Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gülbahar Kurtuluş

Gülbahar Kurtuluş1989 Bulgaristan Türklerinin Göç Hikayeleri yazarı
Yazar
8.8/10
13 Kişi
21
Okunma
1
Beğeni
559
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
21 okur okudu.
16 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türkiye 'nin Bulgaristan' da kalan soydaşlarının Türkiye 'ye gönderilmesi yönündeki isteklerini bir süre göz ardı eden Bulgaristan, Özal' ın "Herkes gelsin, Jivkov'da gelsin" sözleri Bulgaristan Türklerini cesaretlendirmiş ve Bulgaristan bu konudaki ısrarından vazgeçerek yüz binlerce Türk'ün Türkiye'ye göç etmesine müsaade etmek zorunda kalmıştır.
1948 yılında Sofya’daki Türk Askeri Ateşesi “ persona non grata” (İstenmeyen adam) ilan edildi.
Reklam
89 Göçü, Bulgaristan Türklerinin, “Soya Dönüş” söylemi ile asimile edilmeye çalışılması neticesinde ülkede yaşanan kaos ortamından bir anlamda kaçış ve hayatta kalma mücadelesidir.
Bulgaristan, bağımsızlığını ilan ettiği dönemden itibaren Türk ve Müslüman azınlıklarının nüfusunu azaltmayı amaçlamıştır. Bu doğrultuda yaşanan savaşlar esnasında Bulgaristan, birçok kıyım yapmış, göç ettirmiş fakat yine de Türk ve Müslüman nüfusu azaltmayı başaramamıştır. Komünist rejim, 1944 yılında iktidara geldiğinde ülkede önemli sayıda azınlık ile karşı karşıya kalmıştır. Yeni rejim Türklerin kılıçtan geçirilerek ya da göçe zorlanarak sayılarının azaltılamayacağını anlamış ve başka yöntemler denemeye koyulmuştur.
Bulgaristan Türklerinin İsimlerinin Değiştirilmesi
"Şöyle bir şey, ilk önce Türkçe kitaplar toplandı, sonra av tüfekleri toplandı sonra isim meselesine gelindi. 78'li, 80'li yıllarda oldu bunlar bizim de evimizden gelip evrakları topladılar, diplomalarımızı, elimizdeki resmi belgeleri aldılar. Ne hissetceksin kızım, her şey isminde bitmiyor ki benim kalbimde değiştiremezler ki gene Müslümanız gene Müslümanız tabi çok zor bir şey, çocuklarının ismini seve seve koymuşsun, 30 yıl o ismi taşımışsın."
Sayfa 88
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
184 syf.
10/10 puan verdi
1989 Bulgaristan Göçü
Anadolu'nun bir göçler beldesi olduğu tarihten aşikardır. Bu göçler beldesine en son dalga 1989 yılında Bulgaristan'dan gelmiştir. Fakat tarih kitaplarına basit bir göç dalgası şeklinde geçen bu olayın toplumsal yansımalarını bireyin dilinden dinlediğimiz ya da yaşananların acı sesine kulak verdiğimiz pek söylenemez. Bir göçün anatomisinin çizildiği eserde sathi bildiğimiz bilgiler daha şeffaf bir halde detaylı sunulmuştur. Akademik bir perspektifle kaleme alınmasına karşın pek az kullanılan bir metot olan sözlü tarih uygulamasına can veren dönemi yaşayanların anıları deyim yerindeyse kitabın satırlarına hayat vermiştir. Özellikle Bulgaristan Türklerinin göç öncesi yaşadıkları özgürlüğün kıymetini anlatmakla beraber Bulgar despotizminin günahlarını da ortaya dökmüştür. Türk'ün mazlumluğunun ibret belgeselini okumak Türklüğün ne şekilde bir tehdit altında olduğunu görmek gerçekten ibret verici... Soydaşlarımızın yaşadıklarının vatanın kıymetini anlamaya yardımcı olacağına şüphe yok.
1989 Bulgaristan Türklerinin Göç Hikayeleri
1989 Bulgaristan Türklerinin Göç HikayeleriGülbahar Kurtuluş · Karakum Yayınları · 201920 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
Kitap olaylari bizzat yaşamış olan kişilerin birebir anlattıkları paylaşılarak yazılmış olduğundan dolayı okuyan insanı sıkmamaktadır. Kitap aynı zamanda komünist rejimlerin kafa yapısı asimilasyon süreçleri ile ilgili derin bilgilere yer vermektedir. Soydaşlarımızın yaşamış oldukları sıkıntılardan zulümlerden bizleri haberdar etmektedir. Kitap aynı zamanda günümüzde açık hava hapishanesine çevrilmiş olan Doğu Türkistan'da zalim Çkp ve yerli işbirlikçelerinin neler yapabilecekleri şu anda hangi aşamada oldukları ile ilgili bizleri düşünmeye sevk etmektedir. Kitap şuuru insanlık şuurudur.
1989 Bulgaristan Türklerinin Göç Hikayeleri
1989 Bulgaristan Türklerinin Göç HikayeleriGülbahar Kurtuluş · Karakum Yayınları · 201920 okunma
184 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Biz Bulgar değiliz biz Türk'üz. Benim Çakmaklı dedem yirmi dört vilayetten Osmanlı için vergi toplanmış. Çetelerer pusu kurmuş on sekiz yaşında şehit olmuş. Çakmaklı dedemin adına köyümüz vardı onun adını bile değistirdiler. Ali dedem Çanakkale Savaşı'nda cephaneye mühimmat taşırken şehit olmuş. 1984 Aralık ayına gelince o gece yer yerinden
1989 Bulgaristan Türklerinin Göç Hikayeleri
1989 Bulgaristan Türklerinin Göç HikayeleriGülbahar Kurtuluş · Karakum Yayınları · 201920 okunma