Grigoriy Sergeyeviç Agabekov

Enver Paşa Nasıl Öldürüldü? yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
866
Görüntülenme

Grigoriy Sergeyeviç Agabekov Sözleri ve Alıntıları

Grigoriy Sergeyeviç Agabekov sözleri ve alıntılarını, Grigoriy Sergeyeviç Agabekov kitap alıntılarını, Grigoriy Sergeyeviç Agabekov en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enver Paşa;
"Biz Allah'ın inayetiyle yalnız Osmanlı taç ve saltanatını muhafaza değil, bütün İslâm aleminin hukuk ve hayatını muhafaza ve istihsale muvaffak olacağız!"
Rus askerleri ceset­leri arayarak bütün eşyalarına el koyarlar. Enver Paşa'nın cese­dini soyarlar fakat kanlı çamaşırlarını üzerinde bırakarak muha­rebe alanından çekilirler. Paşa'nın cesedi iki gün Dere-i Hakiyan üzerinde Çegen topraklarında kalır. İki gün sonra dağlardan inen bir imam Enver Paşa'nın cesedini tanır, koşarak Abiderya'dakilere haber verir bunun üzerine Enver Paşa'nın naaşı 25-30 bin kişilik bir alay ve merasimle Çegen'de Abiderya köyün­ de bir pınarın başındaki ceviz ağacının altına gömüldü.
Reklam
1921 yılı sonundan 1922 yılı Şubat ayına kadar Enver Paşa, 20.000'den fazla silahlı mücahit toplamayı başarmıştı. Enver Paşa'nın Ruslar'a karşı Duşanbe'deki zaferinden sonra, daha önce kendisini göz hapsinde tutan İbrahim Bek'de yaklaşık 20.000 as­keri ile Enver Paşa'nın komutası altında savaşmaya hazır olduğu­nu açıklamıştı. 1922 yılı Mayıs ayına kadar bütün millî mücade­le liderleri (Doğu Buhara, Fergana, Semerkant, Batı Buhara, Harezm) Enver Paşa'nın başkumandanlığını kabul etmişlerdi. Af­gan lideri Amanullah Han da 300den fazla gönüllü, iyi silahlan­dırılmış Afgan askerini Enver Paşa'nın hizmetine vermişti.
Enver Buhara'da
Buhara halkı Enver Paşa’yı dört gözle bekliyordu. Geldiği zaman büyük bir törenle karşılandı. Geçtiği sokaklar halılarla örtülmüştü. Evlerin damlarına çıkan kadınlar çarşaflarını üzer­lerinden atarak yüzlerini bile açmışlardı. (Türkistan ve Buhara kadınları yüzlerini ancak büyük bir adamı karşılarken açalar ve bunu büyük bir hürmet sayarlar) Enver Paşa burada kendine yardım edebilecek birçok da Türk subayı bulmuştu.
Enver Paşa'nın ölümü
4 Ağustos 1922, Kurban bayramının ikinci günü, askerleriyle yaptığı bayram töreni sırasında doğudaki vadinin Dere-i Hakiyan bölümüyle Çegen tepesi doğrultusundan sesler duyulur. Bu bir Rus baskınıydı. Tam bu sırada Enver Paşa alelacele atına at­lar, bir kaçı Türk olmak üzere yirmi beşe yakın atlı onu izler. Rus birlikleri Çegen tepesine mevzilenmişti. En önde bulunan Enver Paşa yanındakilerle Kalikov komu­tasındaki birliklere saldırır, bu saldırı Rus askerlerini kısa bir süre şaşırtsa da Enver Paşa mitralyöz ateşi önünde atından dü­şerek son nefesini verir.
Enver Paşa, 1922 Mayısına kadar diğer liderlerle beraber Doğu Buhara'nın tamamını kurtarmayı başarmıştı. Enver Paşa'nın bu başarıları ve Sovyet Rusya idaresi ile barış antlaşması yapmama konusundaki kararlılığı Sovyetleri köşeye sıkıştırı­yordu. Artık Sovyetler bütün gücüyle Türkistan millî mücadele­sini yok etmeye çalışıyordu.
Reklam
25 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.