Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gleb Golubev

Gleb GolubevUluğ Bey yazarı
Yazar
8.7/10
15 Kişi
65
Okunma
0
Beğeni
1.459
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Gleb Nikolayeviç Golubev
Unvan:
Sovyet Yazar, Gazeteci, Yayıncı
Doğum:
Rusya, 15 Ocak 1926
Ölüm:
Moskova, Rusya, 14 Ekim 1989

Okurlar

65 okur okudu.
31 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Elbette, yıldızlar bilineni gizlemezler.”
17. yüzyıl Avrupası'nda Yıldızlar Kitabı'ndan bilim adamları hayranlıkla bahsediyordu. Bu eseri tercüme ederek Paris'te ve Londra'da yayımladılar. Sadece İngiltere'de kitap on beş yılda üç defa tekrar yayımlandı. Ünlü bilim adamı Laplas, tablolarla tanıştıktan sonra Uluğ Bey için "Büyük Gözlemci" demiştir.
Sayfa 133 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Maveraünnehir'de ise bambaşka bir manzara oluşmuştu. Sufiler ve dervişler burada halkın çıkarlarının koruyucusu kimliğine bürünmüşlerdi. Aslında onlar tutucuydular ve her türlü ilerlemeye karşıydılar. Onlar, Buhara ve Semerkand'da "inancın temizliği" için çalışıyor, onlara göre şeriata aykırı bir şey yapılmışsa sadece devlet erkanına değil; din adamlarına da saldırıyorlardı. Dervişler birkaç tarikat etrafında toplanmışlardı. Her tarikatın başında dinî bir hoca olan pir bulunuyordu. Onun bütün emirleri tam bir itaatla yerine getiriliyordu. En güçlü tarikat ise Nakşibendi idi. Bu tarikata bağlı dervişler her yerde dolaşır ve insanlara bu dünyanın ne kadar kısa olduğunu belirtir, bunun için herkesten şeriatın kurallarını uygulayarak öbür dünyada bahtiyar olmalarını talep ederlerdi. Onlar herhangi bir icat veya yeniliklere de karşıydı ve onlarla ilgilenenleri günahkar ilan ediyorlardı. Nakşibendi öğretisine göre, dünyada her şey önceden tayin edilmişti ve onları değiştirmeye lüzum yoktu. Eğer Uluğ Bey istediği ve kendi tasarladığı gibi yaşamak istiyorsa, bunun gibi güçlü düşmanlar ile karşı karşıya kalacaktı.
Sayfa 49 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Uluğ Bey'in çalışmaları da Çin astronomları için birçok yeni bilgiler sunmuştur.
Sayfa 133 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
"Zenginliği görmek istiyorsan Hindistan'a; huzur arıyorsan Mekke'ye git Bu ikisini de görmek istemiyorsan Semerkand'da kal."
Sayfa 130 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Timur sessizce duruyordu. Kafasını kaldırarak gökyüzüne baktı. - "Siz kendi yıldızınızı mı arıyorsunuz?" diye sordu Uluğ Bey başını gökyüzüne kaldırarak. - "Hangi yıldızı?" dedi Timur. Uluğ Bey'i anlamamıştı. - "Size Sahipkıran, şanslı yıldızın sahibi diyorlar ya. Ben çoktan sormak istiyordum. Hangisi sizin yıldızınız?" - "Benim yıldızım şu, adı da Cadda'dır." diyerek elini tereddütle göğe kaldırdı Timur. - "Şu mu? O Cadda değil. Biraz ilerideki Cadda, görüyor musun? O, güneş halkasının on ikinci safhasında." - "Sen nereden biliyorsun?" - "Bana müneccim Hüsameddin göstermişti." - "Sen müneccimlere güvenme." - "Nasıl inanmayım? O her şeyi on iki sene öncesinden biliyor!" - "Bunu kendisi mi söyledi?" diyerek gülümsedi Timur: "Sen inanma. Bütün yıldızlar bizim."
Uluğ Bey
Uluğ Bey

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
150 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Her medeniyetin bir gökyüzü olsa , Türk-İslam medeniyetinin yani medeniyetimizin , bu gökyüzünde ki yıldızlarından en parlak olanlarından biri de Uluğ Bey'dir. Kitap okuyucusunu lüzumsuz teferruattan uzak tutarak daha keyifli bir okuma sağlıyor. Fakat yazarın komünist olması ve kitabın Sovyetler zamanında yazılmış olmasının ciddi etkilerini göreceksiniz.
Uluğ Bey
Uluğ BeyGleb Golubev · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202157 okunma
150 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bir bilim adamı, deha, siyasetçi ve imparator Uluğ Bey'in inanılmaz olayları ile dolu hayatı... Kurmuş olduğu Rasathane ve yapmış olduğu çalışmalarla günümüze ve hatta ötesine bile temel ders niteliğinde olacak eserleri ile sonsuza dek yaşayacak büyük Alim. Öğrencisi Ali Kuş'çunun eserini İstanbul'a gelip burda Fatih Sultan Mehmet'in yanında tamamlamasıyla dünya bilim tarihine ismini altın harflerle harfi harfine kazımış muhteşem insan. Kelimelerle ifade edilemeyecek kadar şahane bir hayata sahip olan Uluğ Bey'in bu eserde sanırım hakkı verilmiş gibi. Dinin her daim zehir olduğunu ( din tüccar ve siyasetçilerin elinde ) da yine okuyarak öğrenmiş oluyoruz. Şu güzel cümlesi işin özünü özetlemeye yetiyor " Hurefeler, sis gibi duman gibi yayılmaktadır. Kağanlıklar yıkılıyor; fakat bilim adamlarının eserleri ebedi kalacaktır.... " Eseri okumanızı tavsiye ederim saygılarımla...
Uluğ Bey
Uluğ BeyGleb Golubev · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202157 okunma
150 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
ULUG BEG, doğum ismiyle Muhammed Taragay. Filozof kral. Timurlenk’in torunu. Siyasi hayatı değil ama kişiliği ile, bilime ve gökyüzüne duyduğu ilgi ile anlatılmayı hakeden bir insan. Bir tarafta kendini hükümdar sanan basiretsiz babası Şahruh, diğer tarafta büyürken görmediği hırslı ve acımasız anası Gevher Şad, onu öldürten hain oğlu Abdüllatif Mirza, yobaz ve akılsız dinci şeyhler dervişler… Tüm bunlara karşı yanındaki birkaç sadık nökeri, Ali Kuşçu, Kadızade Rumî, Gıyaseddin Cemşid; ve çok isteyerek yaptırdığı rasathanesi ve gökteki yıldızlar. Yazar Gleb Golubev, 60’ların Sovyetlerinde bu araştırmayı kaynaklara da dayanarak, arada zararsız hikayeleştirmelerle, güzel hazırlamış. Bize de, onu çevresindeki ebleh avama karşı anlamak; onun da dahil olduğu “bilmek ve öğrenmek” cemiyetine katılmak düşer. Bu yüzden okumayı bırakamayız: Büyük insanların yaktığı ateşin sönmemesi için.
Uluğ Bey
Uluğ BeyGleb Golubev · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202157 okunma