Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gerald M. Edelman

Gerald M. EdelmanBilincin Evreni yazarı
Yazar
8.8/10
6 Kişi
15
Okunma
5
Beğeni
882
Görüntülenme

Gerald M. Edelman Sözleri ve Alıntıları

Gerald M. Edelman sözleri ve alıntılarını, Gerald M. Edelman kitap alıntılarını, Gerald M. Edelman en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Baskı Altında Bütünleşme: Nöropsikolojiden Dersler
... sağ yarımküredeki bir inme birçok insanın sol tarafını felç eder ve tamamıyla duyusal kayba uğratırken, bu insanların bir kısmı felç olduğunu reddetmektedir,ki bu anosognozi diye anılan bir fenomendir. Hatta bu kişilerden bazıları sol el ve ayaklarının hareket etmediğine dair delillerle karşılaştıklarında bu uzuvların kendilerine ait olduğunu inkar edebilir ve bunlara dışarıdaki bir nesne gibi davranabilirler.
Sayfa 47 - Küre YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Düşünme
Bir düşünceye sahip olduğunda kafanın içinde neler olup bitmektedir? Nörobilimdeki gelişmelere rağmen cevabı yeterince detaylı bir biçimde bilmediğimizi saklamaya gerek yok. Hatta kimileri şöyle diyecektir : " En ufak bir fikrimiz yok." William James belki de bu alıştırmaya ciddiyetle girişen ilk kişiydi. Bilincin nöral temeline ilişkin mevcut kavrayışımızın ışığında bu alıştırmayı tekrarlamak; bir düşünceye sahip olduğumuz her an beynimizde, çoğu paralel ilerleyen, büyüleyici bir karmaşıklığa ve birleşim zenginliğine sahip muazzam sayıda şeyin olup bittiği sonucunu destekleyecektir. Bunun büyük kısmı, günümüz bilgisayarlarının sahip olduğu kabiliyetlerden çok daha ileri karmaşıklık düzeyinde bilgidir.
Sayfa 279
Reklam
Uyku durumları
Uyurgezerler açıkça çeşitli motor rutin lere girebilirler fakat derin uykudadırlar. Eğer uyandırılırlarsa - ki bu genellikle kolay değildir - kafaları karışık biçimde davranırlar ve rüyalarını bildirmezler. Uyurgezerlik, yavaş - dalga uykusunun en derin aşamalarında ortaya çıkar, rüya zengini REM uykusunda değil.
Sayfa 115 - Küre YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Konuşmadan önce kişi ancak ne söylemeye niyetlendiğini bilir, fakat sonrasında onu bu denli iyi söylemiş ve düşünmüş olmanın hayranlığı ve şaşkınlığıyla dolar.
Sayfa 254 - M.V. Egger
Belli bir beyin bölgesinin bütün bağlantı örüntüsü genel terimlerle betimlenebilir olsa da beynin mikroskobik çeşitliliği nöronların en ince dallanmalarında muazzamdır ve bu çeşitlilik her beyni son derece benzersiz kılar.
Sayfa 72
İnsan Beyni
Yetişkin insan beyni yaklaşık 1.36 kg ağırlığındadır ve aşağı yukarı 100 milyar sinir hücresi yada nöron içerir.
Sayfa 61
Reklam
Bellek
Böylesi bir bellek, algılamanın anımsamayı anımsamanın da algılamayı değiştirmesini mümkün kılan niteliklere sahiptir. Gerçekte ''bilgiyi'' kurgulama yoluyla inşa ettiği için sabit bir kapasite sınırı yoktur. Zinde, dinamik, birleştirici ve uyum sağlayıcıdır. Eğer bellek görüşümüz doğru ise, üst organizmalarda her algılama eylemi belirli ölçüde yaratma eylemidir ve her bellek eylemi belirli ölçüde hayal gücünün eylemidir. Biyolojik bellek bu nedenle yaratıcıdır ve keskin biçimde kopyalayıcı değildir.
Sayfa 146
Yüksek sesle ya da yalnızca kendimizle konuştuğumuz, yazdığımız ya da klavye kullandığımız , bir müzik aleti çaldığımız, atletik hareketler yaptığımız, araba sürdüğümüz ya da basitçe bir masa kurduğumuz her an bilinçli yaşantımız mütemadiyen bilinçdışı tarafından desteklenmektedir. Zihinsel bir hesaplama yaptığımızda ya da hiçbir şey yapmadan ve söylemeden yalnızca bir düşünce trenini izlediğimizde de aynı şey geçerlidir.
Sayfa 254
Farklı antikorları barındıran muazzam dağarcığın yabancı bir molekülle karşılaşması sadece belli bir antijenin yabancı kimyasal yapısıyla yeterince iyi biçimde uyan bu antikorları doğuran hücrelerin seçilmesi ve büyütülmesi takip eder; öyle ki bu, dünyanın tarihinde hiç görülmemiş bir yapı bile olabilir.
Sayfa 125
Mantık
Örneğin mantık, insanın oldukça güçlü ve incelikli bir etkinliğidir. Bununla birlikte eğer evrimsel varsayım doğruysa, mantığın işleyişinin bilinç için elzem olmadığı sonucuna varabiliriz. Bir bilgisayarın oluşturulması ve işletilmesi için açıkça gerekli olan mantık, hayvan bedenleri ve beyinlerinin ortaya çıkışında gerekli değildir. Daha üst beyin işlevlerinin oluşması, daha ziyade doğal seçilim ve diğer evrimsel mekanizmalara bağımlıydı.
Sayfa 34
Reklam
...William James'in en değerli içgörülerinden biri bilincin bir şey değil bir süreç olduğunu fark etmesiydi. İlkece çok az kişinin reddettiği bu sonuç, pratikte görmezden gelinmiştir.
Sayfa 203 - Küre Yayınları
Fiziksel beyin suyunun nasıl olup da bilinç şarabına döndüğüne dair [hala bir fikrimiz yok].
Sayfa 22 - Küre YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Biliyoruz ki tüm ihtişamıyla bilinç, beynin belli bölgelerindeki ufacık bir lezyon ya da hafif bir kimyasal dengesizlikle yok edilebilir. Esasen bilinçli hayatımız, beynimizdeki etkinlik modu her değiştiğinde yok ediliyor ve rüyasız bir uykuya dalıyoruz. Aynı zamanda kendi hususi bilincimizin, derin bir anlamda, her şey olduğunun da farkındayız. Gökyüzünün basık kubbesi ve onun altında beynin kendi de dahil görülebilen diğer yüzlerce şey - kısacası tüm dünya - her birimiz için yalnızca bilincimizin bir parçası olarak vardır ve onunla birlikte yok olup gider.
Sayfa 18 - Küre YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Böylesi bir sistemi olmayan bir hayvan belirli uyaranlar yanıt vermeye ve davranışta bulunmaya devam edebilir ve hatta -belli çevrelerde- hayatta bile kalabilir. Fakat olayları ve sinyalleri, kendi değer-bağımlı yanıtlarının biricik tarihine dayanan ilişkiler kurmak suretiyle, karmaşık bir sahneye bağlayamaz. Sahneleri hayal edemez ve belli karmaşık tehlikeleri başından savmakta çoğu zaman başarısız olacaktır. Bilince yol açan ve bilincin evrimsel seçilimci avantajının altında yatan şey bu yetinin ortaya çıkışıdır.. Böylesi bir süreç ortadayken, bir hayvanın, beklenmedik durumları -en azından anımsanan şimdi içinde- kendi daha önceki değer-güdümlü davranış geçmişi bağlamında yapıcı ve uyumlu biçimde planlaması ve bağlaması mümkün olacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, eğer bilincin ortaya çıkışının altında yatan bir merkezi yapısal ilke varsa o da yeni anatomik temelli yeniden-girişli sistemlerin evrim esnasındaki belirivermesidir. Bu sistemler, değerlerin kısıt altında yeni bellek biçimlerini beyindeki algısal ve kavramsal etkinliklerle bağlantılandırmaya hizmet ederler. Birincil bilincin ortaya çıkışının ardından ve insanlarda dille birlikte üst-düzey bilincin evrimsel belirişinden sonra, sağkalımla ilgili en mühim kapsamlı değerlerden biri benliğin sürekliliği ve tutarlılığı olmuştur. Yeniden-kategorileştirici belleğe imkan tanımak için bozulmuş bir sistem içinde aralıksız işleyen yeniden-giriş, kesintisiz devam eden içsel ve dışsal değişime rağmen, bu sürekliliğin elde edilebileceği temel bir mekanizma sağlamaktadır.
Sayfa 155
Gerçekten de saniyenin parçaları kadar süren anlık bellek çoğu zaman bilincin kendisiyle bir tutulmuştur. "Akılda tutma" yetisi ile telefon numarası, cümle ya fa uzaydaki konum gibi bilinçli içerikleri birkaç saniyeliğine manipüle etme yetisi, bilinçle açıkça yakından ilişkilidir.
Sayfa 41
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.