Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Halil Hâlid

8.1/10
15 Kişi
58
Okunma
20
Beğeni
2.046
Görüntülenme

Hakkında

Halil Halid Bey, Orta Asya'dan Çankırı'ya göç eden bir ailenin çocuğu olarak 1869'da doğmuştur. Küçük yaşta babasını kaybedince amcası Mehmet Tevfik Efendi ile önce Ankara'ya sonra İstanbul'a gelir. Bir süre rüştiye okuluna devam ettikten sonra Küçük Ayasofya Camii medresesine kaydını yaptırır ve beş yıl sonra bu medreseden icazetname alır. Yeni Osmanlılarla görüşmesi hafiye takibine uğramasına neden olur ve 1894'de İngiltere'ye gider. Bir şarkiyatçı dostunun yardımıyla Cambrige Üniversitesi'nde Türkçe hocalığına başlar ve bu görevini 1897'den 1911'e kadar sürdürür. Üniversite'de ders veren ilk Osmanlı vatandaşı olur ve "Üstad-ı Ulum" unvanını alır.
Tam adı:
Çerkes Şeyhîzâde Halil Hâlid
Unvan:
Osmanlı Aydını
Doğum:
1869
Ölüm:
1931

Okurlar

20 okur beğendi.
58 okur okudu.
8 okur okuyor.
89 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir zamanlar İngiliz Saray’ına Osmanlı büyükelçi olarak tayin edilen şahıslar Hristiyan unsurlardan seçilirdi.
Sayfa 152Kitabı okudu
“Barış içinde yaşamak istersen savaş için hazırlıklı ol.”
Sayfa 54 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kadınlardan özür dilerim..
Türkiye’de bir çok kişi aynı anda konuşmaya başlayınca meydana gelen gürültüyü tasvif etmek için “burası kadınlar hamamına dönmüş” denir.
Sayfa 137Kitabı okudu
Rivayetin sıhhati ravinin mesuliyetindedir. “Yazılanın doğruluğu yazanın sorumluluğudur”, demek.
İSRÂİLİYÂT
İslâmiyet'e sızmış olan İsrailiyatı bir kenara bırakırsak, yirminci asrın hassas Müslümanı kendisine teklif olunana bakarak kendi dinî itikadını çok daha saf ve sade bulur ve binaenaleyh eğer bir itikada bağlı kalacak ise bu kesinlikle kendi dini olacaktır.
Çerkeşşeyhi-zâde Halil Hâlid Bey
Cambridge Üniversitesi’nde ders veren ilk Türk hoca
Halil Hâlid
Halil Hâlid
Çerkeşşeyhi-zâde Halil Hâlid Bey (1869-1931) Ankara’da doğmuş, Mekteb-i Hukuk’u bitirmiştir. Cambridge Üniversitesi’nde ders veren ilk Türk hoca unvanının sahibidir. 1908’de Avusturya’nın Bosna-Hersek’i ilhâkı sırasında “boykot” mefhumunu Türkçede ilk kullanan kişi olmuştur. 1912 seçimlerinde Ankara milletvekili olmuş, meclisin feshedilmesi ile Bombay başşehbenderi [başkonsolos] olarak Hindistan’a gitmiştir. Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Urduca ve Farsça dillerini bilen Halil Hâlid Bey, 1922’den sonra İstanbul Darülfünunu Edebiyat ve İlâhiyat Fakültesi’nde de dersler vermiştir. İstanbul’da vefat etmiş, Merkezefendi Kabristanı’na defnedilmiştir. dunyabizim.com/kitap/ey-arapla...

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
104 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Merhum Şehit Muhammed Mursi'nin Anısına
Aslında Halil Hâlid’in bu kitabı ‘İngilizlerin Osmanlı'yı Yok Etme Siyaseti’ adlı eseri için inceleme yazmayı düşünmüyordum. Kitap da denmez, hacimli bir makalenin basılmış hali diyebileceğim bu eser dipnotları sayesinde minik de bir bilgi bankası. Döneminde ki uluslararası karakterleri kısaca anlatıyor. Bu satırları buraya dökme sebebim 'TARİH
İngilizlerin Osmanlı'yı Yok Etme Siyaseti
İngilizlerin Osmanlı'yı Yok Etme SiyasetiHalil Hâlid · Ekim Yayınları · 201121 okunma
285 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Okumak için önerebileceğim bir kitaptır. Hem dönemin Osmanlı sosyal kültürel hayatını hem de siyasal düşünceleri tasvir eder kitap. Her ne kadar taraflı bir yazım anlayışı ve özelliği taşısa da eser ihtiva ettiği dönem açısından önemlidir. Özellikle eserde Avrupa’nın Osmanlı üzerine siyasi hegemonya kurma teşebbüsleri eserde alenen görülmektedir.
Bir Türkün Ruznamesi
Bir Türkün RuznamesiHalil Hâlid · Klasik Yayınevi · 20085 okunma
158 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Kitap muhtevası itibariyle İslam ve hristiyan medeniyetlerini mukayese etmekte. Osmanlı'nın son zamanında bu kitabı yazan müellifin çok isabetli tespitleri var. Ama muhtevayı gördüğüm zaman bir çok eksikte olduğunu ve kitabın şu anda çıksa daha şümullüsünün ve hacimlisinin hatta üzerine daha güzelinin neşredilebileceğini düşünüyorum. Mevlam müellifine gani gani rahmet eyleye, âmin.
Hilâl ve Haç Kavgası
Hilâl ve Haç KavgasıHalil Hâlid · Bedir Yayınevi · 197515 okunma