanların akrabaları beddua etmesin diye mezar taşlarına herhangi bir şey yazılmamış; mezar, yontulmamış taştan yapılmıştır. Reşat Ekrem Koçu bunların dört köşe küfeki taşından, gayet iri, yazısız ve boylarının 170-190 cm olduğunu söylemektedir. Eyüp Karyapdı tekkesinin üst taradında zamanında cellatlar mezarlığı olarak kullanılan mezarlıktan birkaç cellad mezarı kalmıştır.
Sayfa 177Kitabı okudu
Reklam
Yeniçeri Başlıkları
Osmanlı mezarlıklarında börklü mezar taşlarına neredeyse rastlanmamaktadır. Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasından sonra halkın mezarlıklara girip Yeniçeri mezar taşlarını kırdığı anlatılır. Asıl sebep bu mudur bilemiyoruz ama yeniçerilere ait diğer başlıklara mezarlıklarda rastlamaktayken bu durum börk için geçerli değildir. Börklü mezar taşlarını müzelerde veya koruma altına alınmış yerlerde görmekteyiz.
Sayfa 141Kitabı okudu
Dua:
İstanbul mezarlıklarında karşımıza çıkan iki mezar taşı Fâtiha yönüyle farklılık göstermektedir. Bu iki mezar taşının sonunda bulunması gereken Fâtiha yoktur. Bu mezarlardan biri II. Mahmud haziresindeki büyük şair Ziya Gökalp'e aittir. Mezar taşı kitabesinde bu büyük şair övülmekte fakat Fâtiha yer almamaktadır. Bunun unutulup unutulmadığı veya kasten yazılmadığıyla ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Diğer Fâtihasız mezar taşı da Eyüp'te Feridun Ahmed Paşa Türbesi'nin yanında bulunan Ebubekir Kâni Efendi'ye aittir. Kırk yıllık Kâni olur mu Yani sözünün muhatabı olan bu zatın mezar taşına bilerek Fâtiha yazılmadığı söylenir. Ebubekir Kâni Efendi'nin 'Ben Fâtiha dilencisi değilim' sözü üzerine yazılmadığı anlatılagelir.
Çocuk Mezar Taşları
Her ölüm erkendir, insanın anne babasını kaybetmesi çok acıdır ama herhâlde anne babanın evladını kaybetmesi kadar büyük bir acı yoktur. Onun için çocuk mezarlarında çok acıklı bir dil kullanılmıştır. Çocuk mezar taşlarından bazı edebi metin örnekleri: Bir kuş idim uçtum yuvadan Ecel ayırdı anadan babadan *** Mürg-i dil (gönül kuşu) uçtu kafesten Canımın can yâresi kondu Cennet bağına ciğerde kaldı yâresi *** Nûr-ı didem Gül piyalem gitti Cennet bağına Haşre dek ateş bıraktı valideynin canına
Yakarış (Dua İsteği)
Müslüman inanışında Cenab-ı Allah'a isyan olamayacağı için burada Felek'ten şikayet edilmiştir. Karşılaştığımız bir kadın mezar taşında (bu bölümdeki son mezar taşı yazısı) on bir satırın son üç satırında kişi ve tarih bölümü bulunmakta olup geri kalan sekiz satırda hem şikayet hem istek hem de uyarı içerikleri uzunca yer almıştır. Bazı dua cümleleri şöyledir: Ziyaretten murad bir duadır Bugün bana ise yarın sanadır Gelip kabrimi ziyaret eden ihvan İdeler ruhuma bir Fâtiha ihsan Bu cihan bağına geldim mürüvvet görmedim Bir derman aradım bir ilacın bulamadım Bakıp geçme ricam budur ey Muhammed ümmeti Mevtanın diriden bir Fâtiha'dır minneti Gelip kabrimi ziyaret eden Muhammed ümmeti Bize bir Fâtiha ihsan eden bulur cenneti Gel efendim nazar eyle şu mezar taşıma Âkil isen gafil olma aklını al başına Salınıp bir dem gezer iken neler geldi başıma Âkıbetturab (toprak) oldum taş dikildi başıma
Osmanlı döneminden erkek, kadın ve bir kız çocuğuna ait mezar taşı fotoğrafları
Osmanlı Mezar Taşlarının Sırları
Osmanlı Mezar Taşlarının Sırları
49 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.