Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fikret Arıt

Muhtar yazarı
Yazar
Çevirmen
7.6/10
7 Kişi
14
Okunma
2
Beğeni
1.485
Görüntülenme

Fikret Arıt Yorumları ve İncelemeleri

Fikret Arıt yorumları ve incelemelerini, Fikret Arıt kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Fikret Arıt puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
250 syf.
7/10 puan verdi
Kader Böyle İmiş (1958) / Fikret Arıt
Osmanlı’nın son döneminde veya Cumhuriyetin başında Anadolu’da geçtiği değerlendirilen aşk ve macera dolu olayları konu edinir roman. Eserde Halime adlı bir kadın daha on beşindeyken kendisine âşık olan ve evlenmek isteyen Osman adlı bir gencin tecavüzüne uğrar. Buna rağmen Osman’la evlenmez ancak hayatı da mahvolur. Adı “Kötü Halime”ye çıkar. Kasaba halkı tarafından dışlanır, ötekileştirilir ve istismar edilir. Bu sırada kasabaya Boşnak Rıza isimli bir eşkıya dadanmıştır. Rıza’nın adamları Halime’yi zorla ona götürmek isterlerken planı önceden fark eden Osman’ın dikkati sayesinde Jandarma Komutanı Hüsnü Bey ve bölüğü kadını kurtarırlar. Bu sırada Osman, bir şaki tarafından bıçaklanmak üzereyken kendini bıçağın önüne atar ve kumandanın hayatını kurtarır. Kumandan ona bir can borçlanır. Bu olaydan sonra Halime ise kumandana âşık olur. Ertesi gün bir çatışma sonrası kumandan, Rıza ve adamları tarafından kaçırılır. Halime onu kurtarmak için dağa çıkar ve şansları sayesinde eşkıyanın elinden kurtulurlar. Rıza ölür. Kumandan da Halime’ye âşık olur. Romanda; aşk, suç ve bir kadının “kötü yola” düşmesi başlıca temalardır. Özellikle Halime’nin adının “kötü Halime”ye çıkmasının altında yatan sosyal etmenler eser boyunca vurgulanır. Romanda kaymakam, kumandanın hiyerarşik âmiri olarak birkaç kendisini gösteren bir yan karakterdir.
KADER BÖYLE İMİŞ
KADER BÖYLE İMİŞFikret Arıt · Baha Matbaası · 19581 okunma
149 syf.
7/10 puan verdi
MUHTAR (1957) / FİKRET ARIT
Eser, 7 Kasım 1954 tarihinde yapılan muhtarlık seçiminin İstanbul’un Senirkent adlı bir köyüne yansımalarını konu edinir. Bilindiği üzere 1950’li yıllar siyasi tarihimizde Demokrat Parti-Cumhuriyet Halk Partisi mücadelesinin damga vurduğu yıllardır. Romanda da bu mücadelenin bir köy muhtarlığı seçimindeki küçük bir örneği ele alınır. Muhtar Hasan Efendi yirmi yıldır köyün muhtarıdır. 1950 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Demokrat Parti’ye geçerek muhtar seçilmiştir. 1954 seçimlerinde de muhtar olmak istemektedir. Ancak Demokrat Partililer onun yerine başka bir aday göstermek isterler. Bunun üzerine Hasan Efendi, Cumhuriyet Halk Partililerin de isteğiyle bu partiye döner, aday olur ve bir kez daha muhtar seçilir. Ancak seçildikten birkaç gün sonra kalp krizinden vefat eder. Eserde seçim öncesi, sırası ve sonrası olaylar işlenir. Romanda partiler arası siyasi çatışmalar, parti içi güç mücadeleleri, siyasal iktidar-yerel yönetim partilerinin farklılığına ilişkin algılar, siyasetin özel yaşama etkileri, batıl inançlar gibi temalara yer verilir. Ayrıca roman aracılığıyla siyasi tarihimiz açısından da faydalı bilgilere ulaşılır. Romandan da anlaşılacağı üzere o yıllarda muhtarlık seçimleri yerel seçimlerden ayrı olarak dört yılda bir yapılmaktadır. Ayrıca siyasal partiler muhtarlıklara aday gösterebilmektedir. Romanda mülki idare amirlerine sadece iki paragrafta yer verilmektedir.
Muhtar
MuhtarFikret Arıt · Varlık Yayınları · 19574 okunma
Reklam
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Tutsak Doğanlar
Tutsak Doğanlar benim 1998 yılında ilkokul yıllarımda okuma yarışmasında kazandığım ödülüm :) Kitap, Tutsak Doğanlar, Mutluluğu Arayan Devekuşu, Ormanın Masalı, El Ele olmak üzere 4 adet masaldan oluşuyor. Beni en çok etkileyen ise hayata gözlerini hayvanat bahçesinde açmış yavru şempanze ve annesi arasında tutsak hayat ve özgürlük kavramını işleyen Tutsak Doğanlar oldu. Günümüz koşullarında ulaşabildiğiniz takdirde çocuklarınıza mutlaka okutmanızı tavsiye ederim.
Tutsak Doğanlar
Tutsak DoğanlarFikret Arıt · Remzi kitapevi · 19802 okunma