Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Grigoriy Sergeyeviç Agabekov

Grigoriy Sergeyeviç AgabekovEnver Paşa Nasıl Öldürüldü? yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
778
Görüntülenme

Grigoriy Sergeyeviç Agabekov Sözleri ve Alıntıları

Grigoriy Sergeyeviç Agabekov sözleri ve alıntılarını, Grigoriy Sergeyeviç Agabekov kitap alıntılarını, Grigoriy Sergeyeviç Agabekov en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enver Paşa Nasıl Öldürüldü?
4 Ağustos 1922, Kurban bayramının ikinci günü, askerleriyle yaptığı bayram töreni sırasında doğudaki vadinin Dere-i Hakiyan bölümüyle Çegen tepesi doğrultusundan sesler duyulur. Bu bir Rus baskınıydı. Tam bu sırada Enver Paşa alelacele atına at­lar, bir kaçı Türk olmak üzere yirmi beşe yakın atlı onu izler. Rus birlikleri Çegen tepesine mevzilenmişti. En önde bulunan Enver Paşa yanındakilerle Kalikov komu­tasındaki birliklere saldırır, bu saldırı Rus askerlerini kısa bir süre şaşırtsa da Enver Paşa mitralyöz ateşi önünde atından dü­şerek son nefesini v
Sayfa 78 - Bengi
Lenin'in Plânları
Enver Paşa Moskova'da iken Lenin ile görüşmüş, Bakü kon­gresinden sonra Türkistan'a giderek orada çıkan isyanları bastıra­cağını vaat etmişti. Enver'in doğudaki nüfuzunu bilen Lenin bu vaadin tutulacağına emindi. Enver bununla kalmadı. Türkistan ve Buhara'daki isyanları bastırdıktan sonra oralarda meydana getire­ceği birliklerle Afganistan ve Hindistan üzerine yürümek için Lenin'den müsaade istedi, istediği müsaadeyi de aldı. Enver'in fikri böyle bir hareketle İtilâf Devletlerini korkut­mak ve aralarında taksim etmek istedikleri Türkiye'yi kurtar­maktı.
Reklam
"Enver Paşa'nın Moskova'nın yardımıyla ve Türk halkla­rından bir kuvvet oluşturarak harekete geçmek için bura­ya geleceği bilgisi yerli halk arasında yayılır yayılmaz, ge­nel bir memnuniyet meydana gelmişti. Bu sıralarda Fergana yöresinde çete halinde Sovyetlere karşı savaşan Bas­macılar arasında bu haber, daha büyük bir şevk, bir ümit uyandırmıştı. Ferganalılar, bir türlü Sovyet idaresine bo­yun eğmek istemiyorlar, başsız oldukları halde, gece gün­düz harp etmekten gire durmuyorlardı."
Sayfa 75 - Bay ŞahabeddinKitabı okudu
Halil Bey;
"Osmanlı Devleti Cihan Harbine, iki gaye takip ede­rek karışmıştır: Devletin istiklâl ve tamamiyetinin muhafazası ve imparatorluk dışında kalan Müslüman ve Türklerin mahkumi­yetten kurtarılması... Bu cihetle bu cihan cengi, Türkler ve Müslümanlar için, bir istiklâl ve kurtuluş cihadıdır."
Enver Bey, 1906 Eylülünde Manastır'dan Selanik'e gelerek cemiyete giriş şartı olan ve büyük bir gizlilik içinde yapılan ye­ min merasiminden sonra cemiyete on ikinci üye olarak katıl­ mıştır. Bundan sonra cemiyetin en faal üyelerinden biri olan En­ ver Bey, o günkü duygularını: "Artık kalbim vatanın kurtulaca­ ğına kuvvetle inanarak ertesi gün Manastır'a hareket ettim" şeklindeki sözleriyle ifade etmiştir.
16 Mart 1921'de Ankara ile Moskova arasında akdedilen muahededen ve Bakü'de toplanan kongrenin sonuçsuz kalma­sından sonra Enver bütün projelerinin suya düştüğünü anladı ve Sovyetlere karşı büyük bir kin beslemeye başladı. Türkiye'ye geçmeye teşebbüs etti. Fakat, Sovyet memurları onun bu hare­ketine zorla mani oldular.
Reklam
Cemal Paşa;
"Efendiler, eğer Osmanlı Hükümeti bu harbe iştirak etmemiş olsaydı, memleketin istiklâli tamamıyla tehlikeye girmiş olacaktı"
Merkezi Sovyet Ermenistan'ında bulunan "Taşnak" ve Sov­yet Azerbaycan'ında çalışan "Müsavat" Partileriyle, Türkistan Kürtleri hakkında çok iyi bilgiler toplamıştı. Bu Kürtlerin tem­silcileri Tebriz'de bulunuyordu. Gerek bu adamın muhabere araçlarını ve gerek Paris'teki arkadaşlarıyla şifreli olarak muha­bere eden Taşnak temsilcisi îşhanyan'ın evrakını ele geçiren Minasyan olmuştu. Bu şekilde de Ermenilerin kimleri Ermenistan'a gönderdik­lerini günü gününe haber alabiliyorduk. Aynı zamanda Kürt isyanında asilerin Türklere karşı Taşnaklardan nasıl yardım gör­düklerini anlıyorduk
Bolşevik liderler onun, İslam ül­keleri içindeki nüfuzundan faydalanmayı hesaplarken, Enver Paşa da, İslam İhtilali Cemiyetleri İttihadı'nın temsilcisi olarak katıldığı kurultayda, Asya milletlerinin temsilcileri tarafından çok iyi karşılanmıştı. Böylece Enver Paşa, hem Türk topluluk­ları arasındaki nüfuzunu Bolşeviklere göstermiş ve hem de Bolşeviklerle iyi geçinerek onların yardımlarıyla bazı sol program­lar hazırlayarak gerek Anadolu ve gerekse Anadolu dışındaki bütün anti-İngiliz hareketlerin liderliğini kendi üzerinde topla­maya çalışıyordu.
Enver, Buhara'da da avlanmak istiyordu, fakat bunu açıktan açığa söylemiyordu. Buhara'ya vardığı zaman oradaki İngiliz temsilcilerine resmen göründü, ondan sonra birdenbire ortadan kayboldu. Biraz sonra Enver'in Buhara'da Sovyet idaresine karşı isyan eden Basmacılar'ın başına geçtiği görüldü.
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.