Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gerald M. Edelman

Gerald M. EdelmanBilincin Evreni yazarı
Yazar
8.8/10
6 Kişi
15
Okunma
5
Beğeni
880
Görüntülenme

Gerald M. Edelman Gönderileri

Gerald M. Edelman kitaplarını, Gerald M. Edelman sözleri ve alıntılarını, Gerald M. Edelman yazarlarını, Gerald M. Edelman yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
335 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitap nörofizyoloji ve nöropsikiyatri üzerinden bilinçlilik ve bilinçsizlik kavramını felsefi bir dille anlatıyor. Eğer tıbbi bir birikiminiz yok ise internetten çokça araştırma yapmanız gerekiyor. Zevkli olan tarafı bu zaten. Bir sürü bilgi çeşidini öğrenip kitaba devam etmek. Ama 1 kere okunacak kitap değil. İlk okumada terminolojiye hakim olup 2. okumada yazarın ne demek istediğini anlamalısınız. Kavram karmaşası yaratan yeni nesil popüler tıp kitabı değil gerçekten sağlam bir yapıt. Zaten okunma oranından anlayabilirsiniz. Yazarın felsefe ile ilgilendiğini aynı zamanda tıp bildiğini hissediyorsunuz ilk başlarda. Bu da güven veriyor. Soyut olaylara pek girmiyor beynin anatomisi üzerinden konuyu açıklığa kavuşturuyor. Uzun solukluydu benim açımdan, severek okudum.
Bilincin Evreni
Bilincin EvreniGerald M. Edelman · Küre Yayınları · 201915 okunma
Hayatlarımızın çoğunlukla bu tür değiş tokuşlarının zengin çorbasından anlam devşirdiğini düşünürsek, bu anlamların bilimsel indirgeme tarafından tüketilmelerinden korkmamıza gerek yoktur. Tıpkı böylesi bir zenginliği açıklamak için gizemli açıklamalara başvurmamıza da gerek olmadığı gibi. Şunu anlamalıyız ki bilimsel olarak temellendirilmiş nesnelerden bazıları bilimin konusu olmaya uygun değildir. Bundan yararlanın. Betimlemenin mahkumları olsak da özgürlüğümüz dil bilgisidir.
Sayfa 304
Reklam
Seçilimsel bir sistem olarak beynin çalışmasındaki kısıtlamalar şeklinde birleşen değer sistemleri; biyolojik temelli epistemoloji görüşü ile duyguların bilinçli düşüncenin hem kökeni hem de arzulanması için temel oluşturduğu görüşünü bağlantılandırır. Spinoza'nın da betimlediği gibi, duygular belki de insanın esaretinin temsilidir, fakat görünüşteki çelişkiye rağmen Spinoza'yı o muhteşem düşünce yapıtını yaratmaya sevk eden esas unsurun duygular olması bizce kuvvetle muhtemeldir. Değer sistemleri ve duygular, bilincin altında yatan seçilimsel beyin işleyişleri için olmazsa olmazdır. Bu sistemlere ve bunların öğrenmeyle geçirdikleri modifikasyona ilişkin daha ileri nörobilimsel araştırmalar, önemli bir meseleye, olgular dünyasında değerin rolüne ışık tutmalıdır.
Sayfa 299
Özel oluşuna rağmen bilinç, beyin ve beden morfolojisindeki evrimsel yeniliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Sayfa 296
Evrimde ilk bilgi yeni bir potansiyel kazanmıştır -öznellik ihtimali. Bu, 'birisi için' bilgidir ve uzun lafın kısası bizatihi bilinçtir.
Sayfa 292
Bize göre, bilinçli olmanın bilincinde olabilmeyi de içerek üst-düzey bilinç, semantik kabiliyetlerin ve nihayetinde dilin belirişine bağlıdır. Bu özelliklere, geçmiş ve gelecek kavramlarıyla birlikte sosyal etkileşimlerden doğan gerçek benliğin belirişi de eşlik etmektedir.
Sayfa 287
Reklam
Üst düzey bilin, bir defa dille birlikte belirmeye başladı mı artık sosyal ve duygulanımsal ilişkilerden bir benlik inşa edilebilmektedir.
Sayfa 275
45 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.