Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gelenek Dergisi

Gelenek DergisiGelenek - Sayı 145 dergisi
Dergi
9.7/10
39 Kişi
74
Okunma
21
Beğeni
1.458
Görüntülenme

Hakkında

Gelenek Dergisi, 1986 yılından itibaren çıkan Marksist siyasi dergi. 12 Eylül öncesi Sosyalist İktidar dergisini çıkaran grup, darbe ardından 1982 yılında bir ayrışma yaşadı. Gelenek (dergi) Gelenek Dergisi, 1986 yılından itibaren çıkan Marksist siyasi dergi. 12 Eylül öncesi Sosyalist İktidar dergisini çıkaran grup, darbe ardından 1982 yılında bir ayrışma yaşadı. Bu süreçte Yalçın Küçük ve çevresiyle ayrışan Metin Çulhaoğlu ile Sosyalist İktidar grubundan gençler, Metin Çulhaoğlu`nun Mayıs 1986`da cezaevinden çıkmasının ardından Kasım 1986`da derginin ilk sayısını yayınladılar. Gelenek düzensiz periyotlarla çıkmıştır ve üç farklı formatta yayımlanmıştır. İlk 34 sayısı kitap boyutundadır ve "dergi" olarak değil, "kitap dizisi" olarak anılmaktadır. Amacı darbe sonrası oluşan karışık ve arayışta olan sol kesim için üretken ve "teorik ihtilalci" bir geleneksel sol taraftarı yayın olmaktır. Derginin ilk sayılarında sol akımlar geleneksel sol, devrimci demokrasi ve yeni sol olarak üç kategoride incelenmiştir. Gelenek dergisi yazarları, örgütsel olarak TİP-TKP-TSİP çizgilerinin temsil ettiği, ideolojik ve teorik anlamda ise klasik Marksist ve Leninist çizgiyi benimseyen bir akım olarak tanımladıkları geleneksel solu sahiplenmekteydiler; derginin adı olan Gelenek de bu sahiplenişin bir ürünüydü. Gelenek, bir yandan SSCB`de yaşanan sosyalizm deneyimini (özellikle Lenin ve Stalin dönemlerini) model olarak göstermiş, diğer yandan da dergilerinin yayınlandığı dönemde yaşanan Glasnost ve Perestroyka süreçlerini eleştirmiştir. Gelenek çevresi 1980`li yılların sonu ve 1990`ların başında sol dergi çevrelerinin birlik ve partileşmeye yönelik toplantılarında etkin olarak yer almış, ancak bu tartışma sürecini 1990`lı yıllardan itibaren terk etmiştir. Bu bağlamda yazar kadrosu sırasıyla STP ve SİP`in örgütlenmesini sağlamış ve 2001`de kurulan TKP`nin örgütsel ve ideolojik temelini oluşturmuşlardır. 1993`te Metin Çulhaoğlu önderliğinde bir grup Gelenek çevresi ve STP ile olan bağlarını koparmış ve Sosyalist Politika dergi çevresini kurmuştur. Bu çevre varlığını sırasıyla BSP ve ÖDP bünyesinde sürdürecek, 2002`de ise Türkiye Komünist Partisi`ne katılacak ve bu şekilde bir kez daha Gelenek hareketiyle birleşecektir. Gelenek günümüzde yayınlanmaya devam etmektedir. Türkiyenin süreli yayınlarından en eski Marksist yayın organıdır. Derginin sürekli yazarları Aydemir Güler (68. sayıya kadar Aydın Giritli adı ile yazmıştır) Kemal Okuyan (68. sayıya kadar Cemal Hekimoğlu adı ile yazmıştır) ve Metin Çulhaoğlu`dur. Mehmet Kuzulugil, Süleyman Baba (Harun Koçak), İlhan Akalın, Mesut Odman, Ali Mert, Erkin Özalp (Dünya Armağan, Nadir Koraltan) derginin sürekli yazarlarındandır. Kemal Okuyan`ın, Aydemir Güler`in ve dergiyle ilişkili olduğu dönemler içinde Metin Çulhaoğlu`nun kaleme aldığı kitaplar da Gelenek dergisinin teorik-ideolojik yapıtaşları arasında değerlendirilebilir.
Doğum:
Kasım 1986

Okurlar

21 okur beğendi.
74 okur okudu.
4 okur okuyor.
8 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Milliyetçilik ve din Türkiye'de düzen tarafından emekçi kitleleri kontrol altında tutabilmenin ideolojik araçları olarak görülüyor ve hem ülkücülük hem de siyasal İslam üstlerine düşen vazifeyi "layıkıyla" yerine getiriyor.
Sayfa 102Kitabı okudu
1969 yılında yaşanan ve tarihe Kanlı Pazar olarak geçen hadise Adalet Partisi, MTTB, Komünizmle Mücadele Dernekleri ve tarikat yapılanmalarının ortak bir organizasyonuydu. Saldırıdan iki gün önce MTTB'nin İstanbul binasında yapılan toplantıda Komünizmle Mücadele Dernekleri Başkanı İlhan Darendelioğlu bir konuşma yapmış ve "pazar günü komünistler miting yapacak. Biz bu mitingde savaşacağız. Silahı olan silahıyla, olmayan baltasıyla gelsin" demişti.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
Z.A: Biz komünistler, üretim araçlarının özel mülkiyetinin kaldırılmasını savunuruz. Kapitalist ideolojiyse bu sermayenin sermayedar tarafından geçmişte verilen "emeğin" sonucu bir mülkiyet olduğunu tartışır. Sermaye düzeninin çıkış noktasında ilk patronların bugün parayla satın aldıkları türden uzmanlık ve yöneticilik işlerini yaptıkları dönem birkaç asır geride kaldı. Ancak konu insan eliyle üretilmemiş madenler ve doğal kaynaklar olduğunda sermaye ideolojisi baskısı altındaki insana bile çelişkiyi göstermek daha kolay. Devlet, yasalarında "toprağın sahibi kim olursa olsun maden ve mineraller devlete aittir" diyor; ardından müthiş kâr oranları ve teşviklerle, yerli ve yabancı sermayeye hakkını devrediyor. Bu konuya ilişkin alınabilecek iki siyasi tutum var: Bu zenginlikler ya nesiller boyunca emekçi halka aittir, ya da sermayeye aittir. Sermayenin yerli ya da yabancı sermaye olması önemli bir ayrım değildir. Son gelişmeler kamuya ait olması gereken bu zenginliklerin yerli ve yabancı sermaye arasında sürekli el değiştirdiğini, sermaye açısından bu değerlerin farklı bir anlamı olmadığını gösteriyor.
Gelenek Dergisi Yayınları
CHP, sol ancak ciddi bir toplumsal güç haline gelir, düzen değişikliği talebi geniş kabul görürse zorunlu olarak sola kayar; geniş kitleleri düzen içinde tutmak için. Onun dışında CHP'nin iç dinamikleri sonucu sola yönelim asla ve asla olmaz. Bunu deneyen iyi niyetli unsurlar var, dostlarımız var; ama hiç şansları yok.
Sayfa 10 - Kemal OkuyanKitabı okudu
"Gençliğimde komünizm şeytanı ile dövüştüğümü düşünürdüm. Ama aslında ben ve arkadaşlarım o zaman özgürmüşüz."
Sayfa 111 - Sosyalizmin çözülüşü sonrası Polonyalı bir kadının sözleriKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
100 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
cemal hekimoğlu - bir gelenek nasıl doğar ‘Oblomov’a şükran borcumuz’ gelenek.org/bir-gelenek-nas... bu sayıdaki önemli ve her zaman güncelliğini koruyacak yazı gonçarov'un oblomov romanı eleştirisi. farklı bir bakış açısı olduğu için ufkunuzu açacağını düşünüyorum. /// yusuf gezgin - sosyal demokrasicilik, eski hastalık yeniden yaşanacak mı? gelenek.org/sosyal-demokras... zaman zaman günümüzde de iktidar partisini geriletmek için ana muhalefet partisini desteklemek olarak günümüzde de yaşanan bir olaya ışık tutan bir yazı. diyebilirim ki Özal/Demirel iktidarını geriletmek için SHPnin desteklenmesi günümüzle benzerlik gösteriyor.
Gelenek Sayı: 2
Gelenek Sayı: 2Gelenek Dergisi · Gelenek Dergi · 19862 okunma
100 syf.
8/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
Marksist teori dergisi Gelenek'in yayın hayatına başladığı ilk sayısı. giriş yazısında neden böyle bir oluşuma gittiklerini açıklamışlar. diğer yazılar güncelliğini pek korumasa da, metin çulhaoğlu'nun aydın üzerine yazdığı yazı güncel ve önemini koruyor. gelenek.org/aydin-hep-gunah... kısacası öncelikle aydının doğru bir teorik bilince sahip olması gerektiğini, sonra halkına neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlatan bir mükemmelliyetçi, bir eğitimci pozisyonda değil; halkıyla beraber eleştirdiği sorunları, ülke gerçekliğini değiştiren bir görev edinmesi gerektiğini söylüyor. aksi taktirde, devlet ve halk arasında arabuluculuk yapan pasif bir aracı durumuna düşer, diyor. aydın giritli'nin eşitsiz gelişim ve siyaset yazısında da bazı polemikler var. tek ülkede sosyalizm, troçki'nin devrimden nasıl koptuğu gibi konular kısaca işlenmiş. çağdaş troçkistlerin, neo-marksistlerin eleştirisi de var.
Gelenek Sayı: 1
Gelenek Sayı: 1Gelenek Dergisi · Gelenek Dergi · 19862 okunma