Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Füsun Üstel

Füsun Üstel"Makbul Vatandaş"ın Peşinde yazarı
Yazar
8.8/10
5 Kişi
33
Okunma
7
Beğeni
1.068
Görüntülenme

Hakkında

FÜSUN ÜSTEL ortaöğrenimini Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’nde, yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. 1982’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde araştırma görevlisi oldu. 1987’de “Türk Ocakları (1912-1931)” başlıklı teziyle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden doktor unvanını aldı. 1993’te doçent, 2000’de profesör oldu. Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde de öğretim üyeliği yapan Üstel, halen Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Başkanı’dır. İmparatorluktan Ulus-Devlete Türk Milliyetçiliği: Türk Ocakları (1912-1931) (İletişim Yayınları, 1997) ve Yurttaşlık ve Demokrasi (Dost Yayınları, 1999) başlıklı kitaplarının yanı sıra yerli ve yabancı sosyal bilim dergilerinde Türkiye tarihi, milliyetçilik ve kimlik sorunuyla ilgili makaleleri yayımlanmıştır.
Unvan:
Prof. Dr.

Okurlar

7 okur beğendi.
33 okur okudu.
3 okur okuyor.
44 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Dimağ, beden, kalp üçü de birden terbiye görmeli. Dimağı terbiye eden ilimdir. Bedeni terbiye eden, spordur. Kalbi terbiye eden ince hislerdir. Bu üç terbiye arasında muvazene olmalı."
Sayfa 193Kitabı okudu
Reklam
"Mükemmeli yakalamanın incelenmesi anlamında kültür ,bizi gerçek insani mükemmelliği kavramaya götürürken ,insanlığımızı her yönüyle geliştirir; genel bir mükemmelleşme çerçevesinde toplumun tüm bölümlerini de geliştirir."
Sayfa 224Kitabı okudu
...Zira Meşrutiyet dönemi kitaplarında yer alan aile tasarımında erkeğin yurttaşlaşma sürecine özel alan içinden lojistik destek sağlayan "aydınlanmış" kadının, eşi karşısındaki eşitsiz konumuna rağmen, hakim olan duygu "muhabbet"tir. Başka bir anlatımla "muhabbet" aile temsilinin leitmotifidir. Buna karşılık erken Cumhuriyet dönemi Malumat-ı Vataniye ve Yurt Bilgisi kitaplarında yalnızca cinsiyetçi mesajlara yer verilmekle kalınmaz, ama aynı zamanda kadın ve erkek arasındaki ilişki, "muhabbet"ten büyük ölçüde arındırılarak vurgu "müşterek maksat" gibi soğukkanlı ve bir o kadar da politik bir mesaja kaydırılır. Kısacası kitaplardan yansıyan aile temsili, Cumhuriyet'in militan yurttaşlık anlayışıyla buluşan, "militan-misyoner" bir ailedir
Sayfa 189Kitabı okudu
“Esas cedler, ırk, kan değil, seciye, şuur, terbiye, bir kelime ile hars ve zihniyettir.”
Sayfa 152 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
II. Meşrutiyet vatandaşlığı, Cumhuriyet vatandaşlığının iki damanını yaratır. Fransızvari siyasal ulus ve vatandaşlık anlayışıyla Almanvari organik ulus yaklaşımın eşzamanlı birlikteliği, II. Meşrutiyet okullarında öğrenim görmüş Cumhuriyet eğitimcilerinin ileriki yıllardaki belli başlı açmazını oluşturacaktır.
Füsun Üstel
Füsun Üstel
Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce -Cilt 1
Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce -Cilt 1

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
373 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
MAKBUL VATANDAŞ
Kitabın konusu, ülkemizde makbul vatandaş tanımının ve eğitiminin tarihsel süreç boyunca değişimidir. Kitabın sorunsalı, ülkemizde vatandaşlık inşasında hangi düşünceler hâkim olmuştur ve bu düşünceler eğitime nasıl etkisi olmuştur? Araştırma soruları şunlardır: 1-Vatandaş nedir ve nasıl olmalıdır? 2-Vatandaşlık tanımı hangi unsurları içermektedir? 3-Vatandaşlık eğitimi için kullanılan kitapların içeriği nedir? 4-Vatandaşlık eğitiminde ahlakın ve dinin yeri nasıl düzenlenmiştir? 5-Vatandaşlık eğitimi hangi siyasal konularda kullanılmıştır? 6-Yıllar içerisinde vatandaşlık eğitimi anlayışında neler değişmiş neler değişmemiştir? 7-Farklı dönemlerde hangi vatandaşlık anlayışları benimsenmiştir? 8-Vatandaşlık eğitimi verilirken cinsiyet boyutu nasıl işlenmiştir? Kavramlara geldiğimizde; vatandaş, eğitim, malumat-ı medeniye, vatan, millet, devlet, ahlak, din, çocuk, musahabat-ı ahlakiye, talim ve terbiye, pedagoji, vatandaşlık görevleri, meşrutiyet, cumhuriyet, demokrasi, devr-i sabık, Atatürk ilkeleri, toplumsal rol olarak sayabiliriz. Kitap yorumsamacı yaklaşım ile yazılmıştır. Kısa olarak belirtmek gerekirse kitapta bir yasaya veyahut genel bir kanıya ulaşmak gibi bir amaç yoktur. Kitap vatandaşlık kavramının ülkemizde nasıl çıktığı, bu kavramın içini nasıl doldurduklarını ve ilerleyen süreçte yaşanan olaylar sonucunda nasıl değiştirilip kullanıldığını incelemektedir. Bu yaşananları anlayıp yorumlamıştır.
"Makbul Vatandaş"ın Peşinde
"Makbul Vatandaş"ın PeşindeFüsun Üstel · İletişim Yayınları · 200422 okunma
422 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
TÜRK'E OCAĞI BATASICA DENMEZ!
Ocaklı’ de­nilince komünizm aleyhtarı anlaşılmalıdır. Ocaklı faşizm taraftarı olamaz. Bu cereyana karşı da cephesi­ni almalıdır. İrticadan nasıl korkuyorsunuz, millî müesseselerimıze irtica kadar ve ondan fazla düşman olan Bolşevik cereya­nından da sakınınız.. “Artık Meş­rutiyet çağındayız. Müsâvât diye bağırıyoruz. Acaba şimdi­ye kadar
Türk Ocakları 1912-1931
Türk Ocakları 1912-1931Füsun Üstel · İletişim Yayınları · 19978 okunma
373 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Üstel’in bu eserini bir akademik ödevim için okuyup ulusçuğun Türkiye’deki yankılarının izini sürme imkânı bulmuştum. Ulusçuluk ve Türkiye’deki sağ ideolojilerle akademik bakımdan ilgilenen herkesin tümünü okumasa bile başvurmasında yarar olacağını düşündüğüm bu kitap okuru resmî devlet söyleminde ve ondan da çok ders kitaplarında yaratılmak istenen makbul yurttaşın ne olduğunu anlamaya davet ediyor. Üstel II. Meşrutiyet’le iyice kesinleşen batılılaşma hamleleriyle ve modern devletin doğuşuyla istenilen insan tipinin yaratılmasında kullanılagelen temel kamusal eğitimin ders kitapları ve müfredatları incelemeye koyuluyor. Bu dönemi Cumhuriyet dönemi izliyor ve Cumhuriyet döneminin ilk kısmını 1919-1924, 1924-1930 ve 1930-1940 zaman dilimlerine bölüyor. Arkasından çok partili hayata geçişten 1980 askeri darbesine kadar olan dönemi ve nihayet 1980 sonrası dönemi AKP hükûmetlerine kadar irdeliyor. Kimi zaman Fransız tipi bir yurttaşlık anlayışının hâkim olduğunu, kimi zaman Alman tipi etnik kökene dayanan bir yurttaş modelinin benimsendiğini gözlemledim. Yurttaş-devlet ilişkisi için sürekli yeniden tanımlanan yurttaşlık kavramının ne mühim olduğu devlet aygıtını elinde bulunduran hükûmetlerin farklı dönemlerde farklı makbullükler inşa ettiklerinden belli. Üstel bu bakımdan bu güç ilişkisini iyi ki incelemiş.
"Makbul Vatandaş"ın Peşinde
"Makbul Vatandaş"ın PeşindeFüsun Üstel · İletişim Yayınları · 200422 okunma