0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
80
Görüntülenme

Hakkında

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, Denge ve Denetleme Ağı’nda Araştırma ve Politika Geliştirme Koordinatörü olarak çalışmaktadır. Siyaset Bilimi doktorasını Hacettepe Üniversitesi’nden aldıktan sonra Nottingham Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak bulunmuş, aynı süre içerisinde Partiler ve Demokrasi İçin Araştırma Merkezi’nde (REPRESENT) araştırmacı olarak çalışmıştır. Siyasi rejimler ve rejim geçişleri, siyasi partiler ve parti sistemleri üzerine çalışmaları Party Politics, Journal of Balkan and Near Eastern Studies ve Southeast European and Black Sea Studies gibi uluslararası dergilerde yayımlanmıştır.
Unvan:
Yazar

Okurlar

7 okur okudu.
1 okur okuyor.
5 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Rejim
Türkiye hâlâ bir demokrasi midir? Yoksa tamamıyla otoriter bir rejim midir? Bu kitapta biz Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 2002 yılında devraldığı kusurlu demokrasiyi, iktidarı altında "rekabetçi otoriter" olarak adlandırılan bir rejime dönüştürdüğü tezini savunuyoruz. Bu tanım Türkiye'deki rejimin ne demokratik ne de tam otoriter olmadığını vurguluyor, ikisinin karışımı yani "melez” yapısını ortaya çıkarıyor. Otoriter rejimlerde vatandaşların iktidarları belirleme imkânı yoktur. Türkiye bu sebeple tamamen otoriter bir rejim değildir. Çünkü hâlâ farklı siyasi partilerin birbirleriyle rekabet ettikleri seçimler düzenli aralıklarla yapılıyor ve yasama ve yürütme erki bu seçimler sonucunda belirleniyor. Ancak Türkiye'de seçimler ne adil ne de özgür koşullarda yapılabiliyor. Dolayısıyla, Türkiye ne tam bir demokrasi ne de tam bir otokrasi olarak tanımlanabilir.
Rejim
Levitskt ve Ziblatt'ın "demokratik gerileme"yi veya otoriterleşmeyi üç aşamaya bağlayan görüşüne göre rilmesi. Ilk aşamada iktidar, hükümeti denetlemekle yükümlü yargı, devlet bürokrasisi ve bağımsız kurumlar gibi aktörleri ele geçirir. İkinci aşamada muhalefet partilerinin ileri gelen isimlerini yargı ve diğer devlet kurumlarını kullanarak siyaset dışı bırakır; muhalefeti destekleyen medya, iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarını cezalandırır. Üçüncü aşamada ise seçim kurallarını ve kanunlarını istediği şekilde kendi lehine değiştirir. Yine de seçim sonucu seçimler bitmeden belli olmaz ve muhalefet , otoriteleşen iktidarın aldığı önlemlere rağmen seçimi kazanabilir
Reklam