Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fritz Pappenheim

Fritz PappenheimModern İnsanın Yabancılaşması yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
10
Okunma
0
Beğeni
541
Görüntülenme

Fritz Pappenheim Gönderileri

Fritz Pappenheim kitaplarını, Fritz Pappenheim sözleri ve alıntılarını, Fritz Pappenheim yazarlarını, Fritz Pappenheim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
179 syf.
·
Puan vermedi
Marx ve Tönnies'in düşünceleri üzerine yazılmış, topluma yabancılaşmanın temellerini anlatan bir kitap. Okumak için, felsefe kuramlarına ve filozofların düşüncelerine biraz fazla hakim olmak gerekiyor. iktisatın ve modernleşmenin insanı yabancılaştırdığını ve bir daha kişinin asla kendi olamayacağını anlatan güzel bir kitap.
Modern İnsanın Yabancılaşması
Modern İnsanın YabancılaşmasıFritz Pappenheim · Phonix · 200211 okunma
İnsan varoluşunun esası olanaklardır. Onlar için (varoluşçular) varoluş, her an kendi kendini aşan varlık demektir. Varlığın kendisi geleceğe yönelik olduğundan, sürekli olarak kendi kendisinin önündedir. Böylece bu filozoflar insan varoluşunu, insanın, ne ise o hale gelmek ve ne hale gelmesi gerekiyorsa o olmak kaygısı olarak görürler.
Reklam
Bireylerin amaçlarına hizmet etmek için yapılan makine; insan iradesine karşı bağışıklık kazanacak kadar büyük bir güç kazanmıştır. Bizler tarafından yaratılmış olmasına rağmen teknolojik gelişme, kendisini bizim yönetimimizden kurtarmış ve bizzat kendi iç yasasını izler duruma gelmiştir.
Şehirleri, köprüleri onarmak, teknolojik donatımı ve iktisadi-mali kurumları yeni baştan yapılandırmak, modern bir savaşın yıkımını yaşamak zorunda kalmış bir dünyanın ruhunu yeni baştan yaratmaktan daha çabuk hallediliyor anlaşılan."
Bireylerin amaçlarına hizmet etmek için yapılan makine; insan iradesine karşı bağışıklık kazanacak kadar büyük bir güç kazanmıştır. Bizler tarafından yaratılmış olmasına rağmen teknolojik gelişme, kendisini bizim yönetimimizden kurtarmış ve bizzat kendi iç yasasını izler duruma gelmiştir.
İnsan varoluşunun esası olanaklardır. Onlar için (varoluşçular) varoluş, her an kendi kendini aşan varlık demektir. Varlığın kendisi geleceğe yönelik olduğundan, sürekli olarak kendi kendi kendisinin önündedir. Böylece bu filozoflar insan varoluşunu, insanın, ne ise o hale gelmek ve ne hale gelmesi gerekiyorsa o olmak kaygısı olarak görürler.
Reklam
Modern insan, varlığın gizemini anlamak ya da bütün insanlarda doğuştan varolduğu iddia edilen merak duygusunun uyandırdığı sorulara yanıt bulmak için bilgi arayışını sürdürmüyor aslında. O daha çok, dünyayı kendi amaçlarına tabi kılma ve hem doğa hem de hemcinsleri üzerinde gücünü artırma hedefini gerçekleştirebilecek bir öğrenme türünü tercih ediyor.
Sayfa 118 - Phoenix
Eğitim
Her birimize verilen eğitimin herhangi bir gerçek anlamı olmadı. Bizler entelektüel yaşama karşı sadece ilgisiz olmakla kalmadık, sınıf içinde ve dışında da durmadan oyalanma arayışı içinde bundan kaçtık...Çoğumuz, entelektüel hoşgörüye sahip değiliz; sadece birer ahmağız; sorgulayıcı değil, sadece şüpheciyiz; sofistike değil, sadece ilgisiziz; alçakgönüllü değil, sadece şaşkınız...Ama en kötüsü, bizde hevesten, meraktan, hatta ilgiden eser kalmamış...
Sayfa 115 - Phoenix, Henry Locke Anderson
Komünizm, yakın geleceğin zorunlu biçimi ve aktif ilkesidir, ama komünizm bizzat insani gelişimin amacı ya da insan toplumunun son biçimi değildir.
Sayfa 106 - Phoenix, Marx
Unutmayalım ki. Bilimin her armağanı, kötülüğü artırmak için kullanılabilir....Bizleri ıstıraptan kurtaran mucizevi ilaçlar armağan eden kimya, aynı zamanda bir insanı ömrü boyunca tutsak edecek uyuşturucuyu da sağlayabilmektedir... Kuşatma altındaki bir kente gıda ve antibiyotik yetiştiren uçak, vebadan beter bir dehşet saçmak için de gidebilir bu kente. Bilim hem iyiliğin hem de kötülüğün araçlarını, bunların kullanılacağı amaçların niteliğini belirlemeden, sunuyor bizlere.
Sayfa 98 - Phoenix, Gerald Ensley
Reklam
...ticaretimizi meslekleştirmek yerine hekimliğimizi, hukukumuzu ve bilimimizi ticarete döktük.
Sayfa 94 - Phoenix, A.T. Hadley
Basın Özgürlüğü
Basın kendine karşı dürüst mü? Taşıdığı misyonun soyluluğuna uygun davranıyor mu? Değerini bir ticari işlev düzeyine düşürdüğünde basın özgür müdür? Yazarın varolmak ve yazmak için geçimini sağlamak zorunda olduğu doğrudur; ama o geçimini sağlamak için varolmamalı ve bunu yazma gerekçesi yapmamalıdır. Gerçek bir yazar, hiçbir biçimde eserlerine bir.araç gözüyle bakmaz. Eserleri kendi içinde amaçtır. Eserleri kendisi ya da başkaları için bir araç olmaktan o kadar uzaktır ki yazar gerektiğinde kendi varlığını onlarınkine feda eder... Basın özgürlüğü her şeyden önce, kendisinin bir ticari iş olmamasına dayanmaktadır.
Sayfa 90 - Phoenix, Marx
Köle bir ulus yaratıyoruz, özgür yurttaş kalmıyor.
Sayfa 81 - Phoenix, A.Ferguson
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.