Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fredric Jameson

Fredric JamesonPostmodernizm yazarı
Yazar
8.1/10
39 Kişi
182
Okunma
32
Beğeni
3.782
Görüntülenme

Fredric Jameson Gönderileri

Fredric Jameson kitaplarını, Fredric Jameson sözleri ve alıntılarını, Fredric Jameson yazarlarını, Fredric Jameson yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Beni hala heyecanlandıran tek şey özgürlük sözcüğüdür."
Andre Breton, Gerçeküstücülüğün Birinci Manifestosu
Kölenin kurtuluşu, insanlık için tümüyle yeni bir içsel yaşamla sonuçlanacak bir Stoacılıkta yatabilir, ama niteliksel olarak yeni bir ana ulaşılmadan önce birçok kuşaktan tek tek kölelerin ölmesi gerekir.
Reklam
Sorun artık, açıkça, eski orta sınıf devriminin değerleriyle bugünün devrimci bilinci ve gereksinimleri arasındaki ilişki sorunudur.
Yeniliğin artık nispeten ikincil ve doğal bir yan ürün değil, başlı başına peşine düşülmesi gereken bir sonuç olduğu düşünülmektedir.
Adorno'nun kültürel görüngüleri - felsefi sistemler kadar müzik biçimlerini de, on dokuzuncu yüzyıl romanı yanında en çok satan popüler müzik plak listelerini de ele alışı, bunların Marksizmin üstyapı diye adlandırdığı şeyler bağlamında anlaşılmaları gerektiğini açıklar.
Hegel, olasılık ya da bugünkü adıyla olumsallığın pekâlâ farkındaydı; ve onun geniş sistemik anlatıları içinde zorunlu bir olumsallık, her ne kadar üzerinde belirgin biçimde ısrarla durulmasa da, her zaman beklenir; böylece ortalama okuyucu, Hegel'in buna olan kendi bağlılığını görmezlikten geldigi için affedilmektedir. Yine de, olasılık ve olumsallık düzeyindeki sistemik süreçler, kaçınılmaz olmaktan oldukça uzaktır; bunlar, durdurulabilir, işin başında bastırılabilir, yönü değiştirilebilir, yavaşlatılabilir vs. Hegel'in önceden gerçekleşen olayların zorunluluğu ve anlamını sadece yeniden keşfetmeye çalışan perspektifinin bir geçmişi düşünme perspektifi olduğunu anımsayın: Alacakaranlıkta uçan ünlü Minerva’nın baykuşu.
Sayfa 181 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
Reklam
İletişimsel ve sibernetik olan tümden alacalı rengârenk bir ideolojinin yakın zamanlarda ortaya çıktığı ve bu ideolojinin kuramsal meydan okumayı, ideolojik çözümleme ve eleştiriyi ve hatta zaman zaman da eksiksiz bir yapıçözümü hak ettiği doğrudur. Öte yandan, Marx ve kendisinden sonraki diğer birçok kişi tarafindan geliştirilen sermaye açıklaması, burada söz konusu edilen değişimlere kusursuz biçimde uyabilmektedir; ve aslında bizatihi diyalektiğin en yaşamsal felsefi işlevi, başkaca düşünmede yanlış donanmış göründüğümüz tarihin iki yönü ya da yüzünü eşgüdümlemektir: Yani, kimlik ve farklılık, bir şeyin hem değişebilme hem de aynı kalabilme tarzı, en şaşırtıcı mutasyon ve genişlemelere maruz kalmakta ve hâlâ temel ve sürekli bir yapının işlemesini oluşturmaktadır.
Sayfa 177 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
Siyasal, ayrı bir 'düzey’dir, çünkü Machiavelli'den ve Richelieu yönetimi altındaki modern devletin doğuşundan bu yana siyaset , kendi mekanizmaları ve prosedürleri, kendi personeli, kendi tarihi ve gelenekleri ya da kendi "teamülleri ve bunun gibi şeyleriyle modern toplumlarda yarı-özerk bir alandır. Fakat bu, siyasal düzeyin, onun dışında yatan türlü türlü sonuçları olmadığına işaret etmez. Aynı şey, birçok bakımdan tam da böylesi bir özelleşmiş ve yarı-özerk alanın modeli ve örnegi olduğu söylenebilen hukuk alanı, yasal ya da hukuki düzey için de söylenebilir.
Sayfa 169 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
Kapitalist akım, süreksiz değil fakat yayılmacı olarak görülmelidir. Her krizle birlikte kapitalizm, daha büyük bir etkinlik alanına ve daha geniş bir nüfuz, denetim, yatırım ve değiştirim alanına dönüşür.
Sayfa 145 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
Postmoderniteyi kültürel alanda karakterize eden şey, ticari kültürün her şeyin yerine geçmesi, imge üretiminin yanı sıra tüm yüksek ve alt sanat formlarını yutmasıdır. İmge bugünün metasıdır ve bu yüzden ondan meta üretiminin mantığını yansımasını beklemek boşunadır, ve gene bu yüzden, sonuç olarak, günümüzde güzellik tümüyle sahte görünüşlüdür ve çağdaş sahte estetizmin onu kullanması ideolojik bir manevradır ve yaratıcı bir kaynak değildir.
Sayfa 141 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
Reklam
Morris'den Wilde'a değin yüzyıl sonu, güzelliği, kendini beğenmiş bir materyalist Viktoryen burjuva toplumuna karşı siyasal bir silah olarak kullandı ve onun negatif gücünü, ticaret ve parayı hor gören ve korkutucu bir endüstriyel toplumun bağrında kişisel ve toplumsal dönüşüm için aşırı istek üreten bir şey olarak dramatize etti. Öyleyse, bugün benzer sahici protopolitik işlevleri neden hesaba katmayalım ve en azından, bir bir sayıp döktüğüm güzellik ve sanat-dinleri türlerinin eşit ölçüde yıkıcı kullanımı için açık kapı bırakmayalım.
Sayfa 140 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
Bilginin iktidarla, epistemolojik olanın tahakküm siyasetiyle özdeşleştirilmesi, bizatihi siyasalı, ayrı bir durum ya da praksis olanağı olarak ve tüm bilgi ve ölçüm biçimlerini disiplin, denetim ve tahakküm formlarına çevirerek eritmeye yönelir, doğrusu adamakıllı dar biçimde siyasalı büsbütün tahliye eder.
Sayfa 114 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
Foucault'nun çoklu konumlarının çift anlamlılığı (belirsizliği), fakat aynı zamanda ve genel olarak yapıtının sonuçları, yalnızca ve yalnızca siyasalın ya da diğer bir deyişle, yalnız başına tahakkümün bir retoriğiyle uyumludur ve ekonomik yapıları dışlamaktadır. Herhangi bir tümleyici kurtuluş ya da ütopya nosyonunu es geçen ya da uzakta tutan bir iktidar retoriği, istesin ya da istemesin, Hobbesçu bir insan doğasının kötülükleri nosyonunu geri besler. Her ne kadar tutarsız olsa da, Foucault'nun konumlarınn, 1960'larda ortaya çıkan ve pek de bir güçlük olmaksızın, bir yandan ataerkil yetke ve hiyerarşiye eleştirel olan feminist bir siyaseti, ve genelde kurumlara ve devlete düşman olan anarşist bir siyasete dönüşen yetkeci karşıtı siyasette, duyarlı bir noktayı açıkladığı bellidir.
Sayfa 114 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
Postmodernitede aslında yeni bir üretim tarzıyla değil, fakat aksine, uzun zaman önce yerleşen kapitalist bir sistemin diyalektik bir başkalaşımıyla (kâr , meta üretimi, hızlı büyüme ve parçalanma, ücret ve emek) ilgilenmek zorunda olduğumuz doğrudur.
Sayfa 101 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
Modernle, ne ona geri dönmek için nostaljik bir çağrı ne de onun baskıcı yetersizliklerinin Oedipus kompleksine dayalı bir açıklamasıyla aynı anlama gelen bir ilişki tasarlamak-bu, bizim tarihselliğimiz için zengin bir misyondur ve bundaki başarı, hakiki değişimin olanaklarını olduğu kadar geleceğin belli bir anlamını yeniden elde etmemize yardım edebilir.
Sayfa 98 - Dost Kitabevi Yayınları, 2005.Kitabı okudu
356 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.