Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gisela Notz

Gisela NotzFeminizm yazarı
Yazar
7.0/10
15 Kişi
61
Okunma
4
Beğeni
882
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Tarih Araştırmacısı, Toplumbilimci, Yazar
Doğum:
Schweinfurt, Almanya, 1942

Okurlar

4 okur beğendi.
61 okur okudu.
1 okur okuyor.
67 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
#KadınaŞiddeteHayır
''Erkekler için mesele bir iktidar meselesi ise kadınlar için de hayatta kalma meselesiydi.''
Eşitliğe olan "inanç" tek başına yeterli olamaz, eşitsizliği kınamak ve bu eşitsizliği gidermek için önlemler almak gerekir.
Reklam
Clara Zetkin
“Erkekler öldürüyorsa, biz kadınların görevi yaşamı korumak için savaşmaktır. Erkekler susuyorsa, bizim görevimiz, ideallerimizle dolu olan sesimizi yükseltmektir.”
En az 3 çocuk deseydi demokratik olurdu.
Adolf Hitler, Nasyonal Sosyalist Kadın Politikası ile ilgili asıl görüşü, şu stratejisi ile netliğe kavuşturdu: “Liberal entellektüel kadın hareketi” yerine nasyonal sosyalist politikasının kadın politikaları üzerinde var olan tek bir amacı dile getirdi: “çocuk yapmak”. Demokratik haklar hem kadınlar hem de erkekler için yürürlükten kaldırıldı. Ancak pasif seçim hakkının ellerinden alındığı ve geleneksel rollere geri dönmeye zorlananlar yine kadınlar oldu.
“Uyum(erkek ve kadın arasındaki), kadınları bir mutfak önlüğü ve bir ocağın arkasına sınırlayacağımız bir aptallık ile sağlanamaz. Doğa, her iki cinsiyeti de bilim ve sanat alanında eşit özelliklerle donattı.”
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
120 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Merhaba, iyi akşamlar herkese. Bugün okuldayken bir köşede kitabı okumaya çalışırken, kadın hocaların kendi aralarında “Hayatınızda nasıl birini istiyorsunuz?” sorularına verdikleri cevapların arasında: “Dövmeyen fakat bana hött diyebilecek birini istiyorum hayatımda.” cümlesini işittim ve elimdeki kitaba baktım istemsizce. Günün ilerleyen
Feminizm
FeminizmGisela Notz · Phoenix Yayınevi · 201261 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
İkinci Dünya Savaşından hareketle Nazi Almanyası ve ardından doğu-batı olarak bölünen Almanya örneği üzerinden feminizm'in, dünya tarihinin en acımasız ve en kanlı döneminde edindiği politik duruşu anlatmaktadır bizlere Notz. Dönemin avrupası her ne kadar savaş ve kıyımlar yüzünden vahşetle anılıyor olsa da bir görüş daha farklı bir şey söyledi bu dönemle ilgili. Kapitalist ataerkil düzen ve erillerin savaşı. Bu noktada feministler doğruyu söyleyen olarak her kesim tarafından kötü çocuk olarak kabul edilmiş, sindirilmeye çalışılmıştır. Ancak sanat gibi, feminist düşünce de bu baskı karşısında duayenlerini dünya tarihine silinmeyecek şekilde kazımış, Rosa Luxemburg gibi, Clara Zetkin gibi, Beauvoir gibi bir çok feminist düşüncenin önderi isim 21. yüzyıl toplumuna yol gösterici olmaktadır. Notz, her ne kadar Almanya örneğinden hareket etmiş olsa da feminizm hakkında yanlış bilinen bilgilerden, kadının toplumsal eşitlik noktasındaki haklarına kadar değindiği hemen her konu başlığıyla enternasyonal bir sorunlar yumağını ortaya koymakta... Ve bu sorunların ortak adresi ise şaşırmayacağınız üzere kapitalist-ataerkil sistem. Hem kültürel hem ekonomik hem sosyal hem de siyasal alanda yaşanan ortak sorunları ve bu sorunlara karşı verilen ortak mücadeleyi anlatıyor bizlere. Kitap alternatif tarih yazımı noktasında oldukça nitelikli bir kaynak. Tarihi ve politik mücadeleleri resmi tarihten okumak yerine böyle değerli kitaplardan okumak daha önemli diye düşünüyorum. İlgilisine şimdiden keyifli okumalar.
Feminizm
FeminizmGisela Notz · Phoenix Yayınevi · 201261 okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 günde okudu
Feminizm nedir? (Spoiler içerebilir)
Feminizm
Feminizm
Feminizm kavramı Fransız devrimi zamanında ortaya çıkmıştır. Fourier’in “yeni sevgi/aşk dünyasından” adlı eserinde söylediği gibi; ‘uyum (erkek ve kadın arasındaki), kadınları bir mutfak önlüğü ve bir ocağın arkasına sınırlayacağım bir aptallık ile sağlanamaz. doğa, her iki cinsiyette de bilim ve sanat alanında eşit özgürlüklerle
Feminizm
FeminizmGisela Notz · Phoenix Yayınevi · 201261 okunma