Gültekin Yıldız

Osmanlı Askeri Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.7/10
14 Kişi
67
Okunma
13
Beğeni
1.721
Görüntülenme

Gültekin Yıldız Gönderileri

Gültekin Yıldız kitaplarını, Gültekin Yıldız sözleri ve alıntılarını, Gültekin Yıldız yazarlarını, Gültekin Yıldız yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Askerî danışmanlar hususunda tek bir ülkeye bağımlı kalmak istemeyen Osmanlı hükûmetinin birbirine rakip ve farklı askerî geleneklere sahip devletlerden personel getirme yoluna gitmesi, ordudaki yeniden yapılanma faaliyetini olumsuz etkiledi. III.Selim'in ifadesiyle, yabancı uzmanlardan birisinin yaptığını diğeri bozuyordu.
Sayfa 120 - Timaş Yayınları
Osmanlı kara kuvvetlerinde 18. yüzyılın başından itibaren başlayan Avrupalı askerî danışman istihdamı, bir taraftan ordunun yeniden yapılandırılmasına katkı sağlarken, diğer taraftan Avrupa devletleriyle yeni bir diplomatik ilişki kanalının açılmasına da vesile olmuştur. Osmanlı idarecileri, yabancı askerî uzman ve danışmanları Avrupa'da o tarihte paradigma ordusu hangisiyse hep onun mensuplarından seçmişlerdir.
Sayfa 113 - Timaş Yayınları
Reklam
Osmanlı nüfusunun yarıya yakınını oluşturan farklı gayrimüslim topluluklar da 1909 yılına kadar, donanma için küçük ölçekli askere almalar hariç, büyük ölçüde askerlik hizmetinden muaf tutuldular. Gayrimüslimlerin ödemekle mükellef tutulduğu cizye vergisinin yerini alan iane-i askeriye ya da bedel-i askerî adları altında alınan ödemeler, geçici bir uygulama gibi başlamış olsa da zamanla bir kural halini alarak onları resmen askerlikten muaf kıldı.
Sayfa 109 - Timaş Yayınları
Osmanlı askere alma sistemi, 1846-1909 arasındaki dönemde gönüllü profesyonellikten yurttaş askerliğine doğru bir dönüşüm geçirdiyse de, pratikte hiçbir zaman bütün nüfusu kapsayan umumi bir zorunlu askerlik uygulaması halini almadı. Bunun için, önce II.Meşrutiyet döneminin 1909 tarihli askerlik kanununu ve arkasından da Birinci Dünya Savaşı arefesinde çıkartılıp Türkiye Cumhuriyeti döneminde de büyük değişiklikler geçirmeden yürürlükte kalacak Askerlik Mükellefiyeti Kanunu'nun hayata geçirilmesini beklemek gerekecekti.
Sayfa 108 - Timaş Yayınları
Dönemin meşhur komutanlarından Keçeçizade İzzet Fuad Paşa'nın 93 Harbi'ndeki gözlemlerine dayanarak yaptığı eleştiriye bakılırsa, "kozmografyayı, kimyayı, fizik bilimini, uzay ve yerçekimini, kadastroyu, integral ve differensiyal hesabını bilen subaylar vardı. Fakat sıra bir büyük karakol kurmaya veya bir kol yürütmeye geldiğinde çok güçlük yaşıyorlardı."
Sayfa 96 - Timaş Yayınları
Hem III.Selim'in Nizam-ı Cedid hem de II.Mahmud'un Asâkir-i Mansure projelerinde, Osmanlı yönetici elitinin ordunun yeninden yapılandırılmasını meşrulaştırmak için kullandıkları anahtar kavram, düşmana ona benzer bir şekilde karşılık vermek (bi'l misl mukabele) olmuştu. Osmanlı sultanları ve devlet ricalinin bununla kastettikleri, karşı karşıya geldikleri Hıristiyan Avrupa orduları hangi silah, teknik ve taktiği kullanıyorlarsa kendi silah güçlerinin de bunlara başvurmasının bir mecburiyet olduğuydu.
Sayfa 65 - Timaş Yayınları
Reklam
89 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.