Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatma Demirel Mıstak

Fatma Demirel MıstakÇocuklar İçin İslâm Felsefesi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
1
Beğeni
137
Görüntülenme

Fatma Demirel Mıstak Sözleri ve Alıntıları

Fatma Demirel Mıstak sözleri ve alıntılarını, Fatma Demirel Mıstak kitap alıntılarını, Fatma Demirel Mıstak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanı diğer canlılardan ayıran temel özellik olarak sorgulama, icat yapma, öğrenebilme becerilerini içeren "düşünme" kabiliyetinin nesnel bir gerçeklik olarak karşımıza çıkması, felsefenin insanla var olduğunu kanıtı niteliğindedir.
Çocuk katılımcılarla yapılan felsefi atölyelerin en verimli yanı henüz toplumsal değer kalıpları oturmadığı için kendi değer yargılarını ifade ederler.
Reklam
Küçük yaşlardan itibaren çocukların düşünme üzerine etkinlikler gerçekleştirebilecekleri ders saatleri oluşturulmalıdır.
Lipman, eserlerinde işbirlikçi düşünme biçimine vurgu yaparken orkestra benzetmelerine yer vermiştir. Bu düşünce ile çocuklardan farklı sesler çıkmalı ancak bu sesler birlikte iyi bir melodi olan demokratik toplumu oluşturmalı yorumu çıkarılabilir.
Bana felsefe yapma!!
Düşünce felsefeyi doğurur. Dolayısıyla düşünmek kabiliyetine sahip olması nedeniyle felsefesiz insan da düşünülemez.
...çocuklardan farklı sesler çıkmalı ancak bu sesler birlikte iyi bir melodi olan demokratik toplumu oluşturmalı...
Reklam
Robinson Cruose, Tarzan gibi tiplemelerin Hayy b. Yakzan adlı hikayeden esinlenerek ortaya çıktığına dair görüşler bulunmaktadır.
Lipman eserlerinde P4C uygulaması esnasında katılımcıları bir orkestra olarak tanımlarken uygulayıcıyı orkestra şefine benzetir. Bu tanım oldukça önemlidir. Katılımcı çocukların kendilerine özgü fikirler geliştirirken bunun toplumla uyumlu halde ifade etmeleri gerektiği, farklı düşünmenin kaosa dönüşmek yerine sanata dönüşmesi gerektiği vurgusu vardır. Uygulama esnasında uygulayıcı, orkestra şefi gibidir. Kendi sesi çıkmaz. Çalgıların kendi seslerini uyum içinde ifade edebilmelerini sağlar.
P4C atölye ortamında katılımcıların kendilerini doğru ifade edebilmeleri, birbirlerinin fikirlerine saygı duymaları, birbirlerinin fikirlerini dinlemeleri ve geliştirmeleri ile atılması beklenir. Bu hedef doğrultusunda işbirlikçi düşünme becerisinin geliştirilmesi gerekir. Bu yöntem sayesinde çocuk kendine farklı olanı tanıma imkanı bulur. İşbirliğini kavrayarak iş bölümünün nasıl yapılacağı ve ne şekilde olması gerektiği ile ilgili fikir yürütür. Etkileşim halinde olan grup içinde herhangi bir yarı söz konusu değildir. Grupta birinin diğerlerine bir bilgi öğretmesi söz konusu değildir. Öğrenciler birbirlerinin fikirlerini dinlemeyi, eleştirebilmeyi, geliştirebilmeyi uygulamalı olarak gerçekleştirirler.
Yalnızca kavram bilgisi üzerine eğitim almış öğrencilerden pratik anlamda felsefe yapmalarını beklemek doğru değildir.
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.